Ο Μάκης Βορίδης θα υποδεχτεί στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Η διαδικασία θα κορυφωθεί την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αναμένεται να βρεθεί στα κυβερνητικά έδρανα της Ολομέλειας εντός των επομένων ωρών, προκειμένου να υποδεχτεί το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι τη σχετική πρόταση αναμένεται να συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας (σ.σ. βάσει του Κανονισμού της Βουλής το αίτημα θα πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές).

Ο κ. Βορίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, θα αναφέρει πως η σχετική τριήμερη συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα. Να σημειωθεί ότι θα μπορούσε να ζητήσει τη διακοπή των εργασιών για δύο ημέρες και να ξεκινούσε η συζήτηση από την Πέμπτη, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών. Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος της πρότασης μομφής, θα έχουμε την έναρξη της συζήτησης με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι τουλάχιστον 151 «υπέρ». Σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται, ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο. Σημειωτέον ότι μεταπολιτευτικά καμία κυβέρνηση δεν έχει πέσει ύστερα από πρόταση μομφής.