Ο «ιός» των αντιδράσεων «χτύπησε» τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – Αποφασιστικότητα αλλά και αγωνία στην κυβέρνηση

Τα κρισιμότερα ίσως εικοσιτετράωρα είναι αυτά που διανύουμε για την κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται μπροστά σε έναν διμέτωπο αγώνα : Να ξεκινήσει την υλοποίηση των κλειστών δομών στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς, όμως, να υπάρξουν έκτροπα που θα δυναμιτίσουν περαιτέρω το εύφλεκτο κλίμα με κατοίκους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις που σημειώνονται από τα ξημερώματα σε Λέσβο και Χίο και ευελπιστούν ότι είναι θέμα χρόνου να κοπάσουν. Δεν κρύβουν, ωστόσο, την αγωνία τους για τον κίνδυνο «κάτι να πάει στραβά, όπως λένε χαρακτηριστικά. Γι αυτό, και σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες οδηγίες προς τις Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, προκειμένου να διασφαλίσουν μεν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν κανονικά στους χώρους που έχουν επιταχθεί, αλλά χωρίς να ξεφύγει η κατάσταση εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Ταυτοχρόνως με τις παραπάνω οδηγίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα προς τους νησιώτες και τις τοπικές ηγεσίες τους ότι… στο τέλος της ημέρας, θα ωφεληθούν από τις κλειστές δομές, για τρεις κυρίως λόγους:

-Γιατί η δημιουργία τους σημαίνει αυτόματα το κλείσιμο των σημερινών δομών
-Γιατί θα είναι ελεγχόμενες και ουδείς θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, καθότι θα απαιτείται σχετική άδεια, την οποία δεν θα δικαιούνται ωστόσο όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια
-Γιατί είναι μακριά από τον αστικό ιστό και αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τόνωσης της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών

Βεβαίως, όλοι αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά, για να αποδώσουν στην πράξη, χρειάζονται αρκετό χρόνο, ενώ ταυτοχρόνως, δεν αρκούν για να αποσυμφορήσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ηδη, στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία, γίνεται επεξεργασία του σχεδίου για τη μεταφορά προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα. Και αυτό το σχέδιο, όμως, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση από εκείνες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Γι αυτό και αναζητούνται τρόποι «διάχυσης» της επιβάρυνσης των τοπικών κοινωνιών, με μικρότερο, ενδεχομένως, αριθμό μεταναστών ανά κάτοικο, αλλά σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καραμανλής: Η ΣΕΚΕ παράγει και αναπτύσσεται στον ανοιχτό ανταγωνισμό με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης
15 Δεκεμβρίου, 2024
Τουρκία: «Η Άγκυρα μπορεί να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Συρία»
15 Δεκεμβρίου, 2024
Η Αλγερία κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας να δώσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών
15 Δεκεμβρίου, 2024
Αχτσιόγλου: Προέχει μια αντιπαραθετική στρατηγική σε όλα τα μέτωπα
15 Δεκεμβρίου, 2024
Φωτιά σε δασική έκταση στα Χανιά
15 Δεκεμβρίου, 2024
Γαλλικό αρχιπέλαγος: Τουλάχιστον 11 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
15 Δεκεμβρίου, 2024
Μητσοτάκης: Δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες των πολιτών με τα μέτρα που αποφασίσαμε στον προϋπολογισμό
15 Δεκεμβρίου, 2024
Δύο ρωσικά τάνκερ βυθίστηκαν εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας στη θάλασσα του Κερτς
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ζαχαράκη: Βασική προτεραιότητα η αποϊδρυματοποίηση παιδιών και ατόμων με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα
15 Δεκεμβρίου, 2024
Επίδομα παιδιού: Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι
15 Δεκεμβρίου, 2024