Ο κοροναϊός «χτυπάει» και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης του 2020

Μία αποστροφή στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε εμμέσως, πλην σαφώς, αυτό που όλοι «ξόρκιζαν» : Την αναβολή, μέχρι νεοτέρας, της υλοποίησης των φορολογικών και άλλων ελαφρύνσεων τις οποίες δρομολογούσε η κυβέρνηση για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με πρώτη τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρόνια από αυτή την οποία προβλέπουμε. Και είναι επίσης βέβαιο ότι και οι δημοσιονομικοί στόχοι που μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Και είναι μία πραγματικότητα που όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας θυμίζει παλιές κακές εποχές», επεσήμανε.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγγελάριο Αγγελα Μέρκελ , κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Σημειωτέον ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει μείωση του στόχου στο 2,5% ώστε να δοθεί δημοσιονομικός «αέρας» στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγει από ένα νέο κύκλο κρίσης και να υλοποιήσει ένα κοινωνικό πακέτο που θα βοηθήσει τους πολίτες.

Με την εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα μας, ωστόσο, κυρίαρχη είναι πλέον η εκτίμηση ότι η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,5% ή 2.8% όπως αρχικά είχε τεθεί πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 2%.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία και τον τουρισμοί, οι οποίοι αναμένεται να πληγούν κατά προτεραιότητα και σημαντικά από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Αθήνα ευελπιστεί πλέον σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή λήψη μέτρων, η οποία δεν θα αφήνει τη χώρα μας εκτός, λόγω των περιορισμών του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5%.