Ο «ιός» των αντιδράσεων «χτύπησε» τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – Αποφασιστικότητα αλλά και αγωνία στην κυβέρνηση

Τα κρισιμότερα ίσως εικοσιτετράωρα είναι αυτά που διανύουμε για την κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται μπροστά σε έναν διμέτωπο αγώνα : Να ξεκινήσει την υλοποίηση των κλειστών δομών στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς, όμως, να υπάρξουν έκτροπα που θα δυναμιτίσουν περαιτέρω το εύφλεκτο κλίμα με κατοίκους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις που σημειώνονται από τα ξημερώματα σε Λέσβο και Χίο και ευελπιστούν ότι είναι θέμα χρόνου να κοπάσουν. Δεν κρύβουν, ωστόσο, την αγωνία τους για τον κίνδυνο «κάτι να πάει στραβά, όπως λένε χαρακτηριστικά. Γι αυτό, και σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες οδηγίες προς τις Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, προκειμένου να διασφαλίσουν μεν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν κανονικά στους χώρους που έχουν επιταχθεί, αλλά χωρίς να ξεφύγει η κατάσταση εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Ταυτοχρόνως με τις παραπάνω οδηγίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα προς τους νησιώτες και τις τοπικές ηγεσίες τους ότι… στο τέλος της ημέρας, θα ωφεληθούν από τις κλειστές δομές, για τρεις κυρίως λόγους:

-Γιατί η δημιουργία τους σημαίνει αυτόματα το κλείσιμο των σημερινών δομών
-Γιατί θα είναι ελεγχόμενες και ουδείς θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, καθότι θα απαιτείται σχετική άδεια, την οποία δεν θα δικαιούνται ωστόσο όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια
-Γιατί είναι μακριά από τον αστικό ιστό και αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τόνωσης της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών

Βεβαίως, όλοι αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά, για να αποδώσουν στην πράξη, χρειάζονται αρκετό χρόνο, ενώ ταυτοχρόνως, δεν αρκούν για να αποσυμφορήσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ηδη, στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία, γίνεται επεξεργασία του σχεδίου για τη μεταφορά προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα. Και αυτό το σχέδιο, όμως, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση από εκείνες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Γι αυτό και αναζητούνται τρόποι «διάχυσης» της επιβάρυνσης των τοπικών κοινωνιών, με μικρότερο, ενδεχομένως, αριθμό μεταναστών ανά κάτοικο, αλλά σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

-Ad-