Ο καθηγητής Νταρόν Ατζέμογλου για την κατάκτηση του Νόμπελ Οικονομίας 2024

Τη σημασία της ισχύος των θεσμών, ώστε να καταστεί πιο ισχυρή η δημοκρατία, υπογράμμισε σήμερα, από την Αθήνα, ο καθηγητής Οικονομικών στο MIT, Νταρόν Ατζέμογλου, με αφορμή την κατάκτηση του Νόμπελ Οικονομίας 2024 από τον ίδιο και τους Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον.

Σε μια σύντομη συζήτηση από το βήμα του συνεδρίου του 8ου συνεδρίου του Economist Impact και κληθείς να δώσει ένα μήνυμα με αφορμή την κορυφαία αυτή επιστημονική διάκριση, ο κ. Ατζέμογλου, αφού ανέφερε πως κάθε φορά που επισκέπτεται την Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, «κάτι ωραίο συμβαίνει», είπε: «το βραβείο ήταν για τη δουλειά μου επί των θεσμών. Νομίζω πως οι θεσμοί μετρούν ακόμα περισσότερο σήμερα», σε μια εποχή δραστικών αλλαγών, που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προσαρμογή σε αυτή, την απόκτηση νοήματος στην εργασία, τη μείωση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της γήρανσης και της κλιματικής αλλαγής. «Νομίζω πως χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο στη θεσμική ισχύ, να καταστήσουμε τη δημοκρατία πιο ισχυρή και (ικανή) να δουλεύει για όλους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήσεις πάνω σε αυτές τις θεματικές είναι πολύ κρίσιμες «για τον κόσμο των παιδιών και των εγγονιών μας».

Σε ερώτημα αν πίστεψε εξαρχής ότι όντως διακρίθηκε με το Νόμπελ ή αν αρχικά θεώρησε το τηλεφώνημα που δέχτηκε ως φάρσα, όπως έχει συμβεί με άλλους επιστήμονες στο παρελθόν, ο κ. Ατζέμογλου διευκρίνισε πως κάποιος τον είχε προετοιμάσει λίγο πριν από την κλήση: «Πριν λάβω την κλήση έλαβα ένα γραπτό μήνυμα και ένα email από κάποιον στην Επιτροπή, που με ρωτούσε ποιο είναι το νούμερο του τηλεφώνου μου, άρα κάποιος με είχε προετοιμάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας 2024 στους Ντάρον Ατσεμόγλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον, για τις έρευνες σχετικά με τον τρόπο που οι θεσμοί διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ευημερία. Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας, οι επιστήμονες που βραβεύτηκαν φέτος «απέδειξαν τη σημασία των θεσμών για την ευημερία μιας χώρας. Κοινωνίες με αδύναμο κράτος Δικαίου και θεσμούς που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγή προς το καλύτερο. Η έρευνα των βραβευθέντων μας βοηθά να καταλάβουμε το γιατί».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εύβοια: Βρέφος τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων
14 Οκτωβρίου, 2024
Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ – Να γίνει με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο
14 Οκτωβρίου, 2024
Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής για πετρέλαιο θέρμανσης: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν την τιμή – Ίσως και στο 1,20 στα νησιά
14 Οκτωβρίου, 2024
Δάφνη: Συναγερμός για ύποπτη τσάντα
14 Οκτωβρίου, 2024
Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ – Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Βηρυτό «τώρα»
14 Οκτωβρίου, 2024
Δράμα: «Ο εφιάλτης που έζησα στο ιατρείο του πνευμονολόγου» – Σοκάρει η καταγγελία 40χρονης για ασέλγεια
14 Οκτωβρίου, 2024
Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στη Λάρισα – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
14 Οκτωβρίου, 2024
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε τράπερ – Είχε παραγγείλει στην καραντίνα μισό κιλό κάνναβη μέσω κούριερ
14 Οκτωβρίου, 2024
Ψευτο-ιερέας στον Βόλο ζητά 800 ευρώ για ξεμάτιασμα – «Είμαι εξορκιστής αλλά δεν έχω πάρει ποτέ χρήματα από πιστούς»
14 Οκτωβρίου, 2024
Αιτωλοακαρνανία: Αγωνία για την 13χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ – «Έχει διαφύγει τον κίνδυνο», λέει η γιαγιά της
14 Οκτωβρίου, 2024