Ένας ρώσος ολιγάρχης που υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απορρίψει την ειρηνευτική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, όταν την καταθέσει.
Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, μιλώντας στους «Financial Times», είπε ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να απορρίψει μια πρόταση ειρηνευτικού σχεδίου από τον πρόσφατα διορισμένο ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για τη σύγκρουση, Κιθ Κέλογκ.
«Ο Κέλογκ έρχεται στη Μόσχα με το σχέδιό του, το παίρνουμε και μετά του λέμε να πάει να γ…, γιατί δεν μας αρέσει τίποτα. Αυτή θα είναι η όλη διαπραγμάτευση» είπε ο Μαλοφέγιεφ σε συνέντευξή του από ένα πολυτελές θέρετρο στο Ντουμπάι. «Για να είναι εποικοδομητικές οι συνομιλίες, πρέπει να μιλήσουμε όχι για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου».
Ο Μαλοφέγιεφ είπε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση μόνο αν αντέστρεφε την απόφαση της Ουάσιγκτον για τη χρήση προηγμένων όπλων μεγάλου βεληνεκούς και απομάκρυνε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το αξίωμα και στη συνέχεια συμφωνούσε να συναντηθεί με τον Πούτιν για «συζήτηση υψηλού επιπέδου σχετικά με όλα τα ζητήματα της παγκόσμιας τάξης».
Προειδοποίησε ότι «ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος του πυρηνικού πολέμου», αφού το Κίεβο εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατασκευής ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου στο ρωσικό έδαφος και ο Πούτιν απάντησε εκτοξεύοντας έναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία.
Ο Μαλοφέγιεφ, ωστόσο, υποστήριξε ότι αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνούσαν να ανακαλέσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο. «Θα υπάρξει μια ζώνη ακτινοβολίας, την οποία δεν θα μπορεί κανείς να διαπεράσει» είπε. «Και ο πόλεμος θα τελειώσει».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέτει ως προϋπόθεση για την ειρήνη τη συζήτηση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ και για άλλα παγκόσμια σημεία ανάφλεξης, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στη Μέση Ανατολή και της αναπτυσσόμενης συμμαχίας της Ρωσίας με την Κίνα, αλλά και την αναγνώριση των ΗΠΑ ότι η Ουκρανία είναι μέρος των βασικών συμφερόντων του Κρεμλίνου.
«Θέλουμε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη – κάποιο είδος γενικής συμφωνίας για την παγκόσμια τάξη» είπε ο Μαλοφέγιεφ. «Ο Τραμπ θέλει να μείνει στην Ιστορία, σύντομα θα γίνει 80, είναι παππούς. Ούτε ο Πούτιν είναι 50 πια. Θα είναι η κληρονομιά που θα μας αφήσουν και οι δύο».