O κορoνοϊός φέρνει πιο κοντά τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης

O κορoνοϊός φέρνει πιο κοντά τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής των Πράσινων της Γερμανίας Ανναλένα Μπίροκ και με αφορμή τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου αν και η Άνγκελα Μέρκελ είπε προ ημερών στην Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγου για τον κορωνοϊό, η Συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, θέμα το οποίο εγκαίρως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θίξει ζητώντας να υπάρξει συμφωνία σε αυτό. Για τους δύο ηγέτες, μεγάλη σημασία έχει η προώθηση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Υγείας όπως επίσης μία συγκροτημένη ευρωπαϊκή στρατηγική που να βασίζεται στο ευρωομόλογο και άλλα ευρωπαϊκά οικονομικά εργαλεία, αλλά και η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η τηλεδιάσκεψη απέδειξε ότι παρότι ΣΥΡΙΖΑ και Γερμανοί Πράσινοι ανήκουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων προκειμένου να υπάρξουν προοδευτικές λύσεις στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό Τσίπρας και Μπίροκ συζήτησαν και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για μία δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Αμφότεροι επεσήμαναν ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει απάντηση στις πολιτικές Όρμπαν όπως μάλιστα αυτές εκδηλώθηκαν με αναστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Εκτενής συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών έγινε για το προσφυγικό και την αναγκαιότητα στήριξης της χώρας μας. Η Γερμανίδα πολιτικός των Πρασίνων ανέφερε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει ενεργά προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Γερμανία σε συνεργασία με δημοτικές αρχές σε πόλεις όπου οι Πράσινοι διαθέτουν επιρροή.

Στο εσωτερικό μέτωπο η Κουμουνδούρου εγκαινιάζει σήμερα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης μαζί με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που συνδέονται με την εξάπλωση του κορωνοίου στην χώρα μας και τις επιπτώσεις του στην δημόσια υγεία. Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση της οικονομίας καθώς εκτιμά ότι ακόμη και τώρα τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή ώστε να αποτρέψουν την ύφεση, τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και την αύξηση της ανεργίας.