Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ προαναγγέλλει διάλογο Ελλάδας Τουρκίας και η Αθήνα διαψεύδει θέτοντας όρους

Ενα σκληρό διπλωματικό πόκερ φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με το ΝΑΤΟ και το Βερολίνο να κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα και Άγκυρα για άμεση έναρξη διαλόγου και την Ελλάδα να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι αν δεν αποχωρήσουν άμεσα όλα τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ειδικότερα, με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και ότι θα γίνουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να φτιάξουν ένα μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία, δια διπλωματικών πηγών, ουσιαστικά διάψευσε τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ. “Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα” τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στον τουρκικό Τύπο, ο πρόεδρος της Τουρκίας κράτησε σκληρή στάση, λέγοντας στη Γερμανίδα καγκελάριο πως είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται από κάποιες χώρες η εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδα – υπονοώντας προφανώς τη Γαλλία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες που στηρίζονται από το Βερολίνο και που έκαναν βήματα για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τη Μέρκελ πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των όσων φέρεται να είπε ο Ερντογάν, νωρίτερα σε στελέχη του κόμματός του περί προθυμίας της Άγκυρας για διάλογο με την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του.

“Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη “νότια Κύπρο” (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία). Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία», φέρεται ειπών ο Ερντογάν.