Ο κοροναϊός «χτυπάει» και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης του 2020

Μία αποστροφή στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε εμμέσως, πλην σαφώς, αυτό που όλοι «ξόρκιζαν» : Την αναβολή, μέχρι νεοτέρας, της υλοποίησης των φορολογικών και άλλων ελαφρύνσεων τις οποίες δρομολογούσε η κυβέρνηση για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με πρώτη τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρόνια από αυτή την οποία προβλέπουμε. Και είναι επίσης βέβαιο ότι και οι δημοσιονομικοί στόχοι που μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Και είναι μία πραγματικότητα που όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας θυμίζει παλιές κακές εποχές», επεσήμανε.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγγελάριο Αγγελα Μέρκελ , κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Σημειωτέον ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει μείωση του στόχου στο 2,5% ώστε να δοθεί δημοσιονομικός «αέρας» στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγει από ένα νέο κύκλο κρίσης και να υλοποιήσει ένα κοινωνικό πακέτο που θα βοηθήσει τους πολίτες.

Με την εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα μας, ωστόσο, κυρίαρχη είναι πλέον η εκτίμηση ότι η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,5% ή 2.8% όπως αρχικά είχε τεθεί πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 2%.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία και τον τουρισμοί, οι οποίοι αναμένεται να πληγούν κατά προτεραιότητα και σημαντικά από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Αθήνα ευελπιστεί πλέον σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή λήψη μέτρων, η οποία δεν θα αφήνει τη χώρα μας εκτός, λόγω των περιορισμών του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5%.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025