AP

Ο Μακρόν ζήτησε από την Κίνα να πιέσει τον Πούτιν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την Τρίτη (15/11) από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να πειστεί να σταματήσει τη “κλιμάκωση” στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο “τραπέζι των διαπραγματεύσεων“, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε η Κίνα να συμβάλει να περάσουν στον πρόεδρο Πούτιν μηνύματα προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση και να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων“, ανέφεραν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Ο κ. Σι από την πλευρά του εξέφρασε τη “υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεσολάβησης“, ειδικά αυτές του Γάλλου προέδρου, και “επανέλαβε τη σθεναρή αντίθεσή του στη χρήση ατομικών όπλων” από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ.

“Επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στην αποκλιμάκωση, στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη βούλησή του να τερματιστεί αυτή η σύρραξη“, συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά την άποψη του Παρισιού, “οι γραμμές έχουν αρχίσει να μετακινούνται” σε ό,τι αφορά την Κίνα, καθώς το Πεκίνο λέει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία χρειάζεται “ισορροπία”.

“Ο Σι Τζινπίνγκ είπε καθαρά πως αυτή η περίπλοκη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγοντα τρόπο“, ανέφερε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Παράλληλα, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να “προχωρήσουν μπροστά” σε πολλά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που εκτείνονται από τον αγροδιατροφικό τομέα ως την αεροναυτική βιομηχανία, κατά την ίδια πηγή.

Ο κ. Μακρόν θα ήθελε να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του 2023, εάν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, με δεδομένη την πολιτική “zero COVID” του Πεκίνου, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Καθώς άρχιζε η συνάντηση των δύο ηγετών στο Μπαλί, στο περιθώριο της G20, ο κ. Μακρόν κάλεσε τον κ. Σι οι δύο χώρες να “ενώσουν” τις “δυνάμεις” τους εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια “σταθερότητα” είναι επίσης προς το “συμφέρον” της Κίνας.

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου, και συνεχίζει να διστάζει, όπως πολλές χώρες του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, να επικρίνει τη Μόσχα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φάμελλος από Ιωάννινα: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Εισαγγελική έρευνα για αναρτήσεις που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες την ημέρα των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δύσκολος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός ή τρικομματική λύση με διαπραγματεύσεις μηνών
23 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός στο Νοσοκομείο του Βόλου: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 30χρονη – Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Του έκοψε κλήση τροχονόμος και τον χτύπησε με το φορτηγό – Απίστευτο περιστατικό στην Καλαμαριά
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός – Κολυδάς: Μετά τα χιόνια και το κρύο έρχονται πολλές βροχές Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη – Ανεβαίνει η θερμοκρασία
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Β. Καλογήρου: Ζητήθηκε ταχύτερη διεκπεραίωση των τοξικολογικών εξετάσεων και στοιχεία για ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή
23 Φεβρουαρίου, 2025
Λέκκας για σεισμούς: «Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία – Το φαινόμενο ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της Σαντορίνης»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία – εκλογές: Οι αγορές προεξοφλούν σχηματισμό κυβέρνησης και προσβλέπουν στην ανάκαμψη της οικονομίας
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο κίνδυνος για κατολισθητικά φαινόμενα
23 Φεβρουαρίου, 2025