Ο Συμεών Τσακίρης μιλάει για τους ρόλους του στις παραστάσεις «Μακμπέθ» και «Οι δολοφόνοι»

Συνεργάζεται με την ομάδα Νοσταλγία εδώ και πέντε χρόνια. Ο Συμεών Τσακίρης μιλάει στο theatermag.gr για τις παρατάσεις «Μακμπέθ» του Oυίλιαμ Σαίξπηρ και «Οι δολοφόνοι» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ οι οποίες ανεβαίνουν στο θέατρο Rabbithole.

Παράλληλα, ετοιμάζεται για μια τρίτη παράσταση που θα ανέβει στον ίδιο χώρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίμωνα.

Αναλυτικά η συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου:

Αυτή τη σεζόν βρίσκεστε σε δύο παραστάσεις στο θέατρο Rabbithole. Θα θέλατε να μας πείτε για τη συνεργασία με την ομάδα Νοσταλγία;

Η σχέση μου με την ομάδα Νοσταλγία ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Η αμοιβαία εκτίμηση, η εμπιστοσύνη και η αβίαστη επικοινωνία μας έχουν τροφοδοτήσει αυτή τη σχέση, για αυτό και η πόρτα των συνεργασιών μας παραμένει ορθάνοιχτη, με δύο προς το παρόν και από τον ερχόμενο Δεκέμβρη τρεις παραστάσεις που κάνουμε μαζί αυτή τη σεζόν. Η επόμενη παράσταση είναι το «Αβυσσαλέο κτήνος» του Τζακ Λόντον σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίμωνα.

Πρώτη παράσταση «Μακμπέθ». Τι σημαίνει για εσάς το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ;

Είναι μία από τις πιο ποιητικές ιστορίες φόβου και αλαζονείας. Η πορεία του Μακμπέθ και της συζύγου του λειτουργούν μέσα μου ως μάθημα ταπεινότητας, λογικής και υπομονής. Όντας σε τριβή με το κείμενο τα τελευταία δύο χρόνια, νιώθω πως θα το κουβαλάω για πολύ καιρό ακόμη μέσα μου και θα μου μιλάει. Ή θα μου ψιθυρίζει.

Ερμηνεύετε τον στρατηγό Μακμπέθ. Πώς έχετε προσεγγίσει αυτό το ρόλο;

Ως ο κατεξοχήν αιμοσταγής χαρακτήρας των έργων του Σαίξπηρ, ο Μακμπέθ έχριζε πολλής αγάπης στην προσέγγισή του από μεριάς μου. Η σωματικότητά του, η ευπιστία, η φιλοδοξία, η εκρηκτικότητα, η στενοκεφαλιά και ο παραλογισμός του είναι στοιχεία που εν μέρει αναγνωρίζω και σε εμένα. Ως τέτοια, σε συνδυασμό με το υπέροχο λόγο του Σαίξπηρ και την εξίσου υπέροχη συνεργασία μου με την Τώνια (Ράλλη), με οδήγησαν σε μια επίπονη και λυτρωτική κάθε βράδυ διαδικασία προσέγγισής του.

 

Ο Συμεών Τσακίρης ως στρατηγός Μακμπέθ στην παράσταση «Μακμπέθ» του Oυίλιαμ Σαίξπηρ. (Φωτογραφία: Παναγιώτης Λαμπής).

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Τώνια Ράλλη;

Με την Τώνια νιώθω μεγάλη ασφάλεια. Ξέρω πως μπορώ να εμπιστευτώ το βλέμμα της, τα λόγια της μετά από κάθε πρόβα ή παράσταση. Όλα γίνονται πιο μαλακά από ό,τι είχα συνηθίσει. Και αυτό μου αρέσει πολύ.

Δεύτερη παράσταση «Οι Δολοφόνοι». Ποιος είναι ο ρόλος σας;

Υποδύομαι τον Μαξ, τον έναν από τους δύο επαγγελματίες δολοφόνους του έργου. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ο πιο ψυχρός και ψύχραιμος του ζευγαριού, στα όρια του κορεσμού από τη ζωή που επέλεξε. Ο Μαξ μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του Αλ μπαίνουν σ’ ένα εστιατόριο μιας ερημικής Αμερικής, σε αναζήτηση του επόμενου θύματός τους, ενώ η συναναστροφή τους με τους υπαλλήλους και τον μοναδικό θαμώνα του χώρου, τον βοηθούν να έρθει σε επαφή με συναισθήματα που αγνοούσε ή απωθούσε.

Πώς συνεργαστήκατε με το σκηνοθέτη Γιώργο Σίμωνα;

Η τρίτη αυτή συνεργασία μου με το Γιώργο, μου θυμίζει τις εξορμήσεις με τους φίλους της παιδικής μου ηλικίας από τη Θεσσαλονίκη στις παραλίες της Χαλκιδικής. Μπαίνουμε μες στο αμάξι, δεν έχουμε αποφασίσει που ακριβώς θα πάμε, όλα είναι ανοιχτά, στο δρόμο γελάμε, φωνάζουμε, βρίζουμε, τραγουδάμε, ώσπου φτάνουμε κάπου, παρκάρουμε και η παράσταση είναι έτοιμη. Το απολαμβάνω.

 

Ο Συμεών Τσακίρης, ο Γιώργος Σίμωνας και ο Στέλιος Δημόπουλος στην παράσταση «Οι δολοφόνοι» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. (Φωτογραφία: Μαρία Τούλσα).

 

Πώς θα δούμε το κλασικό διήγημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ επί σκηνής;

Επί σκηνής οι θεατές παρακολουθούν μπροστά τους τα τεκτενόμενα της πίσω αποθήκης του εστιατορίου, πάνω από την οποία σε ένα κινηματογραφικό πανί προβάλλεται η ζωντανά βιντεοσκοπημένη δράση εντός του εστιατορίου, το οποίο ως χώρος είναι το φουαγιέ του θεάτρου. Ένα πάντρεμα θεατρικού και κινηματογραφικού βλέμματος για το θεατή, το οποίο βρίσκω γοητευτικό.

Βρίσκετε κάποια κοινά στοιχεία ή αντιθέσεις ανάμεσα στους δύο ρόλους που ερμηνεύετε φέτος;

Το προφανές κοινό στοιχείο του Μαξ και του Μακμπέθ είναι τα δολοφονικά τους ένστικτα. Αλλά το μέγεθος, η ένταση και η οξύτητα του δράματος που βιώνουν είναι πολύ διαφορετικά. Οι πειρασμοί και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η βαρύτητα και η ποιότητα των σκέψεων και των συμπεριφορών τους, τα κίνητρα και οι επιθυμίες τους, οι ιστορίες που λένε στον εαυτό τους και το νόημα που οι ίδιοι δίνουν στη ζωή τους, όλα αυτά και άλλα πολλά τους διαχωρίζουν μεταξύ τους. Σίγουρα όμως και οι δύο δεν είναι η πιο ευχάριστη παρέα να έχεις δίπλα σου.

Πληροφορίες παραστάσεων

«Μακμπέθ» του Oυίλιαμ Σαίξπηρ

Σκηνοθεσία: Τώνια Ράλλη
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνογραφία: Μαγιού Τρικεριώτη
Κοστούμια: Grace Gely
Κίνηση: Κική Μπάκα
Μουσική σύνθεση: Θέμος Σκανδάμης
Μουσική παραγωγή: Κώστας Στεργίου
Φωτισμοί: Μάριος Κουτσουρέλης
Φωτογραφία – βίντεο: Παναγιώτης Λαμπής
Μάσκες – ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος, Κωνσταντίνα Τσιάκα
Βοηθός σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου
Graphic Design: Ηλίας Πανταλέων

Μια παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία

Θίασος ηθοποιών: Αχιλλέας Βατρικάς (Ντάνκαν), Γιώργος Κισσανδράκης / Hλίας Καρακωνσταντάκης (Μάλκολμ), Ίριδα Μάρα (Πρώτη Μάγισσα), Νάντια Μαργαρίτη (Δεύτερη Μάγισσα), Έλενα Μεγγρέλη (Τρίτη Μάγισσα), Τατιάνα-Άννα Πίττα (Λαίδη Μακμπέθ), Γιώργος Σίμωνας (Μπάνκο), Συμεών Τσακίρης (Μακμπέθ), Γιώργος Φριντζήλας (Μακντάφ)

Πού: Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5249903

Πότε: από 8 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου 2021 (εκτός Σαββάτου 30/10) και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ(φοιτητικό / μειωμένο)

Οnline προπώληση μέσω viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/venues/rabbithole/

Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 52 49 903 | Ώρες ταμείου: 18:00 – 21:00

Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη, 697 7618 434, [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.nostalghia-theatre.com
https://www.rabbitholespace.com

«Οι δολοφόνοι» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Σίμωνας
Βοηθός Σκηνοθέτη / Κάμερα: Αντριάνα Ανδρέοβιτς
Σκηνογραφία: Τώνια Ράλλη
Μουσική σύνθεση: Μανταλένα Κρικελλή
Μάσκες – ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος
Κοστούμια: Ομάδα Νοσταλγία
Φροντιστήριο: Ηώς Αντωνοπούλου
Φωτογραφία: Μαρία Τούλτσα
Βίντεο: THE VIP PHOTOGRAPHERS [http://www.thevipphotographers.com/]
Κατασκευές: Socos
Μακιγιάζ: Αλέξανδρος Λόγγος, Δημήτρης Φίλιος
Φωτισμοί: Γιώργος Σίμωνας – Γιώργος Κορδέλας
Ταμείο: Γκέλυ Γκότση

Μια παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία

Θίασος ηθοποιών: Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Δημήτρης Παπαλάμπρος, Γιώργος Σαββίδης, Συμεών Τσακίρης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης

Πού: Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5249903

Πότε: από 4 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο)

Οnline προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/venues/rabbithole/
(οnline έκπτωση: τα πρώτα 30 εισιτήρια κάθε παράστασης στα 10€) και αγορά στα σημεία προπώλησης viva.

Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 52 49 903 | Ώρες ταμείου: 17.30-21.30

Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη, 697 7618 434, [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.nostalghia-theatre.com
https://www.rabbitholespace.com

Η παράσταση «Οι δολοφόνοι» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Rabbithole θα λειτουργήσει ως αμιγής χώρος και η είσοδος των θεατών θα γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ 1 σχετικού, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ. 1 σχετικού. συνδυαστικά προς:

[γ] αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό [α] και [β].

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή (εκτυπωμένα), είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR. Εναλλακτικά, αλλοδαπός που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. αριθμ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο theatermag.gr