Ντιέγκο Αλόνσο: «Μπορώ να πάω τον Παναθηναϊκό στο επόμενο επίπεδο»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αλόνσο ο οποίος παρουσιάστηκε από τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε στο Νομισματικό Μουσείο τον νέο του προπονητή, Ντιέγκο Αλόνσο, με τον Ουρουγουανό να μιλάει για τη φιλοσοφία του, τα συστήματα που του αρέσει να εφαρμόζει, τις προπονητικές του επιρροές και την πίεση που υπάρχει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, για το οποίο είπε πως ότι γνωρίζει πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Αρχικά το λόγο πήρε ο τεχνικός διεθυντής του συλλόγου, Γιάννης Παπαδημητρίο ο οποίος είπε αρχικά: «Το αγωνιστικό στυλ και η προσωπικότητα του Ντιέγκο Αλόνσο είναι πολύ συμβατά με το προφίλ που ψάχναμε για τον Παναθηναϊκό. Θέλω να ευχηθώ στον κόουτς καλή αρχή και καλή επιτυχία».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Λατινοαμερικανικός προπονητής ο οποίος είπε: «Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό για την ευκαιρία να είμαι ο προπονητής του. Στον κ. Πρόεδρο και τον Γιάννη (Παπαδημητρίου). Ξέρω πως έχω ένα δύσκολο καθήκον. Είμαι πεπεισμένος όμως πως αν όλοι γίνουμε ένα, μια οικογένεια, θα τα καταφέρουμε. Είμαι στην διάθεσή σας για ερωτήσεις».

Για πίεση που υπάρχει στον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα: «Γνωρίζω την κατάσταση του συλλόγου. Ακριβώς το σημαντικότερο κίνητρο για μένα να έρθω εδώ ήταν πως ο Παναθηναϊκός έχει 14 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα. Για μένα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά στόχο. Είμαι θετικός εκ φύσεως. Όπου ο κόσμος βλέπει ενα πρόβλημα, εγώ βλέπω μία λύση. Κίνητρο για να απαντήσουμε μετά από 14 χρόνια».

Για το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού που έρχεται και τον χρόνο που έχει διαθέσιμο: «Νομίζω ότι πρέπει να χωρίσουμε σε δύο μέρη την ερώτηση. Το πρώτο είναι πως θα φτάσουμε σε αυτό το παιχνίδι. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Μπορούμε να φτάσουμε σε καλή κατάσταση (μέχρι τότε). Το photo finish της ομάδας θα είναι στις 31 Αυγούστου. Όσον αφορά την τακτική, αναμφισβήτητα θεωρούμε πως σε πέντε εβδομάδες θα ανταποκρινόμαστε πολύ καλά. Με την πάροδο των παιχνιδιών και των μηνών, σίγουρα θα γινόμαστε πολύ καλύτεροι».

Για το υλικό της ομάδας και το επίπεδο του πρωταθλήματος: «Υπήρχαν πολλά πράγματα που άρεσαν στην ομάδα. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Αισθάνομαι πως η ομάδα είναι καλή. Υπάρχουν και πράγματα που θέλω να διορθώσω. Μπορούμε να βελτιώσουμε πράγματα όντας μία ομάδα που αντακτά γρήγορα την μπάλα και την στιγμή που κάνουμε επίθεση να είμαστε επιθετικοί. Περισσότερο όμως θέλω να μιλήσει για το μέλλον. Πίεση ψηλά, ένταση από τους παίκτες, κάθετη ανάπτυξη.Έχω δει όλους τους αγώνες του Παναθηναϊκού. Το πρωτάθλημα χωρίζεται σε δύο μέρη. Όταν αρχίζει η κανονική διάρκεια και όταν αρχίζουν τα Play Off. Και στην δεύτερη αυτή φάση είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Σαν αποτέλεσμα αυτού οι ομάδες που συμμετείχαν στην Ευρώπη να μπορέσουν να πάνε μπροστά. Το τελευταίο αυτο κομμάτι είναι απαιτητικό».

Για τον αν τον πιέζει το γεγονός πως υπήρχε ο Σάρι σαν πρώτη επιλογή και ότι ο χρόνος του είναι περιορισμένος: «Για το πρώτο σκέλος. Οι μεγάλες ομάδες έχουν επιλογές μεγάλων προπονητών. Οπότε είναι λογικό αυτό. Ο χρόνος δεν είναι μεγάλος. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Πρέπει όμως να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας και να δουλέψουμε. Οι χρόνοι είναι αυτό και δεν αποτελεί δικαιολογία».

Για το αν το καλύπτει το ρόστερ και το θέμα του Ιωαννίδη: «Αναφορικά με το ρόστερ θεωρώ πως η ομάδα έχει γερή βάση και θα δουλέψουμε για να την βελτιώσουμε. Συνεργαζόμαστε με την διοίκηση για να βρούμε παίκτες με τα χαρακτηριστικά που θέλω. Θέλω η ομάδα να είναι γρήγορη και να παίζει κάθετα και θέλω παίκτες με τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Ο Ιωαννίδης είναι βασικός παίκτης για μας. Το τι μπορεί να συμβεί στην αγορά δεν μπορώ να σας το απαντήσω, αλλά ναι τον θέλω μαζί. Αν θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές, χρειαζόμαστε τους καλύτερους».

Για τον μεταγραφικό σχεδιασμό: «Συνεργαζόμαστε με την διοίκηση, δεν μπορώ να σας πω ονόματα. Σίγουρα όμως σύντομα θα μπορούσαμε να σας πούμε σύντομα περισσότερα πράγματα».

Για το αν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό των ομάδων που έχει δουλέψει και θέλει να δει στον Παναθηναϊκό: «Σαν προπονητής έχω ένα μοντέλο παιχνιδιού κι αυτό το έχω μαζί μου και το μεταφέρω σε όλες τις ομάδες, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι οι παίκτες και προσαρμόζομαι με το υλικό που έχω στη διάθεσή μου. Υπάρχουν όμως πράγματα που θα βάλω σε αμφισβήτηση. Φιλοδοξία, όρεξη για νίκη και προπόνηση με σκοπό τη νίκη. Όταν έχει αυτά κάποιος, οι ομάδες έχουν αυτά».

Ποιοι ήταν οι προπονητές που τον βοήθησαν να διαμορφώσει τη δική του φιλοσοφία: «Από τα 21 μου που ήξερα ότι θα γίνω προπονητής και για 15 χρόνια που ετοιμαζόμουν για να προπονώ, το βασικό ήταν να έχω έναν προπονητή που να είχε περάσει σαν παίκτης. Εγώ χάρηκα ότι έπαιξα αλλά ήξερα ότι το επάγγελμα μου θα ήταν προπονητής. Παρατηρούσα τους προπονητές και έτσι έμαθα. Το νο αναφέρουμε τα ονόματα, αναμφισβήτηα υπάρχουν ονόματα που αξίζει να αναφγέρω: Ο Αραγονες, που είχα στην Ατλέτικο και ήταν ο πιο πλήρης, μεθοδολογικά τον είδα καλύτερα. Είναι ο Ράφα Μπενίτεφ. Πήρα πολλά από τον κάθε προπονητή. Συναισθηματικά κι αυτός που ζούσε τα πράγματα στο ποδόσφαρο είναι ο Χούλιο Ρίμπας».

Για το αν μίλησε με τους Εστογιανόφ και Ρεκόμπα: «Πήρα πληροφορίες για πολλά άτομα όπως ο Πάμπλο Γκαρσία. Ό,τι μου είπαν ήταν καταπληκτικό. Τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο».

Για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια: «Δουλεύουμε σαν ομάδα. Είμαι πάντοτε αντοιχτός για να ακούω. Όντως είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση τέτοιου τύπου. Είχα την δυνατότητα να παίξω στο Champions League. Έχω μεγάλη εμπειρία από τα Play Off και τους διεθνείς αγώνες στο Μεξικό. Διαφορετικές διοργανώσεις από τις εγχώριες. Διότι εκεί δεν έχεις δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται όλοι. Γι’ αυτό είμαι ανοιχτός στο να ακούω. Είμαι σίγουρος πως οι ευρωπαϊκές διοργάνωσης και τα πρωταθλήματα δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε μόνοι μας. Θα χρειαστούμε όλους τους παίκτες, του σταφ, την διοίκηση και τους φιλάθλους. Ξέρω πως η διοίκηση ήταν απογοητευμένη τελευταία, όμως ποτέ δεν έπαψε να στηρίζει την ομάδα. Όλοι μαζί σαν οικογένεια. Γιατί δεν μπορεί να είμαστε εχθροί. Ο εχθρός είναι έξω. Αυτός πρέπει να κερδίσουμε».

Για το σύστημα που χρησιμοποιεί: «Το πιο σημαντικό δεν είναι το σύστημα, αλλά πως το εφαρμόζεις. Εμένα μου αρέσει το 4-2-3-1 ή το 4-3-3. Πιο σημαντικά όμως είναι να τα χαρακτηριστικά των παικτών και το πως θα ταιριάξουν σε αυτά. Δεν μπορούμε να παίξουμε π.χ. με πέντε αμυντικούς. Το θέμα όμως δεν είναι οι αριθμοί, αλλά το πως θα το κάνεις. Πάντα θα έχουμε υψηλή ένταση και πίεση, αλλά και κάθετο ποδόσφαιρο».

Για τις συζητήσεις που έγιναν και το τι τον έπεισε: «Το πρώτο είναι το πρότζεκτ. Η ομάδα τα τρία τελευταία χρόνια δουλεύει καλά, αν και δεν μπόρεσε να κερδίσει το πρωτάθλημα. Πήρε όμως δύο Κύπελλο. Μπορώ να πάω τον Παναθηναϊκό στο επόμενο επίπεδο. Τα 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και το πρότζεκτ που υπάρχει ήταν σημαντικά. Όμως το πιο σημαντικό ήταν οι παίκτες που είδα και οι φίλαθλοι που είδα. Αν είμαστε όλοι μαζί, κάθε φορά θα γινόμαστε πιο επικίνδυοι, πιο δυνατοί και πιο κοντά στο να καταφέρουμε τους στόχους μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο. Πρέπει να φτάσουμε εκεί τον Μάιο. Όλο αυτό το διάστημα πρέπει να δουλέψουμε πολύ και ενωμένοι και αυτό υπόσχομαι στον σύλλογο, στους φιλάθλους και τους παίκτες».

Για την στροφή στο ελληνικό στοιχείο και την γνώση που έχει στην αγορά του Μεξικού και της λατινικής αμερικής: «Το γεγονός πως γνωρίζει διάφορες αγορές μπορεί να βοηθήσει στο να έρθουμε πιο κοντά με διάφορους παίκτες. Δεν σβήνουμε όμως καμία πιθανότητα. Δουλεύουμε δυνατά σε μία βάση Ελλήνων παικτών. Όντας έχει και γηγενείς παίκτες δυνατούς, τότε η ομάδα γίνεται δυνατότερη».

Για τα χαρακτηριστικά που θα ψάξει στους παίκτες που θα έρθουν στον Παναθηναϊκό κι ένα μήνυμα για τον κόσμο: «Όταν λέω πως τα συστήματα δεν είναι σημαντικά, το λέω επειδή υπάρχει κάτι πιο σημαντικό, το τι κάνεις με το σύστημα αυτό. Μπορεί ένα 4-3-3 να είναι πιο επιθετικό ή πιο αμυντικό, να αλλάζει ο προσανατολισμός. Πίεση ψηλά, ένταση, κάθετο ποδόσφαιρο. Οι παίκτες πρέπει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Να έχουν την διάθεση και την δυνατότητα να πιέζουν ψηλά και να είναι δυναμικοί. Να είναι γρήγοροι και να παίζουν κάθετα».

Για την χρήση των όρων της ενότητας και της οικογένειας: «Δεν μπορώ να μιλήσω για τους προηγούμενους. Θα μιλήσω για μένα. Όπου πηγαίνω. Στην δουλειά μου, στο σπίτι μου, εργάζομαι οικογενειακά και ομαδικά. Για παράδειγμα έχω δύο παιδιά. Μερικές φορές μπορεί να μην συμπεριφέρθηκαν ή να μην πήραν καλούς βαθμούς. Για μένα αποτελούν τα καλύτερα παιδιά του κόσμου. Δουλέψαμε όμως σαν οικογένεια. Με τους παίκτες και την διοίκηση είναι το ίδιο πράγμα. Τους αγαπώ σαν να είναι μέλη της οικογένειάς μου και για μένα είναι οι καλύτεροι. Δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να δουλέψω. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι μεμονωμένοι τσακωμοί. Έχουμε άλλου είδους τσακωμούς. Όμως εμείς θέλουμε μόνο μία μάχη, τα 90 λεπτά με τον αντίπαλό μας. Δεν μπορώ να ζητήσω τίποτα από τους φιλάθλους μας. Μου ζητήσαμε να δώσω ένα μήνυμα. Το μήνυμα αυτό πρέπει να το δώσουμε μέσα από τον αγωνιστικό χώρο».

«Γνωρίζω πολύ καλά τους Αλμέιδα και Μεντιλίμπαρ»

Για το γεγονός πως προέρχεται από την Ουρουγουάη όπως και ο Μαρκαριάν: «Γνωρίζω τον Σέρχιο κι έχω πολύ καλή γνώμη για κείνον. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι κάπου που κι έκανε κι αυτός πράγματα. Είναι πολύ έξυπνος. Είχαμε καλή συνεργασία στην εθνική».

Για τον Μαξίμοβιτς και τον αριθμό των μεταγραφών που θα γίνουν: «Επιτρέψτε μου να μην εκφράσω άποψη για παίκτες αυτή τη στιγμή. Μπορώ να κάνω μία εξαίρεση για κείνον. Έχει υπογράψει μαζί μας ένα μεγάλος ποδοσφαιριστής. Έχει τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε. Όσον αφορά τον αριθμό των παικτών που μπορούνε να έρθουν, εξαρτάται και από τους παίκτες που θα αποχωρήσουν. Δεν είναι σωστό να σας πω νούμερο. Περνώντας οι μέρες θα έχουμε καλύτερη εικόνα».

Για τον Αλμέιδα και τον Μεντιλίμπαρ: «Όταν εγώ κάνω ανάλυση των αντιπάλων, δεν κάνω μόνο αναφορικά με τους παίκτες, αλλά και με τους προπονητές. Τον χαρακτήρα που έχουν, τι κάνουν όταν κερδίζουν, τι αλλαγές κάνουν, πως ενεργούν όταν χάνουν ή κερδίζουν. Στην προκειμένη περίπτωση τους Μεντιλίμπαρ και Αλμέιδα τους γνωρίζω πολύ καλά».

Για τον σχηματισμό που ταιριάζει στην ομάδα: «Ναι το είπα και πριν. Νομίζω ότι το 4-2-3-1 και το 4-3-3 προσαρμόζεται καλύτερα στους παίκτες που έχουμε και σε εκείνο που μου αρέσει. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην εθνική που ήμουν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Εκεί συνήθως έπαιζα 4-2-3-1 ή 4-3-3 ως συστήματα».

Για τα όσα έχουν γράψει για το ποδοσφαιρικό στυλ του και τις στατικές φάσεις: «Σημαντικοί για τους προπονητές η προασαρμοστικότητα. Οι πιο σημαντικοί πάντοτε είναι οι ποδοσφαιριστές. Π.χ. όταν έχεις τον Καβάνι και τον Σουάρες στα ντουζένια τους, πρέπει να παίξεις με δύο επιθετικούς. Εκεί σε βοηθάει η προσαρμοστικότητα. Γιατί οι πιο σημαντικοί είναι οι ποδοσφαιριστές. Είμαι σίγουρος πως τα χαρακτηριστικά της ομάδας δεν θα αλλοιωθούν. Είναι λίγο σαν την ετικέτα που έχουν τα ρούχα. Όταν θα μας βλέπουν να παίζουμε, ακόμα αν κι είμαστε γυμνοί, χωρίς τις φανέλες, θα μας αναγνωρίζουν».

Για το υλικό που θα παραλάβει και το πως θα το κρίνει: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει ανάλυση και προχωράμε με αυτή. Η προετοιμασία θα αποτελέσει κι αυτή κομμάτι της ανάλυσης και θα βγάλουμε συμπεράσματα. Πέρα απ’ όσα έχουμε ήδη καταλάβει από τα βίντεο».