Ο κύβος ερρίφθη: Πού ανακοινώνονται νέα lockdown και… μάσκα παντού

Ο κορονοϊός σαρώνει την χώρα με 5 περιοχές τουλάχιστον να φλερτάρουν με το lockdown. Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Σε κλοιό κορονοϊού η χώρα, με τη Βόρεια Ελλάδα να δέχεται το σφυροκόπημά του, καθώς 4 περιφέρειες φλερτάρουν με την κόκκινη ζώνη και μία βρίσκεται ήδη σε lockdown. Οι περιφέρειες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ η Κοζάνη για 10 μέρες ακόμη θα ζει υπό καθεστώς σκληρών μέτρων. Με το lockdown φλερτάρουν οι Σέρρες και η Καστοριά, τα Ιωάννινα αλλά και η Πέλλα.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

Φοιτητές, νέοι και κρύο αποτελούν εκρηκτικό κοκτέιλ για τη διασπορά του ιου στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη υπάρχουν 520 ενεργά κρούσματα. Εκτάκτως μάλιστα μεταβαίνουν Νίκος Χαρδαλιάς και Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή μέτρα και έλεγχοι. Το υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΑΧΕΠΑ, όπου 10 υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί. Εκατοντάδες τεστ έγιναν στο προσωπικό, διοικητικό και υγειονομικό, καθώς υπάρχει κίνδυνος για μεγάλη διασπορά.

Επίθεση του ιού στη Βόρεια Ελλάδα

Έρημη πόλη η Κοζάνη, που μετρά 270 ενεργά κρούσματα. Καμπανάκι κινδύνου και για την Καστοριά όπου μέσα σε 3 μέρες 32 πολίτες διαγνώστηκαν θετικοί. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι στην πόλη θα βρεθεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Πέπλο» κορονοϊού και στις Σέρρες. Εφτά κρούσματα στα εντοπίστηκαν στα ΤΕΦΑΑ και ένα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, με την διασπορά στη νεανική κοινότητα να είναι μεγάλη.

Η χαλαρότητα δυστυχώς οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων. Στην Καβάλα μετά από πάρτι που έγινε σε βίλα στο δήμο Νέστου, καλεσμένοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Μόνο σήμερα στο νοσοκομείο της πόλης έγιναν 130 τεστ.

241 ενεργά κρούσματα μετρούν τα Γιάννενα με τους πολίτες να έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους φοβούμενοι τα χειρότερα. Στη Φθιώτιδα ήδη 300 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ αυξάνεται και η πίεση στο νοσοκομείο της πόλης.

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στη Λειβαδιά καθώς τουλάχιστον 16 εργαζόμενοι σε εκκολαπτήριο έχουν βρεθεί θετικοί.

Μάσκα παντού

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα, έχει προβληματίσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, που είναι όλο και πιο κοντά στο «μάσκες παντού».

Πρώτες στη λίστα είναι οι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που εντοπίζονται πολλά κρούσματα, όπου η μάσκα θα είναι υποχρεωτική παντού αλλά και η Αττική.

Τις επόμενες ώρες ανακοινώνονται νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, τις επόμενες ώρες η συμπρωτεύουσα θα περάσει στο επίπεδο 3 με σημαντικές αλλάγες στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μάσκες υποχρεωτικά στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ενώ στην εστίαση η πληρότητα θα πέσει στο 50%, θα επιτρέπονται 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 00:00.

Θα επιτρέπονται μόνο 9 άτομα στις συναθροίσεις με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ στους κινηματογράφους και τα ζωντανά θεάματα η πληρότητα πέφτει στο 30% και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Θεσσαλονίκη αναμένεται σήμερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη για την πανδημία.

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα, την Καστοριά, τις Σέρρες και φυσικά τη Θεσσαλονίκη.

Ερχονται τοπικά lockdwon σε Γιάννενα και Καστοριά

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό προσανατολίζεται στην αλλαγή του επιπέδου προληπτικών μέτρων στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας διασποράς του ιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να έρθει αύριο μετά την συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και οι ανακοινώσεις σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.

Έτσι, αρχής γενομένης από το πρωί της Τετάρτης και ως την Παρασκευή, αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο στα Ιωάννινα από πορτοκαλί που είναι σήμερα σε κόκκινο, δηλαδή επίπεδο 4, κάτι που μεταφράζεται σε τοπικό lockdown. Στα Ιωάννινα υπολογίζεται πως υπάρχουν 263 ενεργά κρούσματα του ιού.

Παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για την Καστοριά που από επίπεδο 3 (πορτοκαλί) θα μεταβεί στο ανώτατο επίπεδο προληπτικών μέτρων, οδηγώντας ουσιαστικά την πόλη σε τοπικό lockdown, όμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε στην Κοζάνη. Η πόλη φαίνεται πως καταγράφει 124 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού.

Σε συναγερμό η Αττική – Οι «κόκκινες» περιοχές του λεκανοπεδίου

Ένα βήμα πριν χαρακτηριστούν «κόκκινες» είναι περιοχές του Συντάγματος, της Ομόνοιας, του Μεταξουργείου, του Αγίου Παντελεήμονα και της Πλατείας Βικτωρίας.

773 κρούσματα εντοπίστηκαν μόνο το τελευταίο τετραήμερο στην Αττική.

Επιχειρηματίες και κάτοικοι στην καρδιά της Αθήνας προβληματίζονται, όχι μόνο για τις συνέπειες στην υγεία αλλά και για την πορεία της οικονομίας από την αύξηση των κρουσμάτων.

Γρήγορη διάγνωση με δωρεάν τεστ καθημερινά σε επιβαρυμένες περιοχές, εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν θετικά στον έλεγχο και τη διαχείριση της πανδημίας. Πρώτη στη λίστα της προστασίας όλων μας παραμένει πάντως η ατομική ευθύνη.