Ο Γιασίν ορκίζεται να «πολεμήσει την τυραννία» μετά τον θάνατο του Ναβάλνι

Ο Γιασίν δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε το φόνο του Αλεξέι Ναβάλνι, παλιού του φίλου.

Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος Ιλιά Γιασίν, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη οκτώμισι ετών, επειδή κατήγγειλε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ορκίσθηκε να συνεχίσει τη μάχη του εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, όντας πεπεισμένος πως ο ρώσος πρόεδρος διέταξε να σκοτωθεί ο Αλεξέι Ναβάλνι.

«Όσο η καρδιά μου χτυπάει στο στήθος μου, θα μάχομαι εναντίον της τυραννίας. Όσο ζω δε θα φοβηθώ το κακό. Όσο αναπνέω, θα είμαι με τον λαό μου. Το ορκίζομαι», έγραψε ο Ιλιά Γιασίν σε επιστολή, που δημοσιοποιήθηκε από τους οικείους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν τον σκότωσε απλώς. Τον σκότωσε με επιδεικτικό τρόπο. Ειδικά πριν από τις (ρωσικές προεδρικές) εκλογές, ώστε κανένας να μην αμφιβάλει για την εμπλοκή του Πούτιν», πρόσθεσε.

«Στο μυαλό του Πούτιν η εξουσία εκδηλώνεται μ’ αυτόν τον τρόπο: με φόνους, ωμότητα και εκδίκηση. Αυτή η σκέψη δεν είναι η σκέψη κρατικού ανδρός. Είναι η σκέψη αρχηγού συμμορίας», συνέχισε ο αντιπολιτευόμενος.

Τον Απρίλιο του 2023, ο Ιλιά Γιασίν, 40 ετών, καταδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη οκτώμισι ετών, επειδή είχε καταγγείλει «το φόνο αμάχων» στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται για βαναυσότητες, κάτι που η Μόσχα αρνείται, όπως κάνει πάντα όταν οι δυνάμεις της κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Τον Νοέμβριο μεταφέρθηκε σε σωφρονιστική αποικία στο Σαφόνοβο, κοντά στο Σμολένσκ, στη δυτική Ρωσία.

Αγωνιστής της ρωσικής αντιπολίτευσης από την αρχή της δεκαετίας του 2000, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν παλιός του φίλος.

«Ο Αλεξέι θα μείνει στην ιστορία ως ένας άνδρας εξαιρετικού θάρρους, ο οποίος έμπαινε μπροστά για τις πεποιθήσεις του. Προχωρούσε περιφρονώντας τον φόβο και τον θάνατο. Προχωρούσε με το χαμόγελο και υψώνοντας υπερήφανα το κεφάλι και πέθανε σαν ήρωας», είπε ο Ιλιά Γιασίν.

«Ο Πούτιν θα παραμένει ένας μικρός άνδρας, που απέκτησε κατά τύχη μια τεράστια εξουσία», συνέχισε.

Ο Ιλιά Γιασίν ήταν, επίσης, στενός φίλος και συνεργάτης ενός άλλου σημαντικού πολιτικού, που αντιπολιτευόταν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, του Μπορίς Νέμτσοφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 στη Μόσχα.

«Ο πόνος και η φρίκη είναι αφόρητοι, όμως παρ΄ όλα αυτά δε θα σωπάσω», έγραψε στην επιστολή του.