Ο Κώστας Γκιουλέκας παρουσίασε το βιβλίο του για το χρονικό της Επανάστασης 1821-1831

«Το χρονικό της Επανάστασης, από το 1821 έως το 1831, όπως αποτυπώνεται στις εφημερίδες που εξέδωσαν οι ίδιοι οι αγωνιστές, είναι ένα διάστημα που καταλαβαίνοντάς το ακόμη καλύτερα, μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, δυναμώνει την πίστη μας για την πατρίδα, για τον εαυτό μας, για το σήμερα, αλλά και για το αύριο».

Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, με τίτλο «1821, ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας. ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙ. 1821-1831, από τον ξεσηκωμό ως την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους».

Όπως σημείωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, «πρόκειται για ένα τρίτομο έργο, 1300 σελίδων, που καλύπτει τα 11 χρόνια της Παλιγγενεσίας, από το 1821 ως το 1831, ως την δημιουργία του ελληνικού κράτους, μεταφέρει την Εθνεγερσία, τον Αγώνα των Επαναστατών, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης, των ελληνικών ξενόγλωσσων εφημερίδων, που αποστέλλονταν στο εξωτερικό για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και ορισμένων, ακόμη, ξένων εφημερίδων της εποχής εκείνης».

«Τα κείμενα αυτά γράφηκαν κυριολεκτικά στη φωτιά της Επανάστασης, με το αίμα και το μελάνι των Ελλήνων του 1821», τόνισε με έμφαση ο κ. Γκιουλέκας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, τόνισε πως «οι ρίζες όλης αυτής της υπέρτατης προσπάθειας, της μετατροπής αυτής της ιδέας σε ιδέα προκοπής, προόδου και ευημερίας, βρίσκονται στα 11 χρόνια που περιγράφονται στο βιβλίο, μέσω της ειδησεογραφίας της εποχής». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι ρίζες μας γίνονται γνωστές, μας γίνονται αρεστές, μας προκαλούν συγκίνηση, δέος και καταλαβαίνουμε πως ένας λαός και μια χώρα που ξεκίνησε τόσο δύσκολα και κατάφερε τόσα πολλά -κυρίως αν αναλογιστούμε τι είχαμε περάσει- ώστε να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, παρά τις σύγχρονες δυσκολίες, τελικά και πάλι θα τα καταφέρουμε».

Δένδιας: Έργο υψηλής αισθητικής και αποτέλεσμα μιας πολυετούς επιστημονικής έρευνας και εργασίας

«Έργο υψηλής αισθητικής και αποτέλεσμα μιας πολυετούς επιστημονικής έρευνας και εργασίας» το χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως «η ιδέα της προσέγγισης της ελληνικής επανάστασης και της εθνικής παλιγγενεσίας μέσα από τον Τύπο της εποχής, αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση των γεγονότων και συνιστά πλέον στην διάθεση του κοινού, μια ιστορική παρακαταθήκη». Ανάμεσα στα άλλα, είπε ο υπουργός, το έργο αυτό «αναδεικνύει και τον ρόλο της δημοσιογραφικής πένας στον Αγώνα του Ελληνισμού για ύπαρξη». Ο αναγνώστης, μέσα από εκατοντάδες άρθρα και αποσπάσματα εφημερίδων που συνοδεύονται από τα σχόλια του συγγραφέα, το αναλυτικό χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα, «έχει τη δυνατότητα να τα ζήσει σαν να βρίσκεται στο χρόνο εκείνο, να αισθανθεί την ένταση του Αγώνα, τη συναισθηματική φόρτιση των πρωταγωνιστών και την δίψα για ελευθερία». Παρατήρησε, πως κανείς «δεν μπορεί παρά να θαυμάσει τη δύναμη του Τύπου που τελικά διεξάγει τη δική του προσπάθεια, το δικό του Αγώνα για να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό». Διαπιστώνουμε, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας ότι «ο Τύπος της εποχής αναδεικνύει τη συλλογική συνείδηση των επαναστατημένων Ελλήνων και ωριμάζει όπως προχωράει η Επανάσταση. Συμπορεύεται με την Ιστορία της Επανάστασης».

Ο υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στον Κ. Γκιουλέκα του είπε σε προσωπικό τόνο ότι «δεν θα ήθελα να σου εκφράσω συμβατικά απλώς τα συγχαρητήριά μου αλλά θέλω να σε επαινέσω με τρόπο πανηγυρικό για την προσπάθειά σου, που εσύ και οι συνεργάτες σου με αυτή την συλλεκτική έκδοση παραδίδεται στη συλλογική μνήμη και στην σημερινή κοινωνία, ένα προϊόν που αποτελεί απόδειξη της ιστορικής μας συνέχειας», ένα έργο που εύχομαι «να αποτελέσει δημιουργικό έναυσμα για τους σύγχρονους αλλά και τους μελλοντικούς αναγνώστες, τις γενιές που έρχονται και επιθυμούν μια κατανόηση των γεγονότων και μια αίσθηση συνέχειας της πορείας της φυλής» κάτι που όπως είπε ο κ. Δένδιας «το αισθάνθηκα πιο έντονα προχθές, σε ένα δωμάτιο στην Οδησσό, εκεί όπου ξεκίνησε η ιστορία για την οποία συζητάμε σήμερα: Η ελληνική Επανάσταση και ο Αγώνας για το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, όπως αποτυπώνεται στο έργο αυτό».

Παναγιωτόπουλος: Έργο αγάπης

«Έργο αγάπης» χαρακτήρισε το βιβλίο του Κώστα Γκιουλέκα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Αγάπη για τη δημοσιογραφική έρευνα, για την ιστορία, για την πατρίδα», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας πως το νέο συγγραφικό έργο του Κώστα Γκιουλέκα «προσθέτει στην ήδη καταγεγραμμένη ιστορία στοιχεία και τεκμήρια που έρχονται να φωτίσουν μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική πτυχή της Επανάστασης». Σημείωσε δε πως «μέσα από τεκμήρια, εφημερίδες προκηρύξεις και μονόφυλλα, που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του Αγώνα» έρχονται στο φως «το πνεύμα και η ψυχή των Αγωνιστών του ‘21». Πρόκειται, είπε, «για ένα θησαυρό γνώσης και έρευνας και είμαι σίγουρος ότι είναι προϊόν πολυετούς και ιδιαίτερα σημαντικής ενασχόλησης του Κώστα Γκιουλέκα με την ιστορία μέσα από μια διπλή οπτική γωνία που συνδυάζει την ιστορική με τη δημοσιογραφική έρευνα» προσφέροντας την δυνατότητα στους Έλληνες «να γνωρίζουν και να κατανοούν καλύτερα την Ιστορία» όχι τόσο μέσα «από τη συμβατική καταγραφή» αλλά «μέσα από την αλλεπάλληλη και καταιγιστική παράθεση των μεγάλων και των μικρών στιγμών που έζησε το γένος».

Γκιουλέκας: H Ιστορία δεν ξαναγράφεται

Ο Κώστας Γκιουλέκας σημείωσε επίσης ότι ο σκοπός για τον οποίο έγραψε αυτό το βιβλίο είναι τριπλός: Πρώτον, «η αίσθηση του χρέους, της οφειλής προς εκείνους που μας χάρισαν την ελευθερία, την ανεξαρτησία μας, τους Αγωνιστές του 1821. Χρέος, να μην αφήσουμε την λησμονιά να ξεθωριάσει την εθνική μνήμη». Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, ο καθένας οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί. Δεύτερον, εξήγησε ότι «διαφωνεί με την τάση που κυριαρχεί σε κάποιους κύκλους να ξαναγράψουν την Ιστορία στον τόπο μας». Η Ιστορία, επισήμανε ο Κ. Γκιουλέκας, «συμπληρώνεται με νέα στοιχεία, εμπλουτίζεται και ο καθένας μπορεί να τη βλέπει από μια διαφορετική ματιά. Ωστόσο, η Ιστορία δεν ξαναγράφεται». Γιατί, όπως σημείωσε, «η Ιστορία στην Ελλάδα γράφτηκε με πολλούς αγώνες, πολλές θυσίες, πολύ αίμα». Και τρίτον, γιατί η Ιστορία, πιστεύει, ότι «δεν είναι μουσειακό είδος αλλά κάτι ζωντανό, που διδάσκει με παραδείγματα προς μίμηση και παραδείγματα προς αποφυγήν».

Ο Κ. Γκιουλέκας ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους για τη μεγάλη τιμή που του έκαναν να βρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του, ενώ απευθυνόμενος στους πρέσβεις ξένων Κρατών που παρακολουθούσαν την εκδήλωση, τους είπε ότι «ο Ελληνικός λαός εκφράζει την βαθιά ευγνωμοσύνη του προς εκείνους τους λαούς που, με τα φιλελληνικά κινήματα που δημιούργησαν την περίοδο της Επανάστασης, βοήθησαν πολύ ουσιαστικά την υπόθεση της λευτεριάς στην πατρίδα μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί: Κ. Χατζηδάκης, Αθ. Πλεύρης, Ν. Μηταράκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Απ. Βεσυρόπουλος, Ζ. Μακρή, Ζ. Ράπτη. Οι βουλευτές: Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Μπούγας, Γ. Τραγάκης, Σπ. Λιβανός, Τ. Χατζηβασιλείου, Γ. Κουμουτσάκος, Β. Υψηλάντης, Α. Νικολακόπουλος, Γ. Κεφαλογιάννης, Ι. Φωτήλας, Δ. Σταμενίτης, Α. Σκόνδρα, Δ. Αυγερινοπούλου, Β. Σπανάκης, Θ. Δρίτσας, Α. Λοβέρδος.

Οι γενικοί γραμματείς του Εθνικού Τυπογραφείου Δ. Γεωργίκος Δημήτρης, υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γ. Σμυρλής, Μεταφορών Ι. Ξιφαράς, Έρευνας και Τεχνολογίας Θ. Κυριαζής.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαρ. Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στ. Πετράκης, ο υπαρχηγός ΓΕΑ υποπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο υποστράτηγος ΠΣ Παν. Νιάφας.

Ο περιφεριάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Οι πρέσβεις της Κροατίας, της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Πολωνίας, της Νιγηρίας, της Αργεντινής και της Αρμενίας, ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Μολδαβίας. O ύπατος πρόεδρος της Ομογενειακής Οργάνωσης AHEPA κ. Δ. Κόκοτας και μέλη της αντιπροσωπείας της Ομογενειακής Οργάνωσης από την Αμερική. Ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων στην Ελλάδα Κεγάμ Χατσεριάν. Ο πρόεδρος και μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, εκπρόσωποι της ελληνοεβραϊκής κοινότητας. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντ. Αυγερινός. Η ιδρύτρια και πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας «εν Αθήναις» Κ. Γάκη – Καψή. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων της Αθήνας κ. Ζ. Ταμπακίδης, η πρόεδρος της Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών Μ. Γιαννίρη. Πρώην υπουργοί και βουλευτές, η κ. Σ. Παυλοπούλου και πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Μ. Μανουσάκης και η σύζυγος του και η Χ. Αλεξανιάν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025