Ντίνα Μπατζιά στο newsique: «Η ανανέωση πάντα ενισχύει την ελπίδα»

«Με την εκλογή της Ράνιας Σβίγκου ως γραμματέα του κόμματος στέλνουμε το μήνυμα πως μίλησε η βάση ή αν θέλετε πως ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Η Ντίνα Μπατζιά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για δεύτερη φορά, δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή του μέτρου της ισάριθμης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στα όργανα του κόμματος και τονίζει: «Σε μία εποχή που επιστρέφει η συντήρηση και το σκοτάδι, που στη χώρα μας με είκοσι γυναικοκτονίες από πέρυσι, η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται εμμονικά να υιοθετήσει τον όρο “γυναικοκτονία”, εμείς επιλέγουμε να σηκώσουμε ψηλά και να εφαρμόσουμε την ποσόστωση φύλου για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των “αόρατων” γυναικών , να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και έμφυλα στερεότυπα και να αναδειχθούν περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψεις αποφάσεων».

Για τη Ντίνα Μπατζιά, η πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι η ενσωμάτωση και αξιοποίηση των νέων μελών του κόμματος ώστε η Αριστερά να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να τίς μετατρέπει σε πολιτικά προτάγματα. Σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, πως οι τάσεις θα πρέπει να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών, η ίδια σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άλλαξε. Ονειρεύομαι το επόμενο Συνέδριο χωρίς χαρτάκια και συνδιαλλαγές».

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κυρία Μπατζιά, μία νέα γυναίκα εξελέγη γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τι σηματοδοτεί αυτό για το κόμμα σας;

Με το μισό του ουρανού να βρίσκεται πλέον στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη από τη βάση του κόμματος -μία ιστορική απόφαση για την Αριστερά στην Ελλάδα- με τις πρωτιές σε ψήφους για την ΚΕ της Έφης Αχτσιόγλου και της Ρένας Δούρου και για την ΠΓ της Όλγας Γεροβασίλη, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τίποτα λιγότερο. Με την εκλογή για πρώτη φορά μίας νέας γυναίκας, της Ράνιας Σβίγκου, ως Γραμματέα του κόμματος, στέλνουμε λοιπόν ξανά το μήνυμα πως μίλησε η βάση ή, αν θέλετε, πως ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη. Γίνεται επίσης φανερό πως η ισάριθμη εκπροσώπηση δεν είναι για μας ένα πυροτέχνημα. Κάνουμε πράξη μία μεγάλη κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος. Επιπλέον, η επιλογή και εκλογή της νέας Γραμματέως και σε συνδυασμό με τον Γιώργο Βασιλειάδη στη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα, στέλνει το μήνυμα της σύνθεσης και της ανανέωσης. Δύο νέοι άνθρωποι, δύο από μας, που μπορούν να σου μιλήσουν πιο απλά, λιγότερο γραφειοκρατικά, πιο ανθρώπινα. Και η ανανέωση πάντα ενισχύει την ελπίδα.

Η ψήφιση του 50-50 θεωρείτε ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ίση εκπροσώπηση των φύλων ή δημιουργεί όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κάποιοι συνθήκες ανισότητας για τους άνδρες πια;

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου μέσα στο 3ο Συνέδριο για το 50-50 που ήμασταν μες στον ενθουσιασμό, με πιάνει ένας σύντροφος και μου λέει… «βρίσκεις δίκαιο αυτό τώρα, που θα βγαίνει η τάδε με τόσους ψήφους και ο άλλος με τους τριπλούς θα χάνει» κλπ. Τα γνωστά «επιχειρήματα». Του λέω… «σύντροφε, υπάρχει πρόβλημα και στο κόμμα μας και σε άλλα αριστερά κόμματα με τέτοιες αντιλήψεις και στερεότυπα και σεξιστικές απόψεις και συμπεριφορές, για αυτό το κάνουμε, να σας εκπαιδεύσουμε. Κι όταν μάθετε, θα ψηφίζουμε όλοι και όλες χωρίς ποσοστώσεις. Ούτε φύλου, ούτε βουλευτών, ούτε συνεργασιών». Ακούστε τώρα, σε μία εποχή που επιστρέφει η συντήρηση και το σκοτάδι, που στη χώρα μας με είκοσι γυναικοκτονίες από πέρυσι, η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται εμμονικά να υιοθετήσει τον όρο γυναικοκτονία, εμείς επιλέγουμε να σηκώσουμε ψηλά και να εφαρμόσουμε την ποσόστωση φύλου για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των «αόρατων» γυναικών, να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και έμφυλα στερεότυπα και να αναδειχθούν περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψεις αποφάσεων. Ισόρροπη συμμετοχή, περισσότερη δημοκρατία, αλλά και αντιστοίχιση με την κοινωνία, δηλ. πιο δίκαιη κοινωνία. Νιώθω περήφανη που η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων σε όλα τα επίπεδα του κόμματος αλλά και στα ψηφοδέλτια για τη βουλή και την ευρωβουλή βρίσκεται σήμερα στο καταστατικό μας.

 

«Ισόρροπη συμμετοχή, περισσότερη δημοκρατία, πιο δίκαιη κοινωνία»

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα που αριθμεί πλέον περισσότερα από 172.000 μέλη. Ποιες είναι οι ευθύνες του απέναντί τους;

Πιστεύω πως αυτό πρέπει να είναι το πρώτο ζήτημα που θα απασχολήσει την επόμενη ΚΕ, πώς θα γίνει η προσέγγιση, η ενσωμάτωση και η αξιοποίηση των χιλιάδων νέων μελών. Έχουμε νέα δεδομένα που χρειάζονται προσοχή, δεν μπορούμε να πάμε με τις γνωστές μαραθώνιες συνελεύσεις σε άχρωμα γραφεία με ομιλίες «σοφών» στις οργανώσεις, όπου θα μετράμε τους νέους συντρόφους με το πόσες φορές συμμετείχαν σε ολομέλεια και πόσα τρικάκια μοίρασαν. Αυτός ο κόσμος που ήρθε- και ναι, το γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι ήρθαν για τον Αλέξη Τσίπρα- έχει ανάγκη να ακουστεί. Πριν εμπλακεί στην οργανωτική λειτουργία μας, πρέπει να ακουστεί. Αλλά και τα πιο παλιά μέλη και στελέχη οφείλουμε να τον ακούσουμε, αν θέλουμε να είμαστε γειωμένοι κοινωνικά. Στοίχημά μας, να γίνουμε η Αριστερά που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και τις μετατρέπει σε πολιτικά προτάγματα. Αφήστε που στην εποχή του διαδικτύου, ποιος να καθοδηγήσει ποιον;

Άλλωστε, δεν είναι πλέον ελκυστικές οι παραδοσιακές πυραμιδικές μορφές κόμματος, αντιθέτως είναι εμφανής η ανάγκη για οριζόντια αντιστοίχιση των κομμάτων, με τη βάση των μελών τους αλλά και με κοινωνικές ομάδες. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε και τώρα το κόμμα οφείλει να οργανώσει τον εξωστρεφή χαρακτήρα του. Οι ΟΜ έχουν χρέος να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κοινωνία, με τα νέα μέλη και να τους δώσει ρόλο, χωρίς αστερίσκους. Δεν θα πρέπει να ορίσουμε ως προϋπόθεση την παρουσία των νέων μελών στην κομματική καθημερινότητα. Είναι, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικό στις δράσεις των οργανώσεων να εμπλέξουμε τα νέα μέλη, μαζί με τον κόσμο της γειτονιάς, τους «από τα κάτω» και τις συλλογικότητες, με στόχο στο μεγάλο κάδρο να αντιστοιχηθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην αυτοδιοίκηση, σε συνδικάτα, τοπικά κινήματα, στα πανεπιστήμια, συλλόγους γονέων κλπ.

Είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κόμματος το “κλειδί” για να κρατήσετε τα νέα μέλη κοντά σας και μάλιστα ενεργά;

Ευθύνη μας είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών κι ευτυχώς έχουμε την τεχνολογία και τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να συμμετέχουμε, να προτείνουμε λύσεις και να συνδιαμορφώνουμε θέσεις. Ερωτήματα, «δημοψηφίσματα» και όλες οι μορφές διαβούλευσης μπορούν να κρατήσουν ενεργό το ενδιαφέρον νέων μελών αλλά και φίλων-ψηφοφόρων και να νιώσουν ότι έχουν ρόλο, ότι κάποιος ρωτάει την άποψή τους για τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν. Άλλωστε η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η τηλεργασία της πανδημίας μας έδειξαν το δρόμο για τις νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει και χρειάζεται να δοθεί μεγάλη βαρύτητα ή/και προτεραιότητα το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

 «Στοίχημά μας, να γίνουμε η Αριστερά που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και τις μετατρέπει σε πολιτικά προτάγματα»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι οι τάσεις πρέπει να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί εσωτερικής αντιπαλότητας. Είναι εύκολο να συμβεί αυτό;

Πέρυσι, όταν άρχισαν να βγαίνουν τα κείμενα των νέων τάσεων, ΡΕΝΕ και Ομπρέλα, μαζευτήκαμε και γράψαμε ένα κείμενο, που υπογράψαμε στα γρήγορα περίπου 800 μέλη και φίλοι του κόμματος και πήγε στα χέρια του Προέδρου, λέγοντας πως εμείς, η σιωπηλή πλειοψηφία, ζωντανό κομμάτι αλλά και αποδέκτες των μηνυμάτων της κοινωνίας που δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο από τις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ακροδεξιές πρακτικές της κυβέρνησης, εκφράζουμε τον προβληματισμό και τη βαθιά ανησυχία μας για τη λειτουργία των τάσεων ως μηχανισμών, τις φραξιονιστικές πρακτικές, τις κλειστές διαδικασίες, τη δημοσιοποίηση τασικών αντιπαραθέσεων, τις επετηρίδες και τα εμπόδια σε νέα στελέχη, τα κείμενα που προκαταλαμβάνουν τον προσυνεδριακό διάλογο. Και ζητούσαμε πολιτική ουσία, ανοιχτό και αδιαμεσολάβητο διάλογο, σύνθεση απόψεων, γείωση με τη κοινωνία, άνοιγμα του κόμματος στον λαϊκό κόσμο, γιατί αυτό θα το κάνει πιο ριζοσπαστικό, ενότητα, συλλογική προσπάθεια, συντροφικότητα κι ανιδιοτέλεια στους αγώνες για την προστασία της κοινωνίας από την συντριβή. Μας άκουσε ο πρόεδρος δηλαδή.  Δεν θα άλλαζα τίποτα και σήμερα. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί, θα το κάνουμε εμείς να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άλλαξε. Ονειρεύομαι το επόμενο Συνέδριο χωρίς χαρτάκια και συνδιαλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητεί εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Είστε έτοιμοι να ξανακυβερνήσετε;

Εάν στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, καταφέραμε – παρά τα λάθη, την απειρία και τη λυσσαλέα επίθεση του ευρωπαϊκού και ντόπιου νεοφιλελευθερισμού– να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας, αφήνοντας παράλληλα στα δημόσια Ταμεία αποθεματικό 37 δισ., τώρα με την παρακαταθήκη της κυβερνητικής εμπειρίας και τη σταθεροποίηση του κόμματος ως πόλου εξουσίας, που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, είμαστε και έτοιμοι να ξανακυβερνήσουμε και σίγουροι ότι θα νικήσουμε. Και θα σώσουμε την κοινωνία από αυτή την κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία που λυμαίνεται τον τόπο, που μας έτυχε και τη χειρότερη στιγμή, με τριπλή κρίση – υγειονομική, ενεργειακή, οικονομική. Ο κόσμος υποφέρει και παραμιλάει στο δρόμο. Οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος, και γρήγορα, πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.

 

«Ο κόσμος υποφέρει και παραμιλάει στο δρόμο. Οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος, και γρήγορα, πριν την ολοκληρωτική καταστροφή»

 

Κι αν η μοίρα σας είναι -όπως λέει κι ο πρόεδρός σας- να αναλαμβάνετε να βγάζετε, ως αριστερά, τα κάστανα από τη φωτιά; Θα τα καταφέρετε;

Πώς γίνεται σε ένα ατύχημα; Πρώτα σταματάς το αίμα που τρέχει από τις πληγές, μετά δίνεις οξυγόνο, τις πρώτες βοήθειες δηλαδή. Όπως τα καταφέραμε και το 2015, όταν μας άφησαν τη χώρα διαλυμένη. Το έχει η μοίρα της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να επουλώνει τις πληγές των αδύναμων και των «αποκλεισμένων». Εμείς είμαστε έτοιμοι για την πολιτική αλλαγή, για μία νέα αρχή με την κοινωνία, για την κοινωνία. Θα έρθουμε πάλι και θα μαζέψουμε τα κομμάτια μας, τα ερείπια που αφήνει η συντηρητική παράταξη. Δεν το φοβόμαστε, μας προκαλεί, δεν δραπετεύουμε, έχουμε πρόγραμμα. Έχουμε τις 5+1 δεσμεύσεις του 3ου Συνεδρίου μας, για αυτό θα τα καταφέρουμε. Πώς είπε ο Πρόεδρος; Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε. Αυτό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θεωρείτε ότι το βράδυ των εκλογών θα συζητάμε και για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης;

Παρότι οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “τσιμπάει” και η κυβέρνηση έχει μία σταθερή κάμψη, εμένα η άποψή μου για τις δημοσκοπήσεις είναι «άλλα μου λεν τα μάτια σου κι άλλα η καρδιά σου». Ειδικά μετά την πανωλεθρία των μετρήσεων του ΟΧΙ και την προπαγάνδα που στήριξαν, δεν τις εμπιστεύομαι. Αντιθέτως ακούω και λαμβάνω σοβαρά υπόψη τι λέει ο κόσμος στη γειτονιά, στη λαϊκή, στο σούπερ μάρκετ, τι λένε οι γονείς στους συλλόγους των σχολείων, η νεολαία τι συζητά στα μπαράκια. Εμπιστεύομαι τις «δημοσκοπήσεις» του δρόμου. Το κλίμα σε μεγάλο ποσοστό είναι από αρνητικό έως υβριστικό για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη και σε ακόμη μεγαλύτερο είναι αποκαμωμένοι άνθρωποι με βουβή αναγανάκτηση. Αλλά βλέπουμε όλες και όλοι τι γίνεται στις περιοδείες του Τσίπρα, ζήσαμε το κλίμα της 15ης Μάη, ήταν πολύ συγκινητικό κι ελπιδοφόρο, νιώσαμε τη μεταστροφή. Πιστεύω πως αν επιμείνουν φιλοκυβερνητικά οι δημοσκοπήσεις, το βράδυ των εθνικών εκλογών θα δούμε πάλι να διαψεύδονται. Και ας μη ξεχνάμε αυτό: Η Αριστερά πάντα κερδίζει πάνω στη κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής.

 

Η Ντίνα Μπατζιά είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία