Χαφτάρ στην Αθήνα: Το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη – Όλα όσα έγιναν (pics&vid)

Χθες το βράδυ έφτασε στην Αθήνα ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Ολοκληρώθηκε το ραντεβού με Μητσοτάκη. Έτοιμη να στηρίξει την Λιβύη δήλωσε η Ελλάδα. Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ. «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που τον δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.

Τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ στην συνάντησή του στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή, περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτό, ο Χαλίφα Χάφταρ χαρακτήρισε άκυρο το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ:

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ επανάλεβε τα όσα είχα δηλώσει σε χθεσινή του συνέντευξη αναφορικά με το βέτο στην Ε.Ε. για οποιαδήποτε απόφαση σχετική με την Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.

«Έστειλα σε όλους του ομολόγους μου επιστολή, με την οποία τους ενημέρωσα για τις ελληνικές θέσεις και για το άκυρο μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με την Λιβύη. Οποιαδήποτε στιγμή τεθεί θέμα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την Λιβύη και δεν έχει ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα θα θέσει βέτο και δεν θα προχωρήσει καμία άλλη συζήτηση», υπογράμμισε, χαρκτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Oι δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντηση με τον Χαφτάρ:

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων.

Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.

Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο Σύνταγμα για να υποδεχθεί αλλά και να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Κατά τα άλλα, ο στρατάρχης Χαφτάρ έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα σε συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος, βρίσκεται συνεχώς σ’ έναν κλοιό προστασίας από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Μετά την έλευσή του σε ξενοδοχείο του Συντάγματος, χτες το βράδυ είχε ιδιωτικό δείπνο με το Νίκο Δένδια, τον οποίο θα συναντήσει επίσημα σήμερα το πρωί στις 10:30.

Λίγο αργότερα, στη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ.

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στην Τουρκία η είδηση πως ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην Αθήνα.

Tην είδηση της απρόσμενης επίσκεψης τού επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, μετέδωσαν την Πέμπτη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, λίγα 24ωρα πριν από τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, εκτιμούν ότι η επίσκεψη αυτή θα προκαλέσει κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Αναντολού
«Ο ηγέτης των παράνομων δυνάμεων στην Λιβύη, Χαφτάρ, ήρθε στην Αθήνα»

«Πληροφορίες ότι ο Χαφτάρ θα έρθει στην Αθήνα»

Χαμπερλέρ
Πληροφορίες στα ελληνικά μίντια που θα προκαλέσουν κρίση: Ο Χαφτάρ πήγε κρυφά στην Αθήνα