Ο Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να τον σκοτώσει

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε προειδοποιήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σιγιέντ Χασάν Νασράλα, να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα και τώρα ανησυχεί για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις στην Τεχεράνη, δήλωσαν στο Reuters τρεις ιρανικές πηγές.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις στους βομβητές της Χεζμπολάχ στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε μήνυμα μέσω διαμεσολαβητή για να παρακαλέσει τον Νασράλα να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές των μυστικών υπηρεσιών που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες εντός της οργάνωσης και σχεδίαζε να τον σκοτώσει, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγγελιοφόρος, είπε ο αξιωματούχος, ήταν ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Νασράλα στο καταφύγιό του όταν αυτό χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες και σκοτώθηκε επίσης.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παρέμεινε σε ασφαλή τοποθεσία στο εσωτερικό του Ιράν από το Σάββατο, διέταξε προσωπικά να εκτοξευθεί την Τρίτη ένα μπαράζ περίπου 200 πυραύλων κατά του Ισραήλ. Η επίθεση ήταν αντίποινα για τους θανάτους του Νασράλα και του Νιλφορουσάν, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η ανακοίνωση αναφερόταν και στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια -για την οποία το Ισραήλ δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη- και στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο εποπτεύει την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της χώρας, Μοσάντ, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η δολοφονία του Νασράλα ήρθε μετά από δύο εβδομάδες ισραηλινών επιθέσεων που κατέστρεψαν οπλικές εγκαταστάσεις, εξουδετέρωσαν το μισό ηγετικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική της διοίκηση.

Οι φόβοι του Ιράν για την ασφάλεια του Χαμενεΐ και η απώλεια εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό της Χεζμπολάχ όσο και στο κατεστημένο του Ιράν και μεταξύ τους, αναδύθηκαν στις συζητήσεις με 10 πηγές για το θέμα αυτό, οι οποίες περιέγραψαν μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιπλέξει την αποτελεσματική λειτουργία της συμμαχίας του άξονα αντίστασης του Ιράν με τις αντι-ισραηλινές παράτυπες ένοπλες ομάδες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ο Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να τον σκοτώσει
2 Οκτωβρίου, 2024
P. Diddy: «Τα ονόματα που θα βγουν στη φόρα θα σας σοκάρουν» – Πάνω από 100 θύματα θα καταθέσουν αγωγές
2 Οκτωβρίου, 2024
Συγκλονίζει η μητέρα του πεντάχρονου αγοριού που έπεσε θύμα βιασμού στην Αλεξανδρούπολη
2 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη ο 31χρονος που σκότωνε αδέσποτα στο Βόλο
2 Οκτωβρίου, 2024
G7: Μια διπλωματική λύση είναι ακόμη εφικτή στη Μέση Ανατολή
2 Οκτωβρίου, 2024
Πολύτεκνη οικογένεια στο Λίβανο ξεκληρίστηκε από τις ισραηλινές επιδρομές
2 Οκτωβρίου, 2024
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Τζάφα με 7 νεκρούς
2 Οκτωβρίου, 2024
Στα χέρια του ΣΔΟΕ εταιρείες που διακινούσαν απομιμητικά προϊόντα, νοθευμένα ποτά και λαθραία καπνικά προϊόντα
2 Οκτωβρίου, 2024
Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές οχημάτων και ΑΤΜ
2 Οκτωβρίου, 2024
Ιράν: «Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σκληρότερη αντίδραση εάν δεν σταματήσει τα εγκλήματά του»
2 Οκτωβρίου, 2024