Ντόναλντ Τραμπ: Άρχισαν να αποφυλακίζονται οι οπαδοί του μετά τη χάρη που τους απένειμε

Αρχίζουν να βγαίνουν από τη φυλακή οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, που πριν από τέσσερα χρόνια είχαν επιτεθεί στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο νέος πρόεδρος τους χορήγησε χάρη, σηματοδοτώντας ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει επιθετικά την εκτελεστική εξουσία του.

Η χάρη που απένειμε χθες (20.01.2025) ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε 1.500 κατηγορουμένους προκάλεσε την οργή βουλευτών που είχαν κινδυνεύσει κατά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν χιλιάδες οπαδοί του Ντοναλντ Τραμπ είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο σε μια ανεπιτυχή απόπειρα να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει την ήττα του, το 2020, από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Στιούαρτ Ρόουντς, ο πρώην επικεφαλής της πολιτοφυλακής Oath Keepers (Φύλακες του Όρκου), του οποίου η ποινή 18ετούς κάθειρξης μειώθηκε, αφέθηκε ελεύθερος μετά τα μεσάνυχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο Κάμπερλαντ του Μέριλαντ.

Ο Ρόουντς δεν είχε εισβάλει στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όμως κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία για χρήση βίας εναντίον του Κογκρέσου ώστε να εμποδισθεί η επικύρωση των εκλογών. Κατηγορούνταν επίσης ότι βοήθησε να αποθηκευτούν πυροβόλα όπλα σε ξενοδοχείο στη γειτονική Βιρτζίνια, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν εύκολα στην Ουάσινγκτον.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγγέλλει ένα Χρυσό Αιώνα για ανθρώπους που παραβιάζουν το νόμο και αποπειρώνται να ανατρέψουν την κυβέρνηση», λέει ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Την επίθεση είχε προκαλέσει η άρνηση του Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του, με αποτέλεσμα να απειληθεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Περίπου 140 αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια της επίθεσης, ενώ υπήρξαν επίσης τέσσερις νεκροί.

Μεταξύ αυτών που πρόκειται να αποφυλακισθούν είναι ηγέτες της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, περιλαμβανομένων μερικών που έχουν καταδικασθεί για ανατρεπτική συνωμοσία. Περίπου 40 άνδρες, που φορούσαν τα διάσημα των Proud Boys, αντάλλαξαν ύβρεις με διαδηλωτές στους δρόμους της Ουάσινγκτον στη διάρκεια της χθεσινής ορκωμοσίας του Τραμπ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Viohalco: Στα 6,6 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2024 – Μέρισμα 0,16 ευρώ
15 Απριλίου, 2025
Καιρός: Θερμές αέριες μάζες ανεβάζουν τη θερμοκρασία κατά 8 βαθμούς Κελσίου από Μεγάλη Πέμπτη έως και Σάββατο – Πού θα «αγγίξει» τους 30
15 Απριλίου, 2025
Μενίδι: «Φοβήθηκα μην με χτυπήσει και την έσπρωξα», φέρεται να είπε ο 84χρονος που σκότωσε την 78χρονη σύζυγό του
15 Απριλίου, 2025
Η σορός του άνδρα που ξεβράστηκε στην παραλία της Κυλλήνης είναι του 75χρονου ψαρά από το Μεσολόγγι
15 Απριλίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Οικογενειακή υπόθεση η νοθεία ηλιέλαιου που το πουλούσαν ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» – Κατασχέθηκαν 15 τόνοι
15 Απριλίου, 2025
Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας
15 Απριλίου, 2025
Δασμοί: Θα χρειαστεί επιπρόσθετη δέσμευση από την πλευρά των ΗΠΑ για μια συμφωνία, λέει η Κομισιόν – Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις
15 Απριλίου, 2025
Άγριο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στον Κολωνό: 60χρονος γρονθοκοπούσε τη σύντροφό του και προσπάθησε να την πνίξει
15 Απριλίου, 2025
Λάρισα: Κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για την κατάρρευση του δρόμου Ρακοπόταμος – Κεραμίδι
15 Απριλίου, 2025
Eurostat: Μεγάλη ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα – Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι ανήλθαν πέρυσι στο 69,3% του πληθυσμού
15 Απριλίου, 2025