Ο κεντρικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις που στρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας διεκδικεί η αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που καταδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των προβεβλημένων στελεχών του κόμματός του με σειρά προτάσεων για την διαχείριση της κρίσης του κορoνοϊου.

Το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα συμπυκνώνεται στην φράση του πως “δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης” με το οποίο επιβεβαιώνει και την απόφασή του να βάλει πλάτη σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα. Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέραν της τηλεδιάσκεψης που ζήτησε και είχε με τον πρωθυπουργό το πρωί της Δευτέρας επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον οποίο σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Κουμουνδούρου ενθάρρυνε να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλει με τη συμπεριφορά της στην κοινή προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊου. Κάτι που ερμηνεύεται ως παρότρυνσή του προς τον κ.κ. Ιερώνυμο να παρέμβει με τέτοιο τρόπο προς την Ιερά Σύνοδο ώστε να αποφασιστεί η διακοπή της προσέλευσης πιστών στις εκκλησίες.

Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη με τον Κ. Μητσοτάκη από την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σαφές ότι πρότεινε αφενός την διεκδίκηση από τους ευρωπαίους εταίρους της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος στο 2% και συγχρόνως την αξιοποίηση τμήματος του “μαξιλαριού” των 35 δις ευρώ που “κληρονόμησε” η κυβέρνηση της ΝΔ από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, σημείο για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επικριθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση όπως επίσης και για την ακύρωση των 4.000 προγραμματισμένων προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτό. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πως “όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε, οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις για να τούς στηρίζουμε έμπρακτα”.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε και την λήψη αναγκαίων μέτρων στήριξης της οικονομίας ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να καλυφθεί από το δημόσιο το σύνολο του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας κλείνουν αλλά και συγχρόνως να μην καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να μην υπάρξουν απολύσεις.

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τού πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή για περίπου 3 δις. Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ δηλαδή 2 δις, να μην συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 5 δις να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Eurogroup, τού ζήτησα να μην διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δις για τις ανάγκες που θα προκύψουν. Πρώτα απ’ όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνει πως επιπροσθέτως ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις».
Στο μεταξύ, την κυβερνητική αδράνεια σε σχέση με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε μάσκες και αντισηπτικά καταγγέλλουν οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας ζητώντας την άμεση διατίμηση σε μάσκες και αντισηπτικά. Ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν τις τιμές και αφήνουν την αισχροκέρδεια ανενόχλητη γι’ αυτό και ζητούν να μπει φραγμός «σ’ αυτό το αίσχος και να σταματήσει η κοροϊδία με τα ανεπαρκή μέτρα».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024