Ο Μητσοτάκης «έσωσε την παρτίδα». Όχι, όμως, και τον Γιάννη Βρούτση…

Ανακούφιση στα κυβερνητικά στελέχη προκάλεσε η άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διόρθωση του κραυγαλέου «φάλτσου» Βρούτση για ενίσχυση των επιστημόνων μέσω ένταξης σε προγράμματα τηλεκατάρτισης των ΚΕΚ, το οποίο έφερε, για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Eπιπρόσθετα, την έφεραν σε αντιπαράθεση με επαγγελματικούς κλάδους που στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου είχαν στηρίξει σε συντριπτικά ποσοστά τη ΝΔ, λόγω δυσαρέσκειας από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διορθώθηκε μία αστοχία» σχολίαζαν αργά χθες κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η όλη διαχείριση από τον υπουργό Εργασίας. Λέγεται, μάλιστα, ότι η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η προσπάθεια του κ. Βρούτση να αντικρούσει τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και του συνόλου των εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων κλάδων, κάνοντας λόγο για απλά ορθογραφικά λάθη στην πλατφόρμα.

Και είναι προφανές ότι όσοι μιλούν για σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, υπονοούν εμμέσως αλλά σαφέστατα, ότι η ιστορία με τα Vouchers και τα ΚΕΚ δεν ήταν η μοναδική που χρεώνεται στον κ. Βρούτση. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι αιφνιδίως, άπαντες θυμήθηκαν ότι το επίδομα ύψους 400 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους, το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι ο αρμόδιος υπουργός, όπως γίνεται με όλα τα υπόλοιπα μέτρα εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η διορθωτική κίνηση από τον ίδιον τον πρωθυπουργό θα λειάνει σημαντικά τις αντιδράσεις των επιστημόνων, που κυριολεκτικά είχαν «ανέβει στα κεραμίδια» με την τηλεκατάρτιση και ταυτοχρόνως θα μειώσει τον ζωτικό χώρο άσκησης κριτικής από την αντιπολίτευση, η οποία, λόγω της αστοχίας Βρούτση, βρήκε πρόσφορο έδαφος για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείουν να αναφερθεί στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης και κατά την αντιπαράθεση που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, με αφορμή ερώτηση που έχει καταθέσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιες πηγές, έσπευσαν να προαναγγείλουν ότι με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».

Οι ίδιες πηγές, δίνοντας μία πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει στη βουλή, σχολίαζαν ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του, γιατί θα δούμε πόσο κόστισαν τα δικά του προγράμματα. Αφηναν, μάλιστα, σαφέστατα υπονοούμενα για την απουσία της κ. Αχτσιόγλου από το διάλογο των τελευταίων ημερών για το θέμα…