Νύχτα-εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη: Συνεχίζουν να καίγονται δεκάδες σπίτια – Κόβουν την ανάσα οι εικόνες

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη συνεχίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, να επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες, που εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, με πολλά σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη και τη νύχτα να αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς καθιστώντας δύσκολη την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εξαπλωθεί σε πολλά μέτωπα.

Έως το σούρουπο, επιχειρούσαν συνολικά 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.

Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν ασφαλείς. Κάποιοι προσπάθησαν με λάστιχα και μάνικες να σταματήσουν τα πολλά μέτωπα της φωτιάς.

Μήνυμα 112 για τους κατοίκους σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά και Μεταμόρφωση Αττικής

Ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

«Αν βρίσκεστε σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού-Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών-Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

Φιλοξενία στους πυροπληκτους από τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Πληροφορίες μέσω του ΕΟΔΥ στο 1135.

Το χρονικό του πύρινου εφιάλτη στη Βαρυμπόμπη

Κόλαση φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Η πύρινη λαίλαπα εξαϋλώνει τον πνεύμονα πρασίνου που περικλείει δεκάδες κατοικίες. Ένα τεράστιο μανιτάρι μαύρου καπνού σκεπάζει την περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη.

Τα δυο ρεύματα της εθνικής οδού στον ομώνυμο κόμβο κλείνουν ακαριαία.

Πάση δυνάμει, εναέρια και επίγεια μέσα. Πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και κλιμάκια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης από τη μια και μισή το μεσημέρι όταν ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες.

Με καταιγισμό ρίψεων νερού από αέρος επιχειρείται να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης
Η πύρινη λαίλαπα διασπείρεται και ανατροφοδοτείται συνεχώς.


Με την ταχύτητα εξάπλωσης να μην μπορεί να ανασχεθεί δίνεται η εντολή εκκένωσης όταν δημιουργούνται ισχυρές πύρινες ζώνες μια ανάσα από την πλατεία της Βαρυμπόμπης

Περιπολικά και οχήματα της πολιτικής προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων

Η φωτιά προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και αποκτά πύρινα παρακλάδια δυτικά προς Θρακομακεδόνες αλλά και νότια προς τις Αδάμες.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι ώρες είναι κρίσιμες

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.

Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, ότι 40 μέτωπα είναι ανοικτά και επισήμανε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.

Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδώνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, προσέθεσε.