Novartis: Αναφορά Τσίπρα και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προστατεύσει το δικαιϊκό σύστημα της χώρας και θα προσπαθήσει να αποτρέψει θεσμικές εκτροπές από πλευράς της κυβέρνησης στέλνει η αξιωματική αντιπολίτευση που κλιμακώνει τις αντιδράσεις για όσα συμβαίνουν περί την Προανακριτική Επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει προαναγγείλει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταγγείλει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις αντιδημοκρατικές όπως λέει πρωτοβουλίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται κατά τις επαφές του με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές να μιλήσει με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις περί την Προανακριτική για την αναγκαιότητα η Ελλάδα να παραμείνει ένα κράτος δικαίου καταγγέλλοντας θεσμικές εκτροπές. Σημειωτέον πως γι’ αυτές θεωρεί απολύτως υπεύθυνο τον Κ. Μητσοτάκη θυμίζοντας πως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τον είχε προκαλέσει στη Βουλή να τον στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο, όμως εκείνος δείλιασε διπλά όχι μόνο γιατί δεν τόλμησε να το πράξει, αλλά συγχρόνως γιατί επιδιώκει να εξευμενίσει τον Αντ. Σαμαρά για να αποφύγει μία νέα εσωκομματική κρίση στην Νέα Δημοκρκατία.

Το ενδιαφέρον στην Προανακριτική Επιτροπή εστιάζεται σήμερα στην εξέταση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη που έχουν κληθεί ως μάρτυρες την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και την δικαστική εξουσία, όπως επίσης και την καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει πως μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους . Επίσης η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα επισημαίνει πως η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής κατ’ επανάληψη καταπατά τη νομιμότητα στη χώρα με διαδοχικές παράνομες αποφάσεις, ενώ συγχρόνως παραβιάζονται όλα τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής. «Η καταπάτηση του Κανονισμού και η πρόθεση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων είναι μήνυμα αποτρεπτικό προς οποιονδήποτε θελήσει να αποκαλύψει κάποιο σκάνδαλο και να ζητήσει προστασία» λέει χαρακτηριστικά.