Ο ευπατρίδης Λασκαρίδης!

Αν ζητούσες από τον Πάνο Λασκαρίδη να περιγράψει τον εαυτό του με μια λέξη, θα σου απαντούσε χωρίς δεύτερη σκέψη: ευπατρίδης. Ή, μάλλον -λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν από την καλή κι απ’ την ανάποδη- αυτή είναι η λέξη με την οποία θα ήθελε να τον περιγράφουν οι άλλοι. Γιατί, ο ίδιος, έχει γνώθι σαυτόν.

Με τον αδερφό του, Θανάση, έχουν φτιάξει μια αυτοκρατορία η οποία, με επίκεντρο τον εφοπλισμό, εκτείνεται από τα ξενοδοχεία και τα καζίνο μέχρι τα media. Κι όπως αποδεικνύει η φράση «εγώ χέζω πάνω στον Ελληνα πρωθυπουργό» που εκστόμισε ο κ. Λαζαρίδης, αφήνοντας άφωνη την ελληνική κοινωνία, η τεράστια αυτοκρατορία συνοδεύεται από μια ακόμη μεγαλύτερη ιδέα για τον εαυτό του, παντελή αμετροέπεια και χυδαιότητα άνευ ορίων. Χαρακτηριστικά, τα οποία γκρέμισαν σε δευτερόλεπτα την εικόνα του ευπατρίδη, που με τόσο κόπο -και χρήμα- χτίζει επί δεκαετίες.

Ναι, προφανώς, η αδιανόητη προσβολή προς τον -πρακτικά- νούμερο ένα θεσμό της ελληνικής πολιτείας ειπώθηκε μέσα στον εκνευρισμό του κ. Λαζαρίδη. Προφανώς, στην προσπάθειά του να πείσει τους δημοσιογράφους του διεθνούς Οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) για την επιχειρηματολογία του. Είναι, όμως, αυτό ελαφρυντικό όταν ένας άνθρωπος -ο οποίος, μάλιστα, αρέσκεται να επικαλείται πριν από κάθε άλλη (από τις πολλές) ιδιότητές του, αυτή του υποναύαρχου επί τιμή- φτάνει στο σημείο να εκστομίζει δημοσίως κάτι που η λογική υπαγορεύει να μην περνά καν από το μυαλό του; Ασφαλώς και όχι.

Το λεκτικό παραλήρημα

Διαβάστε επί λέξει το λεκτικό παραλήρημα του κ. Λασκαρίδη, σε ντοκιμαντέρ του EIC: «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό (…) Μπορούν να χέσουν τον πρωθυπουργό. Γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα». Ωραίος ευπατρίδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ούτε μετά το σάλο που εύλογα προκάλεσαν οι χυδαίες δηλώσεις του, ο κ. Λασκαρίδης δεν βρήκε τη γενναιότητα να ζητήσει μια συγγνώμη, να αρθρώσει κάτι που στοιχειωδώς να παραπέμπει σε απολογία. Αντίθετα, κατέφυγε σε απειλές, αλλά και σε μια -μάλλον γραφική- προσπάθεια να πείσει ότι οι δηλώσεις του δεν αφορούν αυτόν τον πρωθυπουργό, αλλά -ενδεχομένως- άλλον. Πρωθυπουργό. Λες και έχει καμία σημασία, όταν λες ότι «χέζεις» τον Ελληνα πρωθυπουργό, αν αυτόν τον λένε Αντώνη, Αλέξη ή Κυριάκο.

Αυτό που μάλλον έχει σημασία, είναι ότι ο κ. Λασκαρίδης, με άλλες 200 λέξεις (αυτές της ανακοίνωσης-απάντησής του), κατάφερε να τα κάνει -ξανά- θάλασσα: «Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού. Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας. Σε ότι αφορά τις δικές μου απόψεις για την ναυτιλία μας και τους θεσμούς της, παραπέμπω σε εκατοντάδες δηλώσεις και ομιλίες μου περί της Ελληνικής Ναυτιλίας που έχουν δημοσιευθεί σε αναρίθμητες συνεντεύξεις μου στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες δεκαετίες που είχα την τιμή να αντιπροσωπεύσω τα συμφέροντα της Ναυτιλίας μας. Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους. Σε ότι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας».

Είναι μάλλον εντυπωσιακό ότι, στην απάντησή του, ο άνθρωπος που καταγράφηκε on camera να επαίρεται για τη δυνατότητά του να… αφοδεύει πάνω στον πρωθυπουργό της χώρας, δεν διανοείται να ζητήσει συγγνώμη, δεν μπαίνει καν στον κόπο να ξεκαθαρίσει την εκτίμησή του, είτε στο πρόσωπο, είτε στον θεσμό του πρωθυπουργού. Αρκείται να μας πει ότι ο πρωθυπουργός ξέρει τι άποψη έχει γι’ αυτόν! Καλή; Κακή; Δεν μας λέει…

Αλήθεια, θα τολμούσε ποτέ να κάνει μια τέτοια δήλωση ένας Γερμανός πολιτικός; Θα τολμούσε να την κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος; Έστω ο Αμερικανός; Ότι μπορεί να χέσει πάνω στον Ελληνα πρωθυπουργό; Ο οποιοσδήποτε; Κανείς! Ο πρώτος που τόλμησε να μιλήσει τόσο χυδαία για τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι ο κ. Λασκαρίδης! Ένας «εθνικός ευεργέτης» όπως τον βάφτισαν τα media στο παρελθόν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών.

«Αμαυρώνει τον εφοπλισμό»

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων Εφοπλιστών είναι «στα κάγκελα» με τον συνάδελφό τους, που ξεπέρασε κάθε επιτρεπτό όριο ανοχής. Και η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε τα συλλογικά όργανα των Ελληνων εφοπλιστών έχουν δείξει τέτοιες διαθέσεις θεσμικής ασέβειας. Αντιθέτως, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει διαχρονικά συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς, επιδιώκοντας προφανώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εφοπλισμού, αλλά και της ελληνικής ναυτιλίας. Κάποιοι συνάδελφοι του, μάλιστα, ήδη συζητούν μεταξύ τους την ανάγκη παραίτησης του κ. Λασκαρίδη από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, αφού ο δικός του θεσμικός ρόλος δίνει μεγαλύτερη εμβέλεια στις χυδαίες δηλώσεις του. Επιπλέον, δημιουργεί τον κίνδυνο να θεωρηθεί πως ενδεχομένως να απηχούν απόψεις και άλλων μελών του εφοπλιστικού κλάδου, πράγμα που -όπως κάθετα διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές- σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει.

Ασφαλώς, στο θέμα θα όφειλε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προασπίσει το θεσμό. Όμως απογοητευτική είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αρκέστηκε να σχολιάσει την αμηχανία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο άκουσμα της δήλωσης, λες και το διακύβευμα εν προκειμένω είναι η ρητορική δεινότητα του υπουργού! Αλήθεια, αυτό είναι το θέμα;

Ξεκάθαρη συγγνώμη, χωρίς αστερίσκους

Προφανώς ο κ. Λασκαρίδης έχει ήδη μετανιώσει για τις δηλώσεις του. Δεν σημαίνει, βέβαια, κάτι αν έχει μετανιώσει απλά και μόνο για το ανεπανόρθωτο πλήγμα που υπέστη η επικοινωνιακή του στρατηγική. Διότι, αν έχει συνειδητοποιήσει πραγματικά το βάθος του ατοπήματός του, οφείλει να βγει δημόσια και να ζητήσει συγγνώμη. Μια ξεκάθαρη συγγνώμη, χωρίς αστερίσκους, που δεν την οφείλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την οφείλει στον ελληνικό λαό, τον οποίο προσέβαλε βάναυσα.

Ας θυμηθεί ο κύριος Λασκαρίδης -όσο πλούσιος κι αν είναι- ότι παραμένει Έλληνας. Και ένας Έλληνας δεν είναι δυνατόν να δηλώνει δημόσια ότι μπορεί να χέζει τον πρωθυπουργό που εξέλεξε ο λαός, όσα πλοία κι αν έχει δωρίσει στο παρελθόν. Εκτός κι αν -επειδή δεν εξυπηρετούνται εδώ πια τα συμφέροντά του, όπως ο ίδιος λέει- δεν αισθάνεται πλέον Έλληνας και θέλει να αλλάξει την καταγωγή του. Δικαίωμά του είναι. Ας το ασκήσει, λοιπόν.