Ο πτωχευτικός νόμος, τα «κόκκινα δάνεια» και ο φόβος ενός γενικευμένου lockdown

Στη βαριά σκιά της πανδημίας του κορονοϊού ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας θεσμών για τις τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να κλεισει η 8η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση 748 εκατ ευρώ, στη συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη του επόμενου μήνα.

Η Αθήνα επείγεται ιδιαίτερα να κλείσει η αξιολόγηση για να γίνει η αναγκαία ένεση ρευστότητας στα ταμειακά διαθέσιμα, εν όψει του δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Στην αιχμή των συζητήσεων με τους θεσμού βρίσκονται ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, αλλά και το Σχέδιο Ανάπτυξης, το οποίο συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, φόρους κλπ. Από τα δυσκολότερα ίσως ζητήματα είναι αυτό των “κόκκινων δανείων”, τα οποία σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Οι θεσμοί εστιάζουν και στο ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και ιδιαίτερα των εκκρεμών συντάξεων. Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου να έχει απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του με στόχο να εξαλείψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2021. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα ψυχραιμίας έναντι του κινδύνου να βαθύνει η οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν ανατρέπονται οι οικονομικοί σχεδιασμοί.

Ωστόσο, άπαντες αναγνωρίζουν ότι αν τελικά δεν αποφευχθεί το lockdown και ιδιαίτερα αν αυτό είναι πολυήμερο ή χρειαστεί να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά. Γι αυτό, άλλωστε, και στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που έστειλε από την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα λήψης πρόσθετων μέτρων, αν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση στοχεύει τη γρήγορη έγκριση της αξιολόγησης καθώς αυτό θα δώσει ένα πράσινο φως στις αγορές και ταυτοχρόνως θα στείλει ένα σήμα στην παράλληλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Σχέδιο Ανάκαμψης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων το οποίο οριστικοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο, με στόχο τη δημοσιοποίησή του προς διαβούλευση το Νοέμβριο.