Ο Κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει παρέμβαση Τραμπ για Τουρκία

Λίγες ώρες απομένουν για την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης (21:00 ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην κοινή ατζέντα που συμφωνήθηκε με τον Λευκό Οίκο, την τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Η αιχμή στην ανάλυσή του θα είναι η παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οποία οι ΗΠΑ έλαβαν ξεκάθαρη θέση. Ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο θέμα περιμένει στήριξη από τον κ. Τραμπ, στη βάση της επίσημης δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Open.

Στο θέμα του Αιγαίου, η πάγια θέση των ΗΠΑ είναι «βρείτε τα» ενώ η συγκεκριμένη θέση βολεύει την Άγκυρα και όχι τη χώρα μας. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να επαναφέρει στην τάξη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα o Τραμπ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να μην στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε μόνο δηλώσεις συμπαράστασης αλλά κυρίως πράξεις από την αμερικανική πλευρά. Ακόμη άλλο ένα θέμα που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι η ενέργεια. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αγωγό EastMed και θα στηρίξουν την προσπάθεια Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου. Επιπλέον η αμερικανική πλευρά θέλει να ακούσει τι έχει να πει ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα των F-35.

Δείτε το ρεπορτάζ του Open TV: