Νότης Μηταράκης στο newsique: «Από τους 100.000 αιτούντες άσυλο, που φιλοξενούνται στη χώρα μας, έχει νοσήσει το 0,2%».

Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεν αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς εισερχόμαστε στο καλοκαίρι αλλά θα είναι λιγότερες από πέρσι καθώς η διαρκής μάχη κατά των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και η δημιουργία κλειστών, ελεγχόμενων δομών, στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα, δεν είναι πλέον ειδυλλιακός προορισμός για πρόσφυγες/μετανάστες, προχωρά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Σε συνέντευξή του στο newsique.gr, ο κ. Μηταράκης τονίζει ότι η προσπάθεια για διασφάλιση της δημόσιας υγείας στις δομές για αποτροπή διασποράς του κορονoϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ σε ερώτηση για τα ευρήματα των ελέγχων στις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι το 82% των κονδυλίων, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν -ως επί το πλείστον- ανεξέλεγκτες.

Συνέντευξη στην Έλλη Τριανταφύλλου

 

Είπατε πρόσφατα ότι στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 100.000 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι  έχουν αιτηθεί άσυλο. Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων από την Υπηρεσία Ασύλου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες τους, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν;

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου αποτέλεσε προγραμματικό στόχο του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο πολλαπλασιασμός των αποφάσεων ασύλου και η συνεχιζόμενη μείωση των εκκρεμών αποφάσεων αποδεικνύουν πως η Υπηρεσία Ασύλου έχει βρει τον βηματισμό της. Σήμερα, η απόφαση πρώτου βαθμού εκδίδεται σε μόλις 24 ημέρες αντί για 185 ημέρες που ίσχυε παλαιότερα, ενώ ο αιτών άσυλο λαμβάνει τελεσίδικη απόφαση εντός 4 μηνών. Οι προθεσμίες αυτές στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αναγκών του συστήματος υποδοχής της χώρας μας καθώς επίσης ενισχύουν το ανθρωπιστικό πρόσημό του. Με αυτόν τον τρόπο, τηρούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, οδηγώντας έξω από τις δομές και στην βιοπάλη όσους λαμβάνουν άσυλο. Αλλά και, ταυτόχρονα, στις χώρες προέλευσης τους όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ενδεικτικά, από 1/1/20, έχουν εκδοθεί 11.000 απορριπτικές αποφάσεις ασύλου. Οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο έχουν διακοπεί προσωρινά, γεγονός που οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας, με πρόφαση τον κορονοϊό, να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τι γίνεται με τις μεταναστευτικές ροές; Έχουν κοπάσει; Και τι προβλέπετε για το φετινό καλοκαίρι;

Οι μεταναστευτικές ροές του Απριλίου ήταν σχεδόν μηδενικές. Αυτό οφείλεται στα μέτρα αυξημένης επιτήρησης των συνόρων και τη διαρκή επαγρύπνηση Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Η εμπειρία της προηγούμενης καλοκαιρινής περιόδου είναι προπομπός αυξημένων πιέσεων στα σύνορα μας. Παραμένουμε, σήμερα, στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας για την αποτροπή παράνομων διελεύσεων από ξηρά και θάλασσα. Ταυτόχρονα, η διαρκής μάχη απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών και η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών στέλνουν το μήνυμα πως η χώρα μας δεν είναι, πλέον, ειδυλλιακός προορισμός για μετανάστες.

Σήμερα, η απόφαση πρώτου βαθμού εκδίδεται σε μόλις 24 ημέρες αντί για 185 ημέρες που ίσχυε παλαιότερα, ενώ ο αιτών άσυλο λαμβάνει τελεσίδικη απόφαση εντός 4 μηνών.

Είστε ικανοποιημένος από τον βαθμό ετοιμότητας των υγειονομικών και κρατικών αρχών στις δομές, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κρουσμάτων κορονοϊού; Τα μέτρα που πήρατε, απέδωσαν;

Ο αγώνας για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας, των όμορων περιοχών, καθώς και των τοπικών κοινωνιών δεν έχει τελειώσει. Σε 3 από τις 93 συνολικά δομές στην ελληνική επικράτεια έχουν καταγραφεί 200 κρούσματα, με τα 3/4 αυτών να βρίσκονται στο Κρανίδι. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 100.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στη χώρα μας, έχει νοσήσει μόλις το 0,2%. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε σε διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές φιλοξενίας, άμεσα εφαρμόστηκαν έκτακτα μέτρα. Οι δομές Ριτσώνας, Μαλακάσας και Κρανιδίου τελούν υπό υγειονομικό αποκλεισμό. Εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βασικές παραμέτρους, το διαχωρισμό των νέων αφίξεων, το περιορισμό της κυκλοφορίας με ισχύ έως τις 10 Μαΐου, τη δημιουργία υγειονομικών σταθμών, την εγκατάσταση ΑΤΜ εντός των νησιωτικών δομών καθώς και τη πολύγλωσση ενημέρωση των διαμενόντων. Τέλος, οι δομές καραντίνας στα νησιά θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως στην περίπτωση της Λέσβου, ως ασπίδα προστασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα σε ΜΚΟ που διαχειρίστηκαν σημαντικά κονδύλια από την έναρξη του μεταναστευτικού. Τα πρώτα αποτελέσματα σε τι συμπεράσματα σας οδηγούν; 

Ανακτούμε με σταθερά βήματα τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Θέτουμε σε λειτουργία ισχυρούς μηχανισμούς λογοδοσίας για τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια. Την περίοδο 2015-2019 διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρόφησε το 1,9% από αυτά τα κονδύλια. Το 82% των κονδυλίων, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν -ως επί το πλείστον- ανεξέλεγκτες. Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιούνται, όπως απαιτείται σε μια ευνομούμενη πολιτεία, από τις ανεξάρτητες αρχές και την οικονομική αστυνομία, σε συνεργασία πάντοτε με τις δομές του Υπουργείου.

Για αυτόν τον σκοπό, συστήσαμε την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, επιφορτισμένη με την τήρηση του ηλεκτρονικού μητρώου των ΜΚΟ, αλλά και των μελών και συνεργατών τους. Προσβλέπουμε σε μια αγαστή συνεργασία με την πλειοψηφία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητας, καθώς και θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας στις ελάχιστες περιπτώσεις έκνομων ενεργειών είτε στις δομές φιλοξενίας είτε στα σύνορα της χώρας μας.

 

Ο Νότης Μηταράκης είναι Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

-Ad-