Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τους Αιγύπτιους ομολόγους του στο Κάιρο

Συναντήσεις με τους υπουργούς Παιδείας & Τεχνικής Εκπαίδευσης, Μοχάμεντ ‘Αμπντελ Λατίφ (Mohamed Abdel Latif) και Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας, Μοχάμεντ Αϋμάν Ασούρ (Mohamed Ayman Ashour), πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα, κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους Αιγύπτιους ομολόγους του βρέθηκαν οι «δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανάρτηση, με τον υπουργό Παιδείας & Τεχνικής Εκπαίδευσης συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με στόχο «την ανάπτυξη προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανανέωση του τριμερούς Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης». Περαιτέρω, με τον υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας, συζητήθηκε το έντονο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τη δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων στη χώρα. Όπως σημειώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «ήδη το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία και δεσμευόμαστε να στηρίξουμε».

Κλείνοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος μοιράζονται μια μακρά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και δεσμούς που εκτείνονται σε βάθος χιλιετιών. Επενδύοντας στην εκπαίδευση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την κοινή κληρονομιά ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων προοπτικών, προάγοντας τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια».

Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αίγυπτο, ο υπουργός επισκέφθηκε, χθες, Κυριακή, το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, όπου υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, τα δύο μνημόνια συνεργασίας αφορούν:

  • στην ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των ιστορικών αρχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και
  • στη δυνατότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αφρικής να σπουδάσουν στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Ελλάδας. Επιπλέον, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία οργανικών θέσεων στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία (μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας). Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης πραγματοποίησε χθες, επίσκεψη στη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, την οποία χαρακτήρισε «διαχρονικό φάρο γνώσης και πολιτισμού», καθώς επίσης και το σπίτι του Κ. Π. Καβάφη, αλλά και στην Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, στο «Ελληνικό Τετράγωνο».

Πηγή: ΑΠΕ

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Η συνομιλία του σταθμάρχη με τον ρυθμιστή έλξης
14 Μαρτίου, 2025
Ηγετικό στέλεχος του ISIS σκοτώθηκε από ιρακινές δυνάμεις
14 Μαρτίου, 2025
Η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα
14 Μαρτίου, 2025
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 76-74: Κόκκινο το ντέρμπι
14 Μαρτίου, 2025
Αντιρώσος ακτιβιστής δολοφονήθηκε στην Οδησσό
14 Μαρτίου, 2025
Τζιν Χάκμαν: Σε ποιον αφήνει περιουσία 80 εκατ. δολαρίων
14 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο άνδρας που χτυπούσε την 22χρονη σύντροφό του για να τον πληρώνει
14 Μαρτίου, 2025
Φρίκη στο Μεσολόγγι: Κατήγγειλε τον πατριό και τον αδερφό της για ασέλγεια στην ανήλικη αδερφή της
14 Μαρτίου, 2025
ΣτΕ: Αναβλήθηκε για τις 28 Μαρτίου 2025 η συζήτηση για τον νέο φορολογικό νόμο
14 Μαρτίου, 2025
Διώξεις για τα βίντεο από τα Τέμπη
14 Μαρτίου, 2025