Ο περιζήτητος γαμβρός και ο ανέμελος

Ων ουκ έστιν αριθμός των συναντήσεων που συνωστίζονται στην ατζέντα του απομονωμένου Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Αν δεν ήταν πεπερασμένος ο αριθμός των μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας μπορεί και να χρειαζόταν να μείνει στην Βελγική πρωτεύουσα καμιά βδομάδα.

Είναι αλήθεια ότι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών της Συμμαχίας είναι ψυχοπονιάρηδες και πάντα κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά για να συμπαρασταθούν στα μέλη που νιώθουν μια απαξία από το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Να αναπτερώσουν το ηθικό τους, να τους χτυπήσουν στην πλάτη, να τους πουν ένα καλό λόγο και να τους αφήσουν μετά με την ψευδαίσθηση ότι είναι σημαντικοί.

Έτσι είναι ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον απομονωμένο Erdogan που θα δει μεταξύ άλλων, τον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden, τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, ίσως την Angela Merkel, τον Boris Johnson, τον Mario Draghi κι ενδεχομένως και κάποιους άλλους.

Μην σας αυταπατά ο όγκος και το εύρος των συναντήσεων του Τούρκου Προέδρου. Αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια, εκείνης της αλεπούς του Altun και του έτερου της επικοινωνίας του συμβουλάτορα Kalin.

Ενώ κι εκείνος ο άλλος του ΥΠΕΞ, που έφαγε σφαλιάρες μέσα στην Άγκυρα από τον «Μαύρο Καβαλάρη» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο Cavusoglu βρε, δεν πήγε τζάμπα ούτε στο Παρίσι, ούτε στη Ουάσιγκτον. Μπορεί να ανέβηκε γονυπετείς τα σκαλοπάτια του State Department και του L’hôtel du ministre des Affaires étrangères, μπορεί να έκλαψε γοερά, να αυτομαστιγώθηκε, να ταπεινώθηκε για το καλό του «αφέντη» του, όμως τα κατάφερε να τον δουν Biden και Macron στα πεταχτά.

Θέλει κότσια να πέφτεις τόσο χαμηλά για λίγα λεπτά δημοσιότητας δίπλα σε επιφανείς ηγέτες. Οι πληροφορίες ότι έχει ήδη διασφαλιστεί αίθουσα εντός του κτηρίου του ΝΑΤΟ από την Τουρκική αντιπροσωπεία για να δεχτεί εκεί ο Erdogan κι άλλους ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας, είναι επικοινωνιακά τερτίπια.

Ο ηγέτης ο καλός, ο καραμπουζουκλής, αυτά τα θεωρεί μπανάλ και τριτοκοσμικά. Δεν θα συναντήσει Προέδρους Αμερικής και Γαλλίας σε μια διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Αυτός θέλει Λευκό Οίκο, θέλει ρόλο πρωταγωνιστικό στη βουβή ταινία του Οβάλ Γραφείου. Θέλει να κρατήσει την ομπρέλα του πεζοναύτη έξω από την είσοδο για να δείξει πόσο σκέφτεται τον απλό άνθρωπο που δεν θέλει να κουράζει.

Θέλει Elysee και Παρισίους για να πεταχτεί και στου Βολτέρου να πληρώσει τα κοινόχρηστα.

Θέλει πολυδιάστατη κι ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Θέλει να δει τον Boris τον Johnson για να του τρίξει τα δόντια που δεν αφήνει τα Εγγλεζάκια να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, απειλώντας τον ότι θα του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα για να επισκεφθεί το σπίτι του πατέρα του στο Πήλιο.

Θέλει Erdogan για να του τα πει χύμα ότι μας κακομαθαίνει τόσο καιρό χωρίς το Oruc Reis στη Μεσόγειο. Χωρίς πρόσφυγες-μετανάστες στα σύνορα. Χωρίς μια γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ. Δεν πάει άλλο. Θα του τα πει χύμα κι ας παρεξηγηθεί. Εξάλλου αυτός δεν είναι απομονωμένος, ανέμελος είναι.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο anatropinews.gr