Ο μυστηριώδης θάνατος του Christian Dior

Σχεδόν πάντοτε γύρω από τους σχεδιαστές μόδας υπάρχουν πάθη, χρήματα, ίντριγκες, συνωμοσίες, ερωτικές ιστορίες και μυστήρια. Πολλά μυστήρια που όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να διαλευκάνουν αυτά παραμένουν μυστήρια. Και με τον καιρό ο καθένας σχετικός και άσχετος δίνει τη δική του εκδοχή.

Ένα τέτοιο μυστήριο είναι και ο θάνατος του σχεδιαστή μόδας Christian Dior , ο οποίος έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά συνεχίζουν να λέγονται για το θάνατό του.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Λάτρης των γυναικών και των λουλουδιών, έξυπνος αλλά και ιδιαίτερα προληπτικός ο Christian Dior γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905 στο Γκραβίγ της Νορμανδίας. Ήταν ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά ενός πλούσιου παραγωγού λιπασμάτων. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, η οικογένειά του αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι.

Ο Dior θέλησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, όμως έκανε τη χάρη στους γονείς του που ήθελαν να γίνει διπλωμάτης. Έτσι σπούδασε στο École des Sciences Politiques.

To 1928 αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Δανείζεται χρήματα από τον πατέρα του και ανοίγει μια γκαλερί στο Παρίσι όπου πουλάει πίνακες γνωστών ζωγράφων. Λίγα χρόνια μετά η χρεοκοπία του πατέρα του και ο θάνατος της μητέρας του τον αναγκάζουν να κλείσει την γκαλερί.

Όταν τελείωσε την στρατιωτική του θητεία το 1942, άρχισε να εργάζεται για τον μόδιστρο Lucien Long, όπου με τον Pierre Balmain ήταν οι κύριοι σχεδιαστές. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οίκος Lelong – όπως και άλλα γαλλικά ατελιέ, συμπεριλαμβανομένων των Jeanne Lanvin και της Nina Ricci, έντυναν τις συζύγους των Ναζί και των Γάλλων συνεργατών τους σε μια προσπάθεια να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους.

Μετά τον πόλεμο ο Dior ανοίγει δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην οδό 30 Avenue Montaigne.

Η πρώτη του σειρά ενδυμάτων, που κυκλοφόρησε το 1947, φέρει την ονομασία «Corolle», από τη λέξη «corolla», που σήμαινε λουλούδι. Η γραμμή αυτή με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση φέρνει την επανάσταση στη μόδα. Χαρακτηρίζεται ως το ‘New Look’. Ο Dior γίνεται η αιτία να αρχίσουν οι γυναίκες να αλλάζουν το στυλ τους και να νιώθουν ελεύθερες και δυνατές. Ο Dior είναι δίχως άλλο ο σχεδιαστής που μυεί τους Γάλλους στην υψηλή ραπτική.

Εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής, ο Dior ασχολήθηκε και με την παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Το 1947 επίσης λάνσαρε στην αγορά το πρώτο του άρωμα, το θρυλικό πλέον Miss Dior.

Ο Dior, όπως είπαμε, λάτρευε τα λουλούδια. Σε κάθε συλλογή του κυριαρχούσαν τα λουλούδια. Του θύμιζαν την παιδική του ηλικία. Ο κήπος που δημιούργησε η μητέρα του Madeleine στο οικογενειακό σπίτι στο Granville, του δημιούργησε ένα πάθος με τα λουλούδια, που τον ακολουθούσε. Μπαίνοντας στον κόσμο της Υψηλής Ραπτικής ενσωμάτωσε τα λουλούδια στις συλλογές του και αυτά έγιναν χαρακτηριστικό γνώρισμα της δουλειάς του.

Ο μυστηριώδης θάνατός του στο ιταλικό θέρετρο

Στις 24 Οκτωβρίου 1957 ο Dior πεθαίνει ενώ βρίσκεται σε διακοπές σε θέρετρο στο Montecatini της Ιταλίας. Ένα ψαροκόκαλο του φράζει το λαιμό είναι η επίσημη εκδοχή.

Το περιοδικό «Times» γράφει μια άλλη εκδοχή, ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή έπειτα από μια χαμένη παρτίδα στα χαρτιά.

Όμως η εκδοχή του Γάλου αριστοκράτη και κοσμικού Baron de Redé στα απομνημονεύματά του «Alexis- The Memoirs of the Baron de Rede» είναι εντελώς διαφορετική καθώς κάνει λόγο για θάνατο από ανακοπή κατά τη διάρκεια μακράς ερωτικής συνεύρεσης. Με ένα ή με δύο άτομα. Και τα δύο έχουν ειπωθεί.

Την εποχή του θανάτου του είχε σχέση με τον εικοσιεπτάχρονο Γαλλοαλγερινό τραγουδιστή Ζακ Μπενιτά.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 2.500 άτομα.

Μέχρι και σήμερα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απεβίωσε ο Dior έχουν κρατηθεί μυστικές.

Λεζάντα σε μία όποια από τις δύο φωτογραφίες: Ο θάνατός του παραμένει μέχρι τώρα ένα μυστήριο