Ο εξωπραγματικός αριθμός κρουσμάτων για να λήξει το lockdown

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown τόσο τα κρούσματα (το ποσοστό επί των συνολικών τεστ για την ακρίβεια) όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά κυρίως των νεκρών ανά ημέρα δεν πέφτει και σε καμία περίπτωση η καραντίνα δε λειτουργεί θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χτες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων (622) και η συμπρωτεύουσα μόνη της είχε πάνω από 400 νέα κρούσματα. Οι γιατροί στα νοσοκομεία προειδοποιούν ότι μόλις αδειάζει μία κλίνη αμέσως γεμίζει και παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown με τρόμο και απαισιοδοξία.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων ανά ημέρα που θα επέτρεπαν, σε πρώτη φάση να αισιοδοξούμε και σε δεύτερη να σχεδιάζουμε άρση του lockdown διαφέρουν.

Καθηγητές επιδημιολογίας και μικροβιολογίας μιλούσαν τις προηγούμενες ημέρες για σταθεροποίηση ενός αριθμού κοντά στα 400-500 κρούσματα όμως άλλοι διαφωνούν και θέτουν τον πήχη ακόμα πιο χαμηλά μιλώντας για σταδιακή άρση των μέτρων μόνο αν φτάσουμε τα 200 κρούσματα ανά ημέρα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όμως ήταν ακόμα πιο κάθετος στις εκτιμήσεις του. Μιλώντας στο ethnos.gr ξεκαθάρισε ότι για να γίνει η άρση του lockdown θα πρέπει η Ελλάδα να φτάσει στον εξωπραγματικό, για τα τωρινά δεδομένα, αριθμό των διψήφιων κρουσμάτων. Που σημαίνει κάτω από 100 κρούσματα την ημέρα, αριθμός που φαντάζει σχεδόν αδύνατος με την πορεία που έχει το δεύτερο κύμα αρχές Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Πηγή: instanews.gr