O Τραμπ ανατρέπει τα σχέδια Ερντογάν για Λιβύη και… Ελλάδα!

Για την απόφαση του να υποστηρίξει στην εμφύλια διένεξη της Λιβύης τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα στάση της αμερικανικής διπλωματίας όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με τη Realnews, η συμφωνία της παράνομης οριοθέτησης που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης τέθηκε επίμονα από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο την παράνομη συμφωνία που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και αγνοεί την παρουσία των ελληνικών νησιών στη θαλάσσια αυτή ζώνη.

Μετά την ενημέρωση και την επιχειρηματολογία του Ελληνα πρωθυπουργού ο Τραμπ αποκάλυψε την επόμενη κίνησή του: «Εχω αποφασίσει να στηρίξω τον στρατηγό Χαφτάρ» είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τον Ερντογάν προκειμένου να στηρίξει το καθεστώς της Τρίπολης και τον φι λότουρκο πρωθυπουργό Φαγέζαλ Σαράτζ με το επιχείρημα ότι οι Ρώσοι και ο Πούτιν στηρίζουν τον Χαφτάρ όμως ο Τραμπ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Η απάντηση του Τραμπ εξέπληξε ευχάριστα την ελληνική πλευρά καθώς μέχρι πρότινος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θεωρούσε τον Χαφτάρ τον οποίο προσέγγισε πρόσφατα η Αθήνα αξιόπιστο σύμμαχο. Η ενεργή εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στο πλευρό του Χαφτάρ θα δημιουργήσει ένα ανάχωμα στα σχέδια της Αγκυρας. Η απόφαση Τραμπ έγινε γνωστή στην ελληνική πλευρά λίγο πριν ο στρατηγός Χαφτάρ απορρίψει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που έκαναν η Τουρκία και η Ρωσία και ανακοινώσει ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας ΚΕΕ που εδρεύει στην Τρίπολη.

Με πληροφορίες από τη Realnews που κυκλοφορεί την Κυριακή