Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ… «έδωσε» το σχέδιο Ερντογάν – Βίντεο με Τούρκο πράκτορα

«Δίχτυ» ασφαλείας κατά µήκος του ποταµού Έβρου απλώνουν ΕΥΠ, Αντιτροµοκρατική και έµπειροι συνοριοφύλακες, οι οποίοι «χαρτογραφούν» την «αθέατη» δράση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και της τουρκικής µυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στο µέτωπο της διακίνησης προσφύγων και µεταναστών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο Έθνος της Κυριακής.

Τα τελευταία 24ωρα οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλέξει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο φανερώνει ότι οι άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, της περίφηµης Τζαντάρµα (Jandarma), βρίσκονται στην «πρώτη γραµµή» στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου συντονίζουν τη διακίνηση ανθρώπων προς το ελληνικό έδαφος.

Συνήθως φορούν σκούφους ή κασκόλ για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έχουν κάτω από τα ρούχα τους πιστόλι και υποδεικνύουν τα περάσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για άνδρες που γνωρίζουν τα εδάφη, ξέρουν τα σημεία όπου η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή και δίνουν ανάλογες εντολές. Σε κοντινή απόσταση από τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες βρίσκονται οχήματα με συμβατικές πινακίδες, συνήθως βανάκια, κάποια εκ των οποίων ανήκουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, στη MIT. Πηγές από τις ελληνικές «ειδικές υπηρεσίες» εκτιμούν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας συντονίζουν τους άντρες της Στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι ακολούθως αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά».

Κατά τη διάρκεια επεισοδίων των τελευταίων 24ώρων, άνδρες που «χαρτογραφήθηκαν» ως μέλη της Τζαντάρμα, με «υπερεξουσίες» στη δράση τους, εμφανίζονταν να δίνουν κόφτες σε μετανάστες για να ανοίγουν τρύπες στα συρματοπλέγματα. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύονταν τον πανικό που οι ίδιοι δημιουργούσαν στον Εβρο, καθώς άλλοι συνάδελφοι τους είχαν αναλάβει τη ρίψη δακρυγόνων με ειδικές συσκευές εκτόξευσης.

Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», σε μία περίπτωση άνδρας της Τζαντάρμα, ο οποίος ήταν μεταμφιεσμένος σε μετανάστη, έγινε αντιληπτός από περίπολο της Ελληνικής Αστυνομίας, ακριβώς πάνω στον φράχτη, περιτριγυρισμένος από μετανάστες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα.

Αφού φρόντισε να ανοίξει τρύπα, άρχισε να συντονίζει τη διακίνηση. Αστυνομικοί τον αντιλήφθηκαν από τη μεταμφίεση.

Τον προσέγγισαν, είδαν το όπλο που είχε πάνω του και ύστερα από ολιγόλεπτη ένταση ο «μετανάστης» τράπηκε σε φυγή, αφού πρώτα ενημέρωσε με το κινητό του τηλέφωνο για την «απρόσμενη» εξέλιξη.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με τον Στρατό έχει οργανώσει τρεις ζώνες ελέγχου στον Εβρο, προκειμένου εάν κάποιος καταφέρει να περάσει από την πρώτη γραμμή, να εντοπιστεί στη συνέχεια. Συναγερμός έχει σημάνει υπό τον φόβο οργανωμένης «προώθησης» σε ελληνικό έδαφος ποινικών, που κρατούνταν μέχρι πρότινος σε τουρκικά κέντρα κράτησης για παραβατικούς μετανάστες, αλλά και τζιχαντιστών που επιστρέφουναπό τις εμπόλεμες ζώνες. Στις τρεις ζώνες ελέγχου δίνεται έμφαση στον εντοπισμό τυχόν «μεταμφιεσμένων» μεταναστών, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι σε επαφή με την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στον Εβρο βρίσκεται σε επιφυλακή, με τρόπο «αθόρυβο», και η ΕΚΑΜ, σε περίπτωση που σημειωθεί οποιοδήποτε ένοπλο περιστατικό. Η αυξημένη παρουσία ανδρών της Τζαντάρμα στα χερσαία σύνορα έχει προκαλέσει ανησυχία στις ελληνικές Αρχές για το σενάριο της προβοκάτσιας. Η τουρκική πλευρά απέδειξε ότι μπορεί να διαδώσει αποτελεσματικά fake news (ψεύτικες ειδήσεις) για νεκρούς πρόσφυγες από ελληνικές επιθέσεις. Οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις» έχουν απασχολήσει έντονα τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους υψηλά κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Μαλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν εμφιλοχωρήσει στα social media, όπου διαδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα βίντεο που τα βλέπουν σε «real time» (πραγματικό χρόνο) δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Συνήθης τακτική είναι η διάδοση βίντεο που εμφανίζονται ως «φρέσκα» ενώ έχουν γυριστεί στο παρελθόν, όπως και οπτικού υλικού που έχει τραβηχτεί σε άλλες χώρες και παρουσιάζεται ως βίντεο από τον Εβρο.

Πληροφορίες: Εθνος της Κυριακής