Ντοκουμέντο σοκ από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες

Δράμα χωρίς τέλος σε Τουρκία και Συρία με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του εγκέλαδου να σπέρνουν τον θάνατο.

Μετά την πρώτη δόνηση, μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας, το «σφυροκόπημα» συνεχίστηκε με δεκάδες δονήσεις, μεταξύ αυτών δύο, μεγέθους 7,5 και 7,6 βαθμών, με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τις 10.000.

Γειτονιές ισοπεδώθηκαν

Πολυκατοικίες καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι από τα ισχυρά χτυπήματα του εγκέλαδου. Διασώστες που ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια του πρώτου μεγάλου σεισμού, τρέχουν να σωθούν από τα γύρω κτίρια που γκρεμίζονται γύρω τους σαν τραπουλόχαρτα όταν γίνεται ο δεύτερος.

Η σκόνη από τα κτίρια που πέφτουν, καλύπτει ολόκληρες γειτονιές, ο θάνατος και ο τρόμος εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Τουρκία και τη γειτονική Συρία.

Δραματικές διασώσεις

Από τα χαλάσματα ανασύρονται διαρκώς νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους.

Στα Άδανα, οι διασώστες εντοπίζουν ένα αγοράκι κάτω από τα ερείπια. Το κορμάκι του είναι παγιδευμένο ανάμεσα σε πλάκες μπετόν και ένα ντουλάπι.

Μετά από δυο ώρες αγωνίας, το παιδάκι θα σωθεί. Ένα άλλο αγοράκι ανασύρεται τραυματισμένο. Του βάζουν ένα προστατευτικό κολάρο στον λαιμό και το μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Στη Σανλιούρφα, οι διασώστες ανοίγουν τρύπα στο μπετόν και βγάζουν ζωντανό ένα κοριτσάκι.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονται σε ολόκληρη την κεντρική και νότια Τουρκία.

Στην Αλεξανδρέττα, τέσσερα παιδιά σώθηκαν ως εκ θαύματος. Το ένα μετά το άλλο βγαίνουν από τα χαλάσματα, όμως άλλοι δέκα ένοικοι του ίδιου κτιρίου ανασύρθηκαν νεκροί.

Στο Καχραμάνμαρας, ένας άνδρας εγκλωβισμένος στα ερείπια μετέδωσε αγωνιώδη έκκληση μέσα από τα χαλάσματα.

Με μπουλντόζες, κουβάδες, ακόμα και με γυμνά χέρια, διασώστες και απλοί πολίτες προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Ενώ η γη συνέχιζε να τρέμει, το απόγευμα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.600 και οι τραυματίες ήταν πάνω από 10.000. Σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ανέλθουν σε πολλές χιλιάδες, μια εκτίμηση που ενισχύθηκε με τον χειρότερο τρόπο, όταν έγινε ο δεύτερος σεισμός. Εικόνες με πολυκατοικίες να έχουν γίνει σωρός ερειπίων ανάμεσα σε άλλες που έμειναν όρθιες, αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα με τις κακοτεχνίες στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε 7ημερο πένθος στη χώρα, ενώ τις επόμενες ώρες και ημέρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού με θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου

Ο σεισμός χτύπησε πρώτα στις 04.00 τα ξημερώματα στο Γκαζίαντεπ με 7,8 Ρίχτερ, γκρεμίζοντας πολλά κτίρια και στη βόρεια Συρία.

Ακολούθησαν δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί, πολλοί γύρω στα 6 Ρίχτερ, και το μεσημέρι ήλθε το δεύτερο μεγάλο χτύπημα με 7,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο το Ελμπιστάν και με εστιακό βάθος λίγων χιλιομέτρων.

Τούρκοι σεισμολόγοι λένε ότι πρόκειται για διαφορετικούς σεισμούς, αν και οι δύο συνδέονται με το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας.

Τρίτος σεισμός 7,5 Ρίχτερ έγινε με επίκεντρο κοντά στην Αντιόχεια.

Μέχρι το βράδυ, οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν ήταν 165.

Διεθνής βοήθεια

Περισσότερες από 40 χώρες και οργανισμοί προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ίσως εκατομμύρια, θα περάσουν την αποψινή νύχτα στον δρόμο.

Στη Συρία οι νεκροί είναι πάνω από 800, ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες στα βόρεια της χώρας όπου πολλά κτίρια ήταν ήδη μισογκρεμισμένα από τον εμφύλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός του συριακού καθεστώτος, προσφέρθηκε να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού.

Τουρκία: Τηλεοπτικό συνεργείο καταγράφει ζωντανά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό – Ντοκουμέντο σοκ

Ντοκουμέντο από την στιγμή που χτυπά για δεύτερη φορά ο εγκέλαδος στην κεντρική Τουρκία, κατέγραψε τηλεοπτικό συνεργείο.
Το τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραφε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μαλάτια όταν έγινε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός το μεσημέρι.

«Σεισμός. Γίνεται σεισμός».

Μετά το πρώτο σοκ, ο Τούρκος δημοσιογράφος περιέγραψε σε απευθείας σύνδεση.

«Καθώς κάναμε ρεπορτάζ στα ερείπια για τις διασώσεις έγινε δυνατός σεισμός. Ο κρότος ήταν τρομακτικός. Βλέπετε εδώ το κτίριο που γκρεμίστηκε, ισοπεδώθηκε. Υπάρχει πολλή σκόνη. Ένας κάτοικος έρχεται, είναι καλυμμένος από σκόνη».

Στο σημείο διακρίνεται μια μητέρα με τα παιδιά της.

«Μια μητέρα προσπαθεί να σωθεί με τα παιδιά της…».

Ο δημοσιογράφος βεβαιώθηκε ότι η μητέρα και τα παιδιά είναι καλά και συνέχισε το ρεπορτάζ στα ερείπια.

-Ad-