Ο πρέσβης του Καζακστάν για τις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου

Στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου αναφέρθηκε ο πρέσβης του Καζακστάν, Alexey Volkov, επισημαίνοντας ότι η επερχόμενη εκλογική διαδικασία είναι πολύ σημαντική, διότι θα «δείξει τη σταθερή προσήλωση του Καζακστάν στο συνεπή εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό των πολιτικών θεσμών».

Επίσης, ο Alexey Volkov τονίζει ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, το Καζακστάν και η Ελλάδα είναι σημαντικοί και πολλά υποσχόμενοι εταίροι.

Αναλυτικά, η συνέντευξη στην Ελένη-Βασιλική Μπαμπαλιούτα του Έκτακτου και Πληρεξούσιου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελληνική Δημοκρατία Alexey Volkov:

Τον επόμενο έτος το Καζακστάν θα γιορτάσει την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας του. Το 2021 θα ξεκινήσει με γενικές εκλογές. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές του Ιανουαρίου;

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή συνομιλία. Ναι, η αρχή του επόμενου έτους στο Καζακστάν θα σηματοδοτηθεί με μια εκλογική περίοδο. Οι επόμενες εκλογές για την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου του Καζακστάν – Mazhilis, καθώς και για τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης – Maslikhats έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου. Επιπλέον, οι εκλογές βουλευτών του Mazhilis του Κοινοβουλίου, που εκλέγονται από τη Συνέλευση του Λαού του Καζακστάν, έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου.

Η σοβαρή οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία κοροναϊού έχει επηρεάσει πολλές χώρες και επηρέασε αρνητικά ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, το Καζακστάν πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα κατά της κρίσης, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία των πολιτών του, βελτιώνοντας την ευημερία του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανανεωμένη σύνθεση του κοινοβουλίου και των τοπικών αντιπροσωπευτικών οργάνων θα επικεντρωθεί στην υψηλής ποιότητας νομοθετική υποστήριξη των κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Για εμάς, οι επερχόμενες εκλογές είναι σημαντικές, όπως και όλες οι άλλες εκλογές που στοχεύουν στην εφαρμογή συνταγματικών μηχανισμών, και θα δείξουν για άλλη μια φορά τη σταθερή προσήλωση του Καζακστάν στο συνεπή εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό των πολιτικών θεσμών.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, 5 κόμματα θα λάβουν μέρος στις προσεχείς εκλογές, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα του Καζακστάν “Ak Zhol” (Φωτεινός δρόμος), το Λαϊκό Δημοκρατικό Πατριωτικό Κόμμα “Auyl” (χωριό), το Λαϊκό Κόμμα του Καζακστάν, το Κόμμα Nur Otan ( Φως της Πατρίδας), πολιτικό κόμμα “Adal” (τιμιότητα).

Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον ιδρυτή του κράτους Nursultan Nazarbayev τον Μάρτιο του 2019 στον Πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev (εκλέχθηκε λίγους μήνες αργότερα), αυτές οι εκλογές υπό τους νέους κανόνες είναι μια άλλη προσπάθεια εξασφάλισης ενός δημοκρατικού και σταθερού μέλλοντος για τη χώρα;

Το 2019 με πρωτοβουλία του Προέδρου Kassym-Jomart Tokayev, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της παροχής των ίσων ευκαιριών συμμετοχής στην πολιτική διαδικασία για όλους τους πολίτες της χώρας.

Η έννοια του «κράτους ακρόασης» που εισήγαγε ο Πρόεδρος Tokayev στοχεύει στην προσεκτική εξέταση και ανάλυση της κοινής γνώμης στη διαδικασία λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εμπιστοσύνης του Δημοσίου – ένα συμβουλευτικό όργανο υπό τον Αρχηγό του Κράτους – για να διεξάγει ανοιχτό διάλογο με εκπροσώπους του κοινού, προκειμένου να αναπτυχθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και του συστήματος δημόσιας διοίκησης.

Χάρη στις αλλαγές στη νομοθεσία, η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση έχει θεσμοθετηθεί, έχει εξασφαλιστεί ποσόστωση 30% για γυναίκες και νέους σε λίστες των κομμάτων και το όριο συμμετοχής για την εγγραφή πολιτικών κομμάτων μειώθηκε στο μισό. Επιπλέον, εγκρίθηκαν αλλαγές για την απλοποίηση των διαδικασιών διεξαγωγής ειρηνικών συνελεύσεων.

Υπό τη νέα πολιτική πραγματικότητα στο Καζακστάν, οι επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγο του οποίου δεν αποκλείεται η αυξημένη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ή κανονισμοί πάνω σε αυτό;

Θέλω να τονίσω ότι το Καζακστάν τηρεί παγκοσμίως αναγνωρισμένα πρότυπα και κανόνες που διέπουν την ορθή διεξαγωγή των εκλογών και συνεχίζει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσει την υποστήριξη της δημοκρατικής διαδικασίας. Όπως και πριν, οι διεθνείς παρατηρητές θα παρακολουθήσουν τις εκλογές.

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η εκλογική διαδικασία θα οργανωθεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για την πρόληψη του COVID-19.

Υπάρχει επίσης μια ειδική διαδικασία εγγραφής για ξένους δημοσιογράφους των μέσων που επιθυμούν να καλύπτουν τις εκλογές. Και αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τα εκλογικά κέντρα την ημέρα της ψυφοφορίας, θα πρέπει να περάσετε από τη διαδικασία διαπίστευσης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Για να το κάνετε, θα πρέπει να στείλετε έγγραφα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν με την ένδειξη “εκλογές” (στη διεύθυνση [email protected]): επιστολή από το συντακτικό γραφείο προς την υπηρεσία τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν, αντίγραφο του διαβατηρίου, μια φωτογραφία 3 χ 4, έντυπο διαπίστευσης, το οποίο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο και στις επίσημες σελίδες των κοινωνικών δικτύων του Υπουργείου Εξωτερικών και διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Όσοι επιθυμούν να μάθουν λεπτομερώς τα δικαιώματα και τους κανόνες παρακολούθησης των εκλογών, θα τα βρουν στην Απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Δημοκρατίας του Καζακστάν από 4 Δεκεμβρίου 2020 #44/371 «Περί των αρμοδιοτήτων των συγκριμένων κατηγοριών συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία για τον Κάτω Θάλαμο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

(www.election.gov.kz/rus/news/acts/index.php?ID=5904).

Βλέπουμε ότι τώρα κατά την περίοδο της πανδημίας, η κίνηση μεταξύ των χωρών, ακόμη και μεταξύ των πόλεων είναι προβληματική. Πόσο ενεργοί είναι οι διεθνείς παρατηρητές εκλογών; Υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά δεδομένα για τους διεθνείς παρατηρητές;

Φυσικά, η πανδημία έχει πλήξει και τις διεθνείς σχέσεις. Οι επαφές με τον έξω κόσμο έγιναν δύσκολες. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το αυξημένο ενδιαφέρον για τις εκλογές στο Καζακστάν. Από τις αρχές του Δεκεμβρίου η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ / ODIHR ήδη λειτουργεί στο Καζακστάν.

Γενικά, από το άνοιγμα του θεσμού της διεθνούς παρακολούθησης των εκλογών στις 22 Οκτωβρίου 2020, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας του Καζακστάν έχει πιστοποιήσει 276 παρατηρητές από 4 διεθνείς οργανισμούς και 14 ξένα κράτη.

Οι διεθνείς οργανισμοί που θα παρακολουθούν τις εκλογές θα είναι: η Αποστολή των Παρατηρητών από την ΚΑΚ, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, η Αποστολή του ΟΑΣΕ / ODIHR, η Αποστολή Παρατηρητών από την SCO.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία, το Βασίλειο της Ισπανίας, το Βασίλειο της Νορβηγίας, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Γαλλική Δημοκρατία, η Δημοκρατία της Αρμενίας, η Δημοκρατία της Ινδονησίας, η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκική Δημοκρατία, η Δημοκρατία της Ινδίας, η Δημοκρατία των Φιλιππίνων και η Ελβετική Συνομοσπονδία θα στείλουν τους παρατηρητές τους στις εκλογές.

Η διαδικασία διαπίστευσης για τους διεθνείς παρατηρητές και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται.

Λίγες μέρες πριν πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο για να διευκρινιστούν τα βασικά στοιχεία της παρακολούθησης εκλογών στη Δημοκρατία του Καζακστάν, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ακαδημία ΜΚΟ» από το Υπουργείο Πληροφοριών και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας του Καζακστάν, μαζί με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Ποια είναι η κατάσταση με τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή του Καζακστάν; Υπάρχουν επιτεύγματα στην πολιτική ισότητας φύλων της χώρας και ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές;

Σήμερα, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ηγετικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση του Καζακστάν ανέρχεται σε 40%.

Η εκπροσώπηση στην άνω Βουλή του Κοινοβουλίου – τη Γερουσία είναι 18,8% (μεταξύ των εκλεγμένων 17,6%, μεταξύ των διορισμένων – 21,4%), στην κατώτερη Βουλή – το Mazhilis το ποσοστό των γυναικών είναι 26,3% (κόμμα Nur Otan – 25 %, Το “Κομμουνιστικό Λαϊκό Κόμμα του Καζακστάν” – 28,6%, “Ak Zhol” – 42,9%, από τη Συνέλευση του Λαού του Καζακστάν – 22,2%), σε τοπικά αντιπροσωπευτικά όργανα – 22%.

Ο αριθμός των γυναικών δικαστών έφτασε σε 51%. Ταυτόχρονα, 43% των γυναικών απασχολούνται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενω 78% είναι μεμονωμένοι επιχειρηματίες. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 25% του διοικητικού προσωπικού των τραπεζών δεύτερης βαθμίδας.

Το 2020 το Καζακστάν έκανε ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα τροποποιώντας τους νόμους «Περί των εκλογών» και «Περί των πολιτικών κόμματων», οι οποίοι προβλέπουν ποσόστωση 30% για τις γυναίκες και τους νέους κατά την εγγραφή σε λίστες κομμάτων και τον περαιτέρω διορισμό στην κυβέρνηση. Το πολιτικό σύστημα κινείται σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας, αυτή η ποσόστωση, καθώς και οι ενδοκομματικές εκλογές επιτρέπουν τη συμμετοχή των περισσότερων γυναικών και νέων στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μιλώντας για τις γυναίκες του Καζακστάν, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή όχι από την άποψη της ισότητας, αλλά τη συμβολή που μπορούν να δώσουν στην ανάπτυξη της χώρας. Το δυναμικό των γυναικών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα στο πλαίσιο του COVID-19. Σε μια τόσο ακραία κατάσταση, οι γυναίκες του Καζακστάν εργάζονται ανιδιοτελώς στις πρώτες γραμμές. Πρόκειται πρώτα απ ‘όλα για ιατρικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, των οποίων το μερίδιο στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής προστασίας του πληθυσμού της δημοκρατίας φτάνει το 71%.

Το Καζακστάν και η Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα μιας στενότερης συνεργασίας;

Παρά τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, το Καζακστάν και η Ελλάδα είναι σημαντικοί και πολλά υποσχόμενοι εταίροι. Το αποτέλεσμα της 28ετούς περιόδου των διπλωματικών σχέσεων είναι η επίτευξη μιας φιλικής και ζεστής ατμόσφαιρας στις αλληλεπιδράσεις μας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν άλυτα ζητήματα μεταξύ των πολιτειών μας. Από αυτήν την άποψη, μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο, να επεκτείνουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις και να ενισχύσουμε την επενδυτική συνεργασία.

Η πανευρωπαϊκή κατεύθυνση της συνεργασίας είναι σημαντική για εμάς. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι χώρες μας έχουν εντείνει την αλληλεπίδραση στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος του Καζακστάν μέσω του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και άλλων οργανισμών.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης στον τομέα της πολυμερούς διπλωματίας είναι ο διορισμός του εκπροσώπου του Καζακστάν, πρώην υπουργού Εξωτερικών Kairat Abdrakhmanov στη θέση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες.

Και, φυσικά, βλέπουμε ένα σημαντικό δυναμικό της καζακικής-ελληνικής συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω σε βάθος ανάπτυξη. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα να αυξήσουμε το διμερές εμπόριο και να βρούμε νέους τρόπους εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024