Ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από «κύκλους» της ΝΔ

Θυμηδία και θλίψη προκαλεί στην Κουμουνδούρου η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην χθεσινή παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την προσφυγική κρίση με κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά και προτάσεις για την ορθή διαχείριση του κρίσιμου προβλήματος.

Για την ακρίβεια η διαρροή γαλάζιων κύκλων πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει …εξαφανιστεί ίσως γιατί ασχολήθηκε με το πέταγμα του χαρταετού φανερώνουν κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυβερνητική αδυναμία στην αντιμετώπιση της κατάστασης και έλλειψη ψυχραιμίας ακόμη και απέναντι στην αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε ένα σχόλιο πως ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους κύκλους της ΝΔ κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ενώ πηγές της Κουμουνδούρου θύμιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης την Παρασκευή για το μεταναστευτικό έπειτα από την οποία κάλεσε για μία ακόμη φορά τον κ. Μητσοτάκη να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση η οποία σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να βάλει πλάτη στην διαχείριση του προσφυγικού . Μϊα μέρα νωρίτερα επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής είχε καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού λέγοντας μάλιστα ότι «είμαι εδώ» είτε για κάποια κατ’ ιδίαν συνάντηση είτε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα από πολύ νωρίς πρότεινε στον πρωθυπουργό να ζητήσει από την ΕΕ έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πως επί επτά μήνες ο Κ. Μητσοτάκης επί επτά μήνες δεν ζήτησε ούτε μία φορά τη συνδρομή της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο θέμα του προσφυγικού ενώ τις τελευταίες ημέρες αντί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει σε διάλογο, εξαντλείται σε ύβρεις και χυδαιολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσω κύκλων του κόμματός του.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες τα δέκα «τραγικά λάθη» όπως τα χαρακτήρισε της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό ξεχωρίζοντας την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εγκαταλείποντας το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και υιοθετώντας μία πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία η οποία τελικώς αύξησε την τουρκική προκλητικότητα και επιδείνωσε την κατάσταση στο προσφυγικό.

Παράλληλα η Κουμουνδούρου κατέθεσε προτάσεις για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ζητώντας μεταξύ άλλων πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ και αντιστοίχως από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σχολίασε πως εάν η αναβολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου έχει απλώς το νόημα ότι παγώνει αυτή η δυνατότητα για ένα μήνα και μετά θα μπορούν, όσοι δικαιούνται, να ζητήσουν προστασία είναι σαφές ότι έχει μόνον επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αν όμως έχει το νόημα ότι ακόμη και όσοι δικαιούνται προστασίας ως πρόσφυγες θα στερηθουν εντελώς το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση και άμεσα θα απελαύνονται είναι ευθέως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον Έβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της UNHCR: «Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο».