Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε μόνη της στη Βουλή την κυβέρνηση να ψηφίσει τα… δώρα στους καναλάρχες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άφησε μόνη της στη Βουλή την κυβέρνηση να ψηφίσει τα …δώρα στους καναλάρχες και τις αυξήσεις των golden boys σε ΕΡΤ και ΑΠΕ και τώρα πλέον θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υλοποιήσει το embargo στη δημόσια τηλεόραση με απόσυρση των στελεχών του από τις ενημερωτικές εκπομπές. Την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προηγουμένως είχε καταγγείλει την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ορισμό διακομματικής νέας διοίκησης στην ΕΡΤ στην οποία θα έχουν συναινέσει τα κόμματα.

Η σχετική συζήτηση ως γνωστόν άνοιξε με αφορμή την περίφημη “ντιρεκτίβα” στον πίνακα ανακοινώσεων του ραδιομεγάρου ώστε να μην προβληθούν πλάνα από την Ικαρία και το περίφημο γεύμα στο σπίτι Στεφανάδη παρουσία του κ. Μητσοτάκη αλλά και με οδηγίες οι φωτογραφίες με τον σκηνοθέτη Λιγνάδη να περιορίζονται στο πρόσωπό του και να μην δείχνουν και…άλλους μαζί του. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ Ζούλα αλλά και την συγκρότηση νέας διοίκησης. Κανένα όμως από τα δύο αιτήματα δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα απομένει να φανεί η εξέλιξη της αντίδρασης της Κουμουνδούρου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζουν ομιλία του κ. Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο του 2019 όπου δεσμευόταν για αποκομματικοποίηση και αξιοκρατία στα δημόσια μέσα ενημέρωσης σημειώνοντας ότι η ΕΡΤ δεν αξίζει τα χρήματα που οι πολίτες πληρώνουν. Έλεγε επίσης ότι τα ιδιωτικά μέσα, έντυπα και ραδιοτηλεόραση πρέπει να ξεχάσουν κάθε προνομιακή σχέση με το κράτος.

Κατά την αιφνιδιαστική του παρέμβαση σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε:

“Από τη στιγμή που όχι μόνο αγνοείτε τί συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία κι έρχεστε εδώ κρυφά να ψηφίσετε αμοιβές στα golden boys της ΕΡΤ και δώρα στους καναλάρχες μήπως και σωθείτε, από τη στιγμή δεν δέχεστε καν να τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία που καταθέσαμε ώστε από εδώ και στο εξής να υπάρχει η δυνατότητα μίας συναινετικής επιλογής διοίκησης ώστε η δημόσια τηλεόραση να είναι όαση πλουραλισμού, εμείς δεν κρίνουμε ότι έχει κανένα μα κανένα νόημα να παραμείνουμε σ’αυτήν τη διαδικασία στη Βουλή. Σάς καταγγέλλουμε κι εσάς και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη που τα ενορχηστρώνει και θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία ψήφισης”

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής και τού εξέθεσε ποιες διαδικασίες θεωρεί κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της εξουσιοδότησης της ψήφου τους στις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων (λόγω μέτρων covid), μίλησε για την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέτει τροπολογίες της τελευταίας στιγμή σε άσχετα νομοσχέδια, αλλά και για την τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις. Επίσης, χαρακτήρισε ως κορυφαίο κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς την απόφαση του ίδιου του κ. Τασούλα να μην έχει ορίσει ακόμη την ημέρα συζήτησης του από την 23η Δεκεμβρίου αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, με αφορμή τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας