Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έγινα πρωθυπουργός γιατί είμαι γυναίκα – Έκανα ένα διπλό λάθος στις εκλογές

«Τι έφταιξε και δεν γίνατε πρωθυπουργός;» ρωτήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη από τον Νίκο Χατζηνικολάου στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1. «Δεν έγινα πρωθυπουργός και ήταν πολλοί οι παράγοντες. Έφταιξαν τα δικά μου λάθη, το ότι είμαι γυναίκα και από εκεί και πέρα ενδεχομένως ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να αποδεχτεί σε αυτόν τον ρόλο μια γυναίκα. Υπάρχουν άλλες κοινωνίες που έβαλαν γυναίκες πιο νωρίς», σημείωσε αρχικά.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα παραδοσιακό, συντηρητικό κόμμα. Είχα μια τρομερή επίθεση εκείνη την εποχή, δεν τη θυμάμαι ως μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου αυτή την καμπάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι προτιμούσαν έναν άνδρα, ακόμη και αν είχε φύγει χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έγινε καν αλλαγή καταστατικού. Είναι ένα από τα μεγάλα λάθη μου και είναι διπλό λάθος, γιατί οφείλεται σε εγωισμό. Δεν ήθελα ποτέ να μου πουν ότι φοβήθηκα τον κόσμο και πήγα στο συνέδριο. Σημασία έχει ότι ο καθένας διδάσκεται από τα λάθη του και η πορεία συνεχίζεται καλά.

Το σκεφτόμουν, γιατί είχα πολλά στελέχη της ΝΔ που με ήθελαν, γιατί είχα δικαιωθεί πολιτικά. Κοντοστάθηκα, δίστασα και δεν ήμουν έτοιμη να το περάσω ψυχολογικά. Ο Κυριάκος ήταν έτοιμος, ήταν σίγουρος και του είπα “κάν’ το”. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν ένιωθα ότι είχα το κουράγιο να κάνω την ίδια προσπάθεια.

Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε! Η Ελλάδα έχει έναν εξαιρετικό πρωθυπουργό, βλέπω πόσο αγώνα θέλει αυτή η θέση και για μένα είναι μια περίοδος μεγάλης ικανοποίησης. Πικράθηκα και στενοχωρήθηκα και το θεώρησα αδικία, όταν είπε ο Κυριάκος να είμαι εκτός κυβέρνησης.

Πέρασα ένα μεγάλο διάστημα εσωτερικού προβληματισμού. Νιώθεις αδικημένος, κάθεσαι σε μια γωνία και τα σκέφτεσαι. Ευτυχώς πέρασε γρήγορα, γιατί κατάλαβα ότι μπορούσα να προσφέρω και χωρίς τον τίτλο του υπουργού. Εγώ βγήκα καλά από αυτή την ιστορία και στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογή μου στα Χανιά.

Ο Κυριάκος μου πρότεινε να είμαι στο Επικρατείας, αλλά ήθελα να είμαι βουλευτής των Χανίων. Το Επικρατείας δεν με ενθουσιάζει ως ιδέα. Για κάποιον σαν εμένα το ένιωσα ότι θα ήταν ως τιμητική αποστρατείας. Είμαι η μόνη βουλευτής που έχει εκλεγεί σε τρεις περιφέρειες της Ελλάδας. Αν μπορείς να τους γυρίσεις πίσω αυτή την εμπιστοσύνη που σου έδειξαν, είσαι πολύ ευτυχής».