Ο Ν. Φαραντούρης εμπνέει την αυτοδύναμη kefalonia2030.gr

«No retreat, no surrender». Είναι το τραγούδι του Bruce Springsteen, που μιλά περισσότερο από όλα στην ψυχή του Κεφαλονίτη, Νικόλα Φαραντούρη, όταν σκέφτεται το μέλλον του νησιού που τόσο αγαπά. «Δεν υποχωρούμε, δεν παραδινόμαστε», μόνο ενωμένοι προχωρούμε. Αυτό είναι το «μότο» που χρησιμοποιεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για να περιγράψει πώς θα πετύχουν η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να υλοποιήσουν αυτό που ο ίδιος συμπυκνώσει σε τρεις λέξεις: Αυτοδύναμη Κεφαλονιά 2030».

Ο αεικίνητος καθηγητής του Δικαίου της Ενέργειας, όμως, δεν αρκέστηκε σε αυτές τις τρεις λέξεις. Ενέπνευσε μια ομάδα συναδέλφων του, που όλοι μαζί και πέρα από κομματικά πρόσημα, μετατρέπουν το όραμα σε δράση. Και το όνομα αυτής kefalonia2030.gr.

Η πρωτοβουλία της ομάδας παρουσιάστηκε, μαζί και με το νέο βιβλίο του Ν. Φαραντούρη, πριν λίγες μέρες στο Αργοστόλι. Στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Κέφαλος», όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. Μάλιστα, δεν είναι αυτό το μόνο εντυπωσιακό στις μέρες που ακόμη και μεγάλα κόμματα δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν περισσότερους από μερικές δεκάδες ανθρώπους στις εκδηλώσεις τους. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το επίτευγμα, διότι η kefalonia2030.gr και ο Ν. Φαραντούρης κατάφεραν να προσελκύσουν και πάρα πολύ νέο κόσμο. Ο κόσμος συνέχισε να έρχεται ακόμη και αφού η συζήτηση είχε αρχίσει, με αποτέλεσμα στο τέλος αρκετοί την παρακολουθήσουν όρθιοι.

Το βιβλίο του Νικόλα Φαραντούρη με πρόλογο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τα τυπικά, την εκδήλωση οργάνωσαν το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης και οι εκδόσεις Παπαζήση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νικόλα Φαραντούρη: «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα – Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο». Είχε προηγηθεί, βέβαια, η πετυχημένη περουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΖ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προλογίζει και το βιβλίο. Σίγουρα, πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο, αφού ο Ν. Φαραντούρης είναι είναι από τους πρώτους ειδικούς επιστήμονες που, ακόμη πριν η ενεργειακή κρίση γίνει πρώτο θέμα στα κανάλι, προειδοποιούσε ότι χτυπά την πόρτα μας. Με επιστημονικά άρθρα, με συνεχείς ομιλίες και κατατοπιστικές συνεντεύξεις έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημερινή κατάσταση και πρότεινε λύσεις.

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νικόλας Φαραντούρης, υπογράφει το βιβλίο του.

Όμως, η εκδήλωση στο Αργοστόλι, η παρουσίαση του βιβλίου και της πρωτοβουλίας kefalonia2030.gr πέτυχε και κάτι ακόμη. Να ανοίξει ένα δρόμο για τη σύμπραξη επιστημόνων και πολιτικών από διαφορετικούς χώρους. Εκτός από τον σύμβουλο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Ενέργειας και Ανταγωνισμού, Ν. Φαραντούρη, μίλησαν η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη, ο Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός, Παύλος Γερουλάνος και ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Ιατρικής, Αναστάσιος Γερμενής. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κωνσταντάτος.

«Η Κεφαλονιά θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα»

«Ξεκινώντας από την έκδοση ενός βιβλίου, με ένα αντικείμενο λίγο βαρετό, το οποίο κατέστη πολύ επίκαιρο στην πορεία, το ενεργειακό κόστος, η ενεργειακή ασφάλεια, η επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού έγιναν πολύ της μόδας και φτάσαμε σήμερα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο να συζητάμε για την αυτοδύναμη και βιώσιμη Κεφαλονιά της επόμενης δεκαετίας», τόνισε ο Ν. Φαραντούρης και συνέχισε: «Ένα νησί που θα μπορούσε να αποτελέσει να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης ενδεχομένως για ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί είναι τέτοια η γεωμορφολογία του, τέτοιες οι δυνατότητές του, τέτοια η ποικιλομορφία του, τέτοια η ιστορική του διαδρομή, τέτοιο το πολιτιστικό του αποτύπωμα, αλλά και οι εγχώριες παραγωγικές του δυνάμεις, αλλά και η πλούσια ομογένειά του, που το πιστεύουμε οι περισσότεροι ότι η Κεφαλονιά θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο Καθηγητής, Νικόλας Φαραντούρης.

«Η βιωσιμότητα δεν είναι μονοδιάστατη. Έχει μια οικονομική και μια κοινωνική διάσταση και μια πολιτική διάσταση», υπογράμμισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. «Ταυτίζομαι απόλυτα με την προσέγγιση της ενεργειακής δημοκρατίας, με τη δυνατότητα του καθενός να παράγει τη δική του ενέργεια, με τη δυνατότητα της διασποράς στην παραγωγή ενέργειας γιατί αυτό προϋποθέτει και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Διότι θέλουμε να αλλάξει αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα, να μην παράγουν ενέργεια τέσσερις, αλλά όλοι μας. Μια ολιγοπωλιακή και ρηχή αγορά η οποία μαστίζεται από στρεβλώσεις εντός της οποίας αναπτύσσονται φαινόμενα αισχροκέρδειας αθέμιτου ανταγωνισμού καρτέλ, αυτή είναι η αγορά κι ο τρόπος λειτουργίας της πολιτείας που δεν θέλουμε. Γι’ αυτό και μαζευτήκαμε κάποιοι καθηγητές και ακαδημαϊκοί που δεν καμωνόμαστε ότι ξέρουμε τα πάντα, αλλά έχουμε μάθει να ασχολούμαστε με την έρευνα και να εμβαθύνουμε και φτιάξαμε μια άτυπη ομάδα δράσης ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε μαζί μας κι άλλους, όχι μόνο επιστήμονες, αλλά την κοινωνία των πολιτών. Και την ονομάσαμε αυτοδύναμη και βιώσιμη Κεφαλονιά και Ιθάκη 2030. Κι έχουμε ένα όραμα: ξεκινώντας από την ενεργειακή δημοκρατία, από το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, οι Κεφαλονίτες να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, επιχειρηματική τους ευρωστία και αυτοπεποίθηση. Δεν λειτουργούμε κλειστά, αλλά ανοιχτά και συλλογικά. Με 20 τομείς κρίσιμους για να θεωρήσει κανείς έναν τόπο βιώσιμο. Δεν έχουμε πρόσημο κομματικό, μας ενδιαφέρει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, μας ενδιαφέρει να δουλέψουμε με έναν τρόπο συλλογικό».

Ο Ν. Φαραντούρης με τη σύζυγό του, Δώρα.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Φαραντούρη εδώ:

20+ τομείς κρίσιμοι για την επίτευξη της βιωσιμότητας

Οι 20+ τομείς στους οποίους εδράζεται η πρωτοβουλία kefalonia2030.gr είναι οι ακόλουθοι (εντός παρένθεσης ο ακαδημαϊκός συντονιστής κάθε τομέα):

Υγεία (Αναστάσιος Γερμενής), Ομογένεια (Γιώργος Παξινός), Οικονομία (Λούκα Κατσέλη),

Εκπαίδευση & Αθλητισμός (Αγησίλαος Κονιδάρης), Επικοινωνία & Προβολή (Βάλια Καϊμάκη), Δίκτυα & Τηλεπικοινωνίες (Σπύρος Πολυκαλάς), Μεταποίηση & Πρωτογενής Τομέας (Κωνσταντίνος Τσιμπούκας), Περιβάλλον & Αγροδιατροφικός Τομέας (Κωνσταντίνος Τσιμπούκας), Τουριστική Ανάπτυξη (Γεράσιμος Ζαχαράτος), Ψυχική Υγεία (Αναστάσιος Γερμενής), Ναυτιλία, Ακτοπλοΐα, Λιμενικές Υποδομές (Ερνέστος Τζαννάτος), Καινοτομία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα & Νέες Τεχνολογίες (Μιχάλης Κρητικός), Εκκλησιαστική Παράδοση (Δημήτρης Μεταλληνός), Εργασία, Απασχόληση & Εργατικό Δίκαιο (Δημήτρης Τραυλός-Tζανετάτος), Εκσυγχρονισμός Δημόσιας Διοίκησης & Ψηφιακή Μετάβαση (Σπύρος Πολυκαλάς), Λαογραφία, Παράδοση (Νικόλαος Καρπούζης), Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συνοχή (Παναγιώτης Αρτελάρης), Ανθεκτικότητα & Φυσικές Καταστροφές (Βασίλειος Ζερβός), Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Βασίλης Τσελέντης), Τέχνη, Ιστορία, Πολιτισμός (Δώρα Μαρκάτου), Πληροφορική & Προβολή (Αγγελική Σγώρα), Διεθνείς Σχέσεις & Συνεργασίες (Ευάγγελος Ραυτόπουλος), Προσέκλυση Επενδύσεων (Διονύσης Χιόνης), Μηχανική υλικών και κατασκευών (Διονύσιος Κατερέλος), Αξιοποίηση και διαχείριση υλικών στο περιβάλλον (Νικόλαος Αραβαντινός-Ζαφείρης).

Οι επιστήμονες που απαρτίζουν το ακαδημαϊκό συμβούλιο της πρωτοβουλίας kefalonia2030.gr είναι οι εξής: Αναστάσιος Γερμενής, Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Λούκα Κατσέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παξινός, Καθηγητής Νευροεπιστήμης στο New South Wales στο Σίδνεϋ και στο Ινστιτούτο Neuroscience Research Australia, Γεράσιμος Ζαχαράτος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Βασίλης Τσελέντης, Ομότιμος Καθηγητής του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και επικεφαλής του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ευάγγελος Ραυτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος στο Τμήμα ΔΕΠΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, Καθηγητής στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξηςκαι Κοσμήτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ερνέστος Τζαννάτος, Καθηγητής του Ναυτιλιακού Τμήματος Πανεπιστήμιου Πειραιώς, Δημήτρης Τραυλός-Tζανετάτος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Πολυκαλάς, Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διονύσης Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., Βασίλειος Ζερβός, Aναπληρωτής Καθηγητής στην Μικροοικονομία με έμφαση στην Άμυνα και Ασφάλεια στο τμήμα Οικονομικώς Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διονύσιος Κατερέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Αγησίλαος Κονιδάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θεοδώρα Μαρκάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της νεότερης ευρωπαϊκής τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαος Αραβαντινός-Ζαφείρης, Επίκουρος καθηγητής Φυσικής και υλικών στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Αρτελάρης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Βάλια Καϊμάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο «Ψηφιακή Δημοσιογραφία» και δημοσιογράφος, ειδική στη διεθνή πολιτική και τις νέες τεχνολογίες, Μιχάλης Κρητικός, Επίκουρος Καθηγητής σε θέματα Θεσμών της Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Μετάβασης στη Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών, Αγγελική Σγώρα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νικόλαος Καρπούζης, Διδάκτωρ Λαογραφίας, Δημήτρης Μεταλληνός, Διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Κέφαλος», όπου δεν έπεφτε καρφίτσα.
Στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Κέφαλος», όπου δεν έπεφτε καρφίτσα.

Λ. Κατσέλη: Στήριξη της παραγωγής στη βάση της κυκλικής οικονομίας

Στην ομιλία της, η πρώην Υπουργός και Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λούκα Κατσέλη, η οποία εξήγησε πρώτα από όλα τι είναι βιώσιμη ανάπτυξη, ποια πρέπει να είναι η στρατηγική σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και πώς μπορούν αυτές οι ιδέες να γίνουν πράξη σε έναν τόπο σαν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Στις προτάσεις της για τα δύο νησιά τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη θα γίνει πράξη μέσα από συνεργασίες. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεργαστούν στενά ο τομέας του τουρισμού με τον τομέα του πολιτισμού, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα. «Διότι», όπως τόνισε η ίδια, «αν δεν προσέξουμε σήμερα είναι πιθανόν να έχουμε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση σε 10 χρόνια, αν όχι νωρίτερα».

Η πρώην Υπουργός και Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λούκα Κατσέλη.

«Άλλο οικονομική μεγέθυνση, άλλο οικονομική ανάπτυξη. Όταν λέμε οικονομική ανάπτυξη εννοούμε το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, τη βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας, με την παραγωγή περισσότερων, καλύτερων, ανταγωνιστικών, ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Βιώσιμη είναι η ανάπτυξη που θα είναι διατηρήσιμη στο μέλλον. Πρέπει να έχει, εκτός από την οικονομική διάσταση και την κοινωνική και την περιβαλλοντική», εξήγησε η κυρία Κατσέλη και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να γίνει στροφή της οικονομικής βάσης σε παραγωγικές επενδύσεις. Σήμερα, έχουμε φαινόμενα που πρέπει να μας ανησυχούν. Η ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση υπήρξε απόρροια ενός συνεχούς και διευρυνόμενου παραγωγικού ελλείμματος και απουσίας ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου βιώσιμου μετασχηματισμού του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου. Το έλλειμμα παραγωγικής ανταγωνιστικότητας τροφοδότησε ένα διευρυνόμενο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα. Η χώρα έγινε ευάλωτη στις κερδοσκοπικές ορέξεις των αγορών. Η στρατηγική μας πρέπει να είναι οι συνέργειες μεταξύ τεσσάρων βασικών τομέων: επένδυση στους συντελεστές παραγωγής, διασυνδέσεις και δίκτυα, σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο, πολιτικές στήριξης της διοίκησης. Κομμάτι της ατζέντας 2030 είναι η στήριξη της παραγωγής στη βάση της κυκλικής οικονομίας, ώστε να μην ξοδεύονται άδικα οι πόροι. Για την Κεφαλονιά πρέπει να γίνει η επεξεργασία ενός τοπικού σχεδίου που θα συνδέει όλους τους τομείς μεταξύ τους. Θα εξαρτηθεί από τοπικές ηγεσίες που θα πάρουν το θέμα στα χέρια τους και θα κάνουν τα λόγια πράξη».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της πρώην Υπουργού και Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λούκας Κατσέλη, εδώ:

Π. Γερουλάνος: Ο κάθε πολίτης να μπορεί να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει

Ο Γραμματέας Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, αναφέρθηκε στο ζήτημα την ενεργειακής και οικονομικής ανεξαρτησίας του νησιού. «Ο στόχος είναι ο κάθε πολίτης να μπορέσει να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει. Οι Δήμοι να ζεσταίνουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία χωρίς να αγοράζουν ενέργεια από κανέναν και να ελέγχουν το κόστος της ενέργειας για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όταν οι τιμές αυξάνονται όπως σήμερα. Η ενεργοβόρα μικρομεσαία επιχείρηση να μπορεί να αγοράζει φθηνή και καθαρή ενέργεια από το Επιμελητήριο και οι αγρότες να κρατούν σταθερό το ενεργειακό τους κόστος ώστε να είναι μονίμως ανταγωνιστικοί με τα εξαιρετικά προϊόντα του νησιού. Αυτή την ώρα, η χώρα μας χάνει τη μάχη της ακρίβειας, της ενεργειακής μετάβασης και του εκδημοκρατισμού της παραγωγής ενέργειας».

Ο Γραμματέας Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός, Παύλος Γερουλάνος.

Ακολούθως, ο κ. Γερουλάνος τόνισε τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων, ειδικά για την Κεφαλονιά: «πρόκειται για ένα συνεταιρισμό στον οποίο μπορεί να συμμετέχουν ιδιώτες, πολύ συχνά γίνεται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες και όλοι μαζί παράγουν την ενέργεια την οποία χρειάζονται. Σκοπός μιας ενεργειακής κοινότητας είναι να παράγει φθηνή, καθαρή ενέργεια, μέσα από ανανεώσιμες πηγές για τον εαυτό της και για τα μέλη της. Είναι συνήθως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Η κυβέρνηση, όμως, έχει αποφασίσει, αντί να στηρίξει τις ενεργειακές κοινότητες, να μεταφέρει τα κέρδη της ενεργειακής μετάβασης στις μεγάλες επιχειρήσεις πετρελαίου και υγραερίου οι οποίες χάνουν από αυτή τη μετάβαση. Διότι η πολιτική εξουσία έχει μάθει να διαπραγματεύεται με συμφέροντα, αντί να νοιάζεται για τους πολίτες. Αν θέλουμε εκδημοκρατισμό της ενέργειας, πραγματική αναδιανομή του πλούτου, θα πρέπει να έχουμε μια πολύ ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Μόνον αν φύγει η απόλυτη εξουσία από το Μαξίμου και από τα δέκα Υπουργεία τα οποία συναλλάσσονται συνέχεια με επιχειρηματίες και αναγκάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υιοθετήσει λύσεις που δεν είναι αναγκαστικά καλές γι’ αυτή, θα καταφέρουμε τη μετάβαση».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γραμματέα Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργού Παύλου Γερουλάνου εδώ:

Α. Γερμενής: Η Ελλάδα, αντί να αναδιοργανώσει το σύστημα υγείας, το κατήργησε

Ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Ιατρικής, Αναστάσιος Γερμενής, έκανε λόγο για την επόμενη ημέρα στον τομέα δημόσιας υγείας της Κεφαλονιάς. Μίλησε, κατ’ αρχάς, για δύο πολιτικά συμπεράσματα που προέκυψαν μετά την πανδημία: «Το πρώτο είναι η αναγκαιότητα της δημόσιας υγείας, την οποία κάποια στιγμή οι δυτικές κοινωνίες είχαν ξεχάσει. Δεύτερον, η αναγκαιότητα για υποστήριξη της ανάπτυξης με δράσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της, που επίσης είχαμε ξεχάσει».

Ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Ιατρικής, Αναστάσιος Γερμενής.

Ο ίδιος τόνισε το ζητούμενο της ριζικής αναδιοργάνωσης των συστημάτων υγείας: «Αν δεν γίνει αυτό, το κόστος των υπηρεσιών υγείας θα πολλαπλασιαστεί δυσανάλογα προς την αποτελεσματικότητά τους. Η παρεχόμενη σήμερα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παγκοσμίως υπολογίζεται ότι κατά 30% είναι είτε άσκοπη, είτε και επικίνδυνη. Η αύξηση της ιατρογενούς νοσηρότητας είναι της τάξεως του 5% ετησίως. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι η χώρα μας, αντί να αναδιοργανώσει το σύστημα υγείας προτίμησε ουσιαστικά να το καταργήσει. Με ένα νομοσχέδιο που πέρασε σε μια νύχτα, χωρίς την παραμικρή αντίσταση από πλευράς των πολιτών».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Ιατρικής, Αναστάσιου Γερμενή εδώ:

Στην αρχή της εκδήλωσης και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Παντελειός. Ο κ. Παντελειός αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος και την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες του νησιού. «Το θέμα της ενέργειας που πραγματεύεται το βιβλίο δυστυχώς έχει κάψει πολλούς επαγγελματίες και καίει όλους μας κάθε μέρα. Η μεγάλη διείσδυση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σε συνδυασμό με τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μας έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση. Θα έλεγα ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος από κάποιον επαγγελματία προϋποθέτει ιατρική βοήθεια», τόνισε ο ίδιος.

Δείτε τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλονίας και Ιθάκης κ. Ανδρέα Παντελειού, εδώ:


Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, Νικόλας Βαλλιανάτος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αργοστολίου, Σπύρος Σαμούρης, Διονύσης Μινέτος, Σπύρος Πεφάνης και Διονύσης Γασπαρινάτος, οι Σύμβουλοι Πολιτισμού Δημάρχου Διονύσης Φωκάς και Βίκτωρας Ρουχωτάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Θεόδωρος Γαλιατσάτος και Σπύρος Γαλιατσάτος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Σάμης, Στέλιος και Σπύρος Σπαθής, ο Αντιπρόεδρος Γηροκομείου Αργοστολίου, Αριστοτέλης Μπατιστάτος, ο Νευροεπιστήμονας, Γιώργος Παξινός, ο ειδικός σύμβουλος σε κοινωνικά ζητήματα, Αντώνης Λουβερδής, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σπύρος Λουκάκης.

Υστερόγραφο

Η αγαπημένη εκτέλεση του τραγουδιού του Bruce Springsteen που εμπνέει τον Νικόλα Φαραντούρη προέρχεται από το «No Surrender» festival που διοργάνωσε στις 8 Ιουλίου 2017 ο καταλάνικος Δήμος Vilanova de Bellpuig, στην περιφέρεια Lleida province, που συγκέντρωσε χίλιους μουσικούς να τραγουδήσουν όλοι μαζί το θρυλικό μουσικό κομμάτι:


Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024