Ο λόγος που ο Φιντέλ Κάστρο μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

Την πρωτοχρονιά του 1959, ο Φιντέλ Κάστρο και οι άνδρες του, μετά τη νίκη τους στη Σάντα Κλάρα, μπαίνουν θριαμβευτές στην Αβάνα. Ο Κουβανός στρατηγός δικτάτορας Μπατίστα αποδρά για να γλιτώσει αεροπορικώς από την Κούβα.

Ο Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στο Μπιράν της επαρχίας Οριέντε, νοτιοανατολικά στην Κούβα, στις 13 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για κάποιο χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα.

Μυρτώ Τζώρτζου

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 ο Κάστρο θα μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για έναν αδιανόητο λόγο και με ένα αδιανόητο ρεκόρ: Από το 1959 μέχρι και το 2006 που παρέδωσε την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ επέζησε από 638 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του!

Όλες οι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να τον σκοτώσουν. Όλες απέτυχαν. Ο Κάστρο ξεγλιστρούσε και παρέμενε ο απόλυτος πρωταγωνιστής, κάτι που δεν του συγχώρεσαν ποτέ οι Αμερικανοί και οι απανταχού φίλοι τους.

Ο πρώτος άνθρωπος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Κάστρο ήταν ο εξόριστος Κουβανός Felix Rodriguez, ο οποίος στρατολογήθηκε από τη CIA, εκπαίδευσε συμπατριώτες του για την Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων και ήταν παρών στη δολοφονία του Τσε Γκουεβάρα!

Η CIA προσπάθησε με πολλούς τρόπους να βγάλει από τη μέση τον Κάστρο, κυρίως μέσω Μαφίας. Για αυτό το λόγο στρατολογήθηκε ακόμα και ο Sam Giancana, ο επικεφαλής του συνδικάτου του εγκλήματος στο Σικάγο και διάδοχος του Al Capone.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Ρίτσαρντ Χελμς, οι αξιωματούχοι της διοίκησης του Κένεντι άσκησαν έντονη πίεση στη CIA να «απαλλαγεί από τον Κάστρο». Εξηγεί έναν εντυπωσιακό αριθμό δολοφονιών, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκής εντύπωσης για τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι. Υπήρχαν πέντε φάσεις στις απόπειρες δολοφονίας, με προγραμματισμένη τη συμμετοχή της CIA, του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών

  • Πριν τον Αύγουστο του 1960
  • Αύγουστος 1960 έως Απρίλιος 1961
  • Απρίλιος 1961 έως τέλη 1961
  • Στα τέλη του 1961 έως τα τέλη του 1962
  • Στα τέλη του 1962 έως τα τέλη του 1963

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Τζακ Άντερσον, η πρώτη απόπειρα δολοφονίας της CIA ήταν μέρος της επιχείρησης εισβολής στον κόλπο των χοίρων, αλλά εστάλησαν πέντε ακόμη ομάδες της CIA, όπου η τελευταία συνελήφθη σε μια στέγη εντός της επίβλεψης του Κάστρο, στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές του Μαρτίου 1963. Προσελήφθη ο Τζον Ροσέλλι, ένας τζογαδόρος του Λας Βέγκας και μέλος της ιταλικοαμερικανικής μαφίας και τους κουβανικού υπόκοσμου. Η CIA ανέθεσε δύο αξιωματικούς επιχειρήσεων, τον Γουίλιαμ Κινγκ Χάρβεϊ και τον Τζέιμς Ο’Κόνελ να συνοδεύσουν τον Ροσέλλι στο Μαϊάμι για την πρόσληψη των πραγματικών ομάδων.

Μια μέθοδος ήταν μέσω χαπιών στο φαγητό του. Τέτοια χάπια κατασκευάστηκαν από το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών της CIA. Έγιναν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες εισαγωγής του δηλητηρίου στα τρόφιμα του Κάστρο.

Ο Φαμπιάν Εσκαλάντε, συνταξιούχος επικεφαλής της αντι-πληροφόρησης της Κούβας, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με την προστασία του Κάστρο, υπολόγισε ότι ο αριθμός των σχεδίων δολοφονίας ή των πραγματικών προσπαθειών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν 638, ένα σχέδιο με κωδικό όνομα «Executive Action», και τις διαχώρισε μεταξύ των διοικήσεων των ΗΠΑ ως εξής:

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1959–1961): 38

Τζον Φ. Κέννεντυ  (1961-1963): 42

Λίντον Τζόνσον (1963-1969): 72

Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974): 184

Τζίμι Κάρτερ (1977–1981): 64

Ρόναλντ Ρέιγκαν (1981–1989): 197

Τζορτζ Μπους (1989-1993): 16

Μπιλ Κλίντον (1993–2001): 21

Οι απόπειρες δολοφονίας περιελάμβαναν πούρα δηλητηριασμένα με τοξίνη αλλαντίασης, με στολή υποβρύχιας κατάδυσης, ένα εκρηκτικό πούρο (ο Κάστρο αγαπούσε τα πούρα και τις καταδύσεις, αλλά έκοψε το κάπνισμα το 1985), ένα στυλό που περιείχε υποδερμική σύριγγα που περιείχε το θανατηφόρο σκεύασμα Blackleaf 40, και απλές προσπάθειες εκτέλεσης τύπου μαφίας, μεταξύ άλλων. Υπήρχαν επίσης σχέδια για την ανατίναξη του Κάστρο κατά την επίσκεψή του στο μουσείο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ στην Κούβα.

Όταν ο Κάστρο ταξίδεψε στο εξωτερικό, η CIA συνεργάστηκε με Κουβανούς εξόριστους για μερικές από τις πιο σοβαρές απόπειρες δολοφονίας. Η τελευταία τεκμηριωμένη απόπειρα για τη ζωή του Κάστρο ήταν το 2000 και περιελάμβανε την τοποθέτηση 90 κιλών εκρηκτικών υλών κάτω από ένα βάθρο στον Παναμά όπου θα έδινε μια ομιλία. Η ομάδα προσωπικής ασφάλειας του Κάστρο ανακάλυψε τα εκρηκτικά πριν εκείνος φτάσει. Ο Κάστρο είπε κάποτε, σχετικά με τις πολυάριθμες απόπειρες στη ζωή του που πίστευε ότι είχαν γίνει, «Εάν οι επιζώντες από δολοφονίες ήταν ολυμπιακό γεγονός, θα κέρδιζα το χρυσό μετάλλιο».