Ο Οτσαλάν δέχθηκε την πρώτη επίσκεψη εδώ και 43 μήνες

Ο Οτσαλάν είναι φυλακισμένος στο νησί-φυλακή Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Ο ιστορικός κούρδος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση από το 1999 στην Τουρκία, δέχθηκε χθες, Τετάρτη, την πρώτη επίσκεψη «μέσα σε 43 μήνες» χθες, Τετάρτη, τη στιγμή που μια επίθεση σημειωνόταν κοντά στην Άγκυρα, ανέφερε σήμερα ο ανιψιός του.

«Η τελευταία συνάντησή μας πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2020. Ως οικογένεια, συναντήσαμε τον κ. Οτσαλάν χρόνια αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου 2024», ανακοίνωσε μέσω του X ο Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτής του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος στο κοινοβούλιο, του DEM (πρώην HDP), επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αναφέρθηκε γρήγορα από τις αρχές ως «πιθανός» υπεύθυνος της επίθεσης που στοχοθέτησε χθες, Τετάρτη, την έδρα της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες, συν τους δύο επιτιθέμενους, σύμφωνα με ένα τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Σε αντίποινα, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές σε θέσεις του PKK στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, εναντίον «32 στόχων που καταστράφηκαν με επιτυχία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Ο ανιψιός του φυλακισμένου ζητάει «οι οικογενειακές επισκέψεις ρουτίνας, οι οποίες είναι νόμιμο δικαίωμα, να συνεχισθούν όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», γράφει την ώρα που, από τον Αύγουστο 2019, ακόμα και οι συνήγοροί του δεν έχουν πλέον πρόσβαση στον κούρδο ηγέτη.

Οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως γι’ αυτή την επίσκεψη τη στιγμή που η πολιτική τάξη φαίνεται να αναζητεί μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις της αιματηρής σύγκρουσης με τους κούρδους μαχητές του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κόνι Μεταξά για το διαζύγιο με τον Μάριο Καπότση: «Σώθηκε» γιατί έφυγε από δίπλα μου; – Μεγάλη κουβέντα το ποιος φεύγει
23 Φεβρουαρίου, 2025
Νότια προάστια: Επιχειρηματίας κατήγγειλε διάρρηξη στο σπίτι του – Άγνωστοι έκλεψαν κοσμήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 58χρονος που τραυμάτισε με όχημα και εξύβρισε αστυνομικό
23 Φεβρουαρίου, 2025
Tραμπ για Ουκρανία: «Ζητάμε σπάνιες γαίες και πετρέλαιο, οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ηλεία: Εξωφρενικό τροχαίο με ένα 4χρονο στο νοσοκομείο – Ο πατέρας του οδηγούσε μεθυσμένος
23 Φεβρουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Του χορηγήθηκε ξανά οξυγόνο – Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και πιστούς στο μήνυμά του
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος από Ιωάννινα: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Εισαγγελική έρευνα για αναρτήσεις που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες την ημέρα των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δύσκολος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός ή τρικομματική λύση με διαπραγματεύσεις μηνών
23 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός στο Νοσοκομείο του Βόλου: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 30χρονη – Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση
23 Φεβρουαρίου, 2025