Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος (Κ), τελεί τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, Κωνσταντινούπολη, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018. Ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο. Την κυβέρνηση της Ελλάδας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Oικουμενικός Πατριάρχης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και την Ιερά Μονή της Χώρας σε τζαμιά

Παρέμβαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και την Ιερά Μονή της Χώρας σε τζαμιά, έκανε ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε απόσπασμα από την ομιλία του κατά τη σημερινή λειτουργία στην Κϋζικο της Μ. Ασίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως: «Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα και της Μονής της Χώρας εις Μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε. Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης κτίστηκαν ως Χριστιανικοί Ναοί, αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της ενανθρωπίσεως του Θεού Λόγου, την Ομορφιά που σώζει τον κόσμο, εκφράζουν το Οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητος.

Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για την ψυχή και ανεξάντλητη «χαρά για τα μάτια», όπως θα έλεγε και ο Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων».

Πηγή: EΡΤ