Ο Μ. Χατζηγιαννάκης στο newsique: «Κάθε μέρα κάνουν δυσκολότερη τη ζωή ολοένα και περισσότερων Ελλήνων»

Η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας και τη διάθεση συνολικά 42 εκατ. ευρώ για επικοινωνιακή καμπάνια “είναι μία εξέλιξη που οδηγεί τη ΝΔ σε πλήρη πολιτική απομόνωση” λέει με συνέντευξή του στο newsique.gr ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Τονίζει πως ακόμη και στα χρόνια του Μωυσή ή του τσιτάχ της πολιτικής, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, η δημοκρατία, η δημόσια λογοδοσία και ο έλεγχος της τήρησης της νομιμότητας επιβάλλεται -και θα συνεχίσουν- να λειτουργούν. Για τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι κυβερνά με το διαίρει και βασίλευε διχάζοντας την κοινωνία και σημειώνει με νόημα “αν δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του ας φύγει να τις αναλάβουμε εμείς”, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για μία νέα αρχή…

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Kύριε Χατζηγιαννάκη, το σύνολο της αντιπολίτευσης υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ την περίοδο της πανδημίας. Τι θεωρείτε ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση;

Το γεγονός ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξασφάλισε τη συγκατάθεση του συνόλου της αντιπολίτευσης, δείχνει το βάθος και την πολιτική σημασία του θέματος. Εκ των πραγμάτων, η εξέλιξη οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία σε πλήρη πολιτική απομόνωση, σε μια στιγμή μάλιστα που η ίδια προσπαθεί σκληρά, αλλά μάταια, να κρατήσει το “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μέτωπο ζωντανό. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κληθεί στη Βουλή να δώσει πειστικές εξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο που διέθεσε, με αφορμή την πανδημία, 42 εκατ. ευρώ σε φιλικά προς στην ίδια -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- ΜΜΕ, ενώ την ίδια ώρα άφηνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας γυμνό.

Δεν ήταν τυχαίο ότι τόσο ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο άνθρωπος που μοίρασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος με αδιαφάνεια, ο κ. Πέτσας, ήταν απόντες κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η κυβέρνηση επέλεξε την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν είναι λοιπόν τίποτε άλλο παρά προφάσεις για τη φυγομαχία. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο κ. Γεραπετρίτης, που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, δεν απάντησε απολύτως τίποτα ουσιαστικό, πετώντας κατά την προσφιλή συνήθεια αυτής της κυβέρνησης τη μπάλα στην εξέδρα.

Ακόμα και στα χρόνια του Μωϋσή, του νέου Τσώρτσιλ, του τσιτάχ της πολιτικής ή όποιου άλλου ευφάνταστου χαρακτηρισμού ακούσουμε από τα θαυμάζοντα τον σημερινό πρωθυπουργό ΜΜΕ, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, η δημοκρατία, η δημόσια λογοδοσία και ο έλεγχος της τήρησης της νομιμότητας επιβάλλεται -και θα συνεχίσουν- να λειτουργούν. Αυτό ήταν το μήνυμα της πρόσφατης ψηφοφορίας και αυτό είναι που φοβάται η Νέα Δημοκρατία. Η χώρα δεν είναι ούτε ιδιοκτησία, ούτε τσιφλίκι κανενός, για αυτό και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να δώσει στην επιτροπή δύσκολες και πιθανόν δυσάρεστες για την ίδια απαντήσεις.

«Η χώρα δεν είναι ούτε ιδιοκτησία, ούτε τσιφλίκι κανενός, για αυτό και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να δώσει στην επιτροπή δύσκολες και πιθανόν δυσάρεστες για την ίδια απαντήσεις», αναφέρει ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

 

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Εύβοια και κυρίως το βόρειο κομμάτι της;

Από τις φονικές πλημμύρες του 2020, όπου χάθηκαν οκτώ συμπολίτες μας, μέχρι τις εικόνες της απόλυτης καταστροφής του φυσικού πλούτου φέτος το καλοκαίρι, με εκατοντάδες σπίτια και περιουσίες να γίνονται στάχτη και εν συνεχεία τις νέες πλημμύρες το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της Εύβοιας βιώνουν την πλήρη αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ για το νησί τους. Η εικόνα σήμερα είναι ότι η επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση καθυστερεί απελπιστικά, καθώς δεν έχει γίνει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο μετά τις πλημμύρες του 2020, πόσο μάλλον μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις της Β. Εύβοιας ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη της επόμενης κακοκαιρίας που θα καταστρέψει το βιός τους και το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι η -με όποιον τρόπο- συγκρότηση της επιτροπής Μπένου, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παράξει έργο από το 2024. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή.

 

Πρόσφατα περιοδεύσατε στον νομό μαζί με τον πρόεδρό σας. Τι λένε οι πληγέντες για τα προβλήματά τους;

Η επιλογή που κάναμε ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να ξεκινήσουμε από την Εύβοια τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες -με τις περιοδείες των τομεαρχών που κορυφώθηκαν με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα- είχε τόσο συμβολικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για το νησί που επλήγη ανεπανόρθωτα το καλοκαίρι από τις καταστροφικές πυρκαγιές και βιώνει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την κυβερνητική ανεπάρκεια και εγκατάλειψη. Αυτό που μεταφέρουν όλοι ανεξαιρέτως οι πληγέντες είναι η αγωνία για το σήμερα και για το πώς θα τα βγάλουν πέρα. Οι ρητινοσυλλέκτες πλην της αρωγής δεν έχουν λάβει τίποτα, οι δασεργάτες, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι ελαιοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι δεν έχουν δει μέχρι σήμερα ούτε ευρώ ενίσχυσης, τη στιγμή που το δάσος -η βασική πηγή εισοδήματος όλων τους- έχει καταστραφεί και η αποκατάστασή του θα χρειαστεί χρόνια. Ο επιχειρηματικός κόσμος που παλεύει μετά τον καλοκαιρινό όλεθρο να επιβιώσει δεν έχει εισπράξει ακόμα την αποζημίωση από την εκτιμηθείσα ζημιά, ενώ και η πρωθυπουργική εξαγγελία για μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα υλοποιηθεί με όρους που θα αφήσει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Εύβοια. Οι έμποροι της περιοχής δεν έχουν λάβει την παραμικρή βοήθεια, λες και δεν ανήκουν στους πληγέντες. Ακόμα και πέρα από την οικονομική στήριξη, είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει εκδοθεί τρεις μήνες μετά ούτε μία άδεια, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία κατεδάφισης και απομάκρυνσης των επικίνδυνων υλικών από τα πάνω από 300 σπίτια που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

 

Δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις της Β. Εύβοιας ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη της επόμενης κακοκαιρίας που θα καταστρέψει το βιός τους

 

Η πανδημία καλπάζει και η κυβέρνηση λαμβάνει μόνο περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους χωρίς να φροντίζει για την ενίσχυση του ΕΣΥ…

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κατορθώσει -διότι περί θλιβερού, περί μαύρου κατορθώματος πρόκειται- η χώρα να αντιμετωπίζει σήμερα απροετοίμαστη το σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, παρότι σύντομα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών. Καταγράφουμε καθημερινά αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, είμαστε εκ των ουραγών στην ΕΕ σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί και τα νοσοκομεία μας βρίσκονται σε πολεμική κατάσταση, προσπαθώντας ανοχύρωτα να απορροφήσουν αποτελεσματικά την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Η εγκληματική αποτυχία και ανικανότητα του κ. Μητσοτάκη στην πανδημία, η κυνική ομολογία της υφυπ. Υγείας κας Γκάγκα ότι, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, “λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό”, αλλά και οι συνεχείς εξοργιστικές δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών του, αποδεικνύουν πως αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση με όρους προστασίας των πολιτών αλλά αποτελεί η ίδια δομικό μέρος του προβλήματος.

 

Aκούσαμε προσφάτως και το επιχείρημα ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια είμαστε καλά αναφορικά με την πανδημία. Πώς σχολιάζετε αυτό το επιχείρημα;

Το μέτρο στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών έχει χαθεί προ πολλού, αν υπήρξε ποτέ. Η προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα μπροστά στις οδυνηρές για τους πολίτες συνέπειες της δικής τους ανεπάρκειας, τους οδηγεί αναγκαστικά σε προκλητικές και συχνά αντικοινωνικές δηλώσεις. Απέναντι στο συγκεκριμένο επιχείρημα, ο μόνος σχολιασμός έρχεται από τα λόγια του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι λόγω πληρότητας το νοσοκομείο διώχνει πλέον ασθενείς και ότι θα γίνουμε Ρουμανία. Δυστυχώς η σοβαρότητα της κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την κρισιμότητα των στιγμών.

«Αποδεικνύεται πως αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση με όρους προστασίας των πολιτών αλλά αποτελεί η ίδια δομικό μέρος του προβλήματος», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τελικώς ανήκομεν εις την Δύσιν ή εξαρτάται από το θέμα;

Δεν γνωρίζω ειλικρινά σε ποια χώρα της Δύσης θα μπορούσε ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια μάλιστα μιας ανορθολογικής κι αντιεπιστημονικής απόφασης, να εγκαλέσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη θρησκευτικού αισθήματος, χωρίς να προκληθεί πολιτικό σκάνδαλο. Όπως επίσης δεν ξέρω σε ποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης θα μπορούσε ο αρμόδιος υπ. Υγείας να δηλώνει με θράσος πως “δεν είναι η κυβέρνηση υπεύθυνη να πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό” ή ένας άλλος υπουργός να δηλώνει “μη σώσουν και εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι” και οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν στη θέση τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αν ομνύει στην ευρωπαϊκή “κανονικότητα”, σίγουρα δεν ανήκει στη Δύση και αυτό δεν εξαρτάται δυστυχώς καν από το θέμα.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέτε ότι το αίτημα για εκλογές πρέπει να έρθει από κάτω από την βάση και την κοινωνία. Είναι ο κόσμος πρόθυμος να τις διεκδικήσει;

Κάθε μέρα που περνά, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κάνουν δυσκολότερη τη ζωή ολοένα και περισσότερων Ελλήνων. Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας και του κομματικού του στρατού. Κυβερνά με καλοπληρωμένη -με δημόσιο χρήμα- μονοκαλλιέργεια στην ενημέρωση και ταυτόχρονα με αυταρχισμό και με διχασμό. Το κυριότερο, κυβερνά έχοντας πλέον χάσει το πιο βασικό στοιχείο για έναν πρωθυπουργό, την εμπιστοσύνη του κόσμου, καθώς αρνείται πεισματικά και κατ’ επανάληψη να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Οι  μεγάλες πληγές που αφήνει η πανδημία στην κοινωνία και τα αδιέξοδα στο σύστημα υγείας λόγω της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, εντείνουν την κοινωνική δυσφορία, την αποδοκιμασία και την οργή των πολιτών. Είναι τέτοιο το μέγεθος των προβλημάτων και τόσο μεγάλη η κυβερνητική ανικανότητα που δεν θα αργήσει η στιγμή που το αίτημα της κοινωνίας για αλλαγή και εκλογές θα γίνει επιτακτικό.

 

Κάθε μέρα που περνά, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κάνουν δυσκολότερη τη ζωή ολοένα και περισσότερων Ελλήνων

 

Κατηγορείτε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να χειριστεί τα κρίσιμα θέματα και την καλείτε να φύγει αν δεν μπορεί. Πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν εκλογές;

Η πανδημία επελαύνει και η κοινωνία θα περίμενε από την κυβέρνηση μέτρα και συνεννόηση για την αντιμετώπισή της. Αντί αυτών, ο Πρωθυπουργός, παγιδευμένος από την τραγική κατάσταση που με δική του ευθύνη επικρατεί στο σύστημα υγείας, επιλέγει την πόλωση και τη μετάθεση ευθυνών. Δεν διστάζει όχι μόνο να επιτίθεται με όρους ανοίκειους και χυδαίους στην αντιπολίτευση αλλά και να κυβερνά με το διαίρει και βασίλευε, διχάζοντας την κοινωνία, εμβολιασμένοι εναντίον ανεμβολίαστων, νέοι εναντίον ηλικιωμένων και εσχάτως πιστοί εναντίον άπιστων.

Ο κ. Μητσοτάκης βάζει με την πρωτοφανή συμπεριφορά του και την άρνηση της πραγματικότητας τη χώρα σε μια άτυπη διαρκή προεκλογική περίοδο, τη στιγμή που πρέπει να αναλάβει επιτέλους τη διακυβέρνηση χωρίς άλλα επικοινωνιακά τερτίπια. Έχει ευθύνες και θα πρέπει να τις αναλάβει. Αν δεν μπορεί, ας αφήσει -όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας- να τις αναλάβουμε εμείς. Όποια στιγμή και αν αποφασίσει να αποδράσει μέσω πρόωρων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη και να εγγυηθεί για τη χώρα μια νέα αρχή, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή.

 

Στο θέμα της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις πότε θα καταθέσετε την πρότασή σας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ;

Πέρα από τη θανάσιμη απειλή του κορωνοϊού, η χώρα μας αντιμετωπίζει δυστυχώς άλλον έναν μεγάλο κίνδυνο, την κοινωνική περιθωριοποίηση. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 27% των Ελλήνων, σχεδόν ένας στους τρεις συμπολίτες μας, ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας μαστίζει τα νοικοκυριά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ήδη καταθέσει δημόσια από τη ΔΕΘ, ανάμεσα σε μια συνεκτική δέσμη μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, την πρότασή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μια αύξηση που θα δώσει ανάσα και προοπτική στους σκληρά δοκιμαζόμενους εργαζόμενους, νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης εμμένει σε μια εξευτελιστική αύξηση του μισθού ύψους 2%, ξεχνώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για αυξήσεις που θα ήταν δήθεν διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται πως την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θα θεσμοθετηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

 

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Εύβοιας και αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

-Ad-