O οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «BB» από «BB-», με σταθερές προοπτικές προέβη σήμερα η Fitch.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος των αξιολογήσεων για το 2020, λίγα 24ωρα πριν την έλευση των στελεχών της στην Αθήνα για την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως η Ελλάδα θα δεχτεί αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους οίκους φέτος, και η αγορά ανέμενε ευρέως αναβάθμιση των προοπτικών της από την Fitch, ωστόσο η αναβάθμιση του rating αποτελεί σίγουρα ένα ακόμα πιο “καλό νέο” για τα ελληνικά assets αλλά και για την πορεία τους προς την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως ανέφερε και η Citi σε σημείωμά της, η Fitch έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εάν σημειωθούν τα εξής: μείωση του χρέους, διατηρήσιμη ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία και καλές σχέσεις με τους πιστωτές και μείωση του τραπεζικού κινδύνου για το κράτος. Όλα τα παραπάνω, επισημαίνει, φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έτσι η Fitch έχει “λόγους” για αλλάξει τις προοπτικές της χώρας σε θετικές.

«Αναβάθμιση της χώρας από την FITCH. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την οικονομία και τη χώρα. Κάνουμε ένα ακόμα, σημαντικό βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα. Προχωράμε με ταχύτητα και ασφάλεια! Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση», έγραψε στο Twitter ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.