Ο Ισπανός πολιτικός που πυροβολήθηκε στις αρχές του μήνα στη Μαδρίτη κατηγόρησε σήμερα το Ιράν για την απόπειρα δολοφονίας του, σε μήνυμά του σε ένα συνέδριο που οργανώνεται από υποστηρικτές της ιρανικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας, συνιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Vox και πρώην επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Καταλονίας, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο, μέρα-μεσημέρι, στην εύπορη συνοικία Σαλαμάνκα της Μαδρίτης στις 9 Νοεμβρίου, από τον συνεπιβάτη μιας μοτοσικλέτας. Ο 78χρονος πολιτικός, που υπήρξε και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2009-14) περιγράφεται ως «ένθερμος υποστηρικτής» της ιρανικής αντιπολίτευσης και στηρίζει την εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν εδώ και 25 χρόνια.
Ο Βιδάλ-Κουάδρας παραμένει στο νοσοκομείο, όπου αναρρώνει από διπλό κάταγμα στη σιαγόνα. Στην ανακοίνωσή του δεν παρείχε καμία απόδειξη για να στηρίξει τον ισχυρισμό του και η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή. Η πρεσβεία του Ιράν στη Μαδρίτη καταδίκασε κατηγορηματικά «κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια» χωρίς ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο για τους ισχυρισμούς του Βιδάλ-Κουάδρας, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ανακοίνωση που διαβάστηκε σε ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο, ο Βιδάλ-Κουάδρας κατηγόρησε την Τεχεράνη για ανάμιξη στην επίθεση που δέχτηκε. «Να σας θυμίσω (τις μεθόδους) που χρησιμοποιεί το ιρανικό καθεστώς για να μας επιβάλει την κακοήθειά του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών είναι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως αυτή εναντίον του. Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη ως υπόπτους για την επίθεση μία Βρετανίδα και δύο Ισπανούς.
Ο Βιδάλ-Κουάδρας ζήτησε να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο Ιράν και να μην καταβάλλεται προσπάθεια «για διαπραγμάτευση, διάλογο ή παραχωρήσεις» στην Τεχεράνη. «Το ιρανικό καθεστώς δεν θέλει να βρει κάποια ισορροπία δυνάμεων με εμάς, θέλει να μας εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε. Τον Οκτώβριο του 2022 το Ιράν επέβαλε κυρώσεις στον Βιδάλ-Κουάδρας, μεταξύ άλλων προσώπων, σε απάντηση για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Τεχεράνη με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί και την καταστολή των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που ακολούθησαν.