O Β. Κόκκαλης στο newsique: Η κοινωνία είναι θυμωμένη

Το Συμβόλαιο Αλλαγής, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι μία επιβεβλημένη χάρτα ώστε η χώρα να προσανατολιστεί ξανά σε μία προοδευτική κατεύθυνση, λέει ο Βασίλης Κόκκαλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Λάρισα, στη συνέντευξή του στο newsique.gr.

Συγχρόνως, ο κ. Κόκκαλης εκτιμά ότι από το βράδυ της 21ης Μαϊου θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Κόκκαλη, θεωρείτε ότι το “Συμβόλαιο Αλλαγής”, που παρουσίασε ο Πρόεδρός σας, είναι μία καλή βάση προγραμματικής συζήτησης με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις;

Δεν είναι απλά μία καλή βάση, κα Κεχαγιά, αλλά νομίζω μία επιβεβλημένη χάρτα, αν θέλουμε όντως η χώρα να προσανατολίσει ξανά την πυξίδα της σε προοδευτική κατεύθυνση. Όπως εύστοχα εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται για τον «οδικό χάρτη της προοδευτικής κυβέρνησης», δηλαδή ένα «συμβόλαιο με την κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής» και στηρίζεται στο «βασικό τετράπτυχο παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη». Αλήθεια, υπάρχει κάποιος –εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την ολιγαρχία που στηρίζει το σκληρό καθεστώς του– που να θεωρεί τα παραπάνω επουσιώδη; Νομίζω λοιπόν πως τα όσα ανακοινώθηκαν δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο για δικαιολογίες. Στις 21 Μαΐου θα αναμετρηθούμε όλοι μας με το μπόι της ιστορίας. Πολίτες και πολιτικοί. Ειδικά δε για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας οι στιγμές είναι ιστορικές και επιβάλλεται να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέτε ότι το πρώτο κόμμα και το τρίτο κόμμα που θα αναδειχθούν από τις κάλπες της απλής αναλογικής μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Άρα θα επαρκούν οι έδρες τους ή θα είναι αναγκαία και ψήφος ανοχής κάποιων βουλευτών;

Εδώ σίγουρα χρειάζεται να επιστρατεύσουμε αριθμομηχανή. Υπό μία συνθήκη μπορεί να συμβεί. Από το να κάνουμε όμως σήμερα ασκήσεις επί χάρτου, θα προτιμούσα να σας απαντήσω πως η απλή αναλογική προσεγγίζει κατά το δυνατό μία πραγματικά δημοκρατική διακυβέρνηση. Και γι’ αυτό εξάλλου την αντιμάχεται με τέτοιο σθένος ο κ. Μητσοτάκης που θέλει να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, έχοντας σχεδόν τα δύο τρίτα της κοινωνίας απέναντι. Πιστεύω λοιπόν πως από το βράδυ της 21ης Μαΐου θα εκκινήσουν εκείνες οι ζυμώσεις μεταξύ των δυνάμεων που έχουν ακριβώς το ίδιο σκεπτικό με εμάς.

 

O κ. Μητσοτάκης θέλει να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, έχοντας σχεδόν τα δύο τρίτα της κοινωνίας απέναντι

 

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης;

Γιατί  εκ των πραγμάτων είναι διαφορετική η σημερινή συνθήκη και διαφορετική εκείνη που θα διαμορφωθεί το βράδυ των εκλογών. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, πιστεύουμε ακράδαντα στις προγραμματικές συγκλίσεις, στις συνθέσεις και το έχουμε αποδείξει αυτό στο παρελθόν, κοιτώντας το δάσος του εθνικού συμφέροντος από το δέντρο της μικροπολιτικής. Υπό αυτή τη συνθήκη, νομίζω πως μπορούμε να εστιάσουμε όλοι σ’ εκείνα που μας ενώνουν και που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά.

 

Αν αναδειχθεί η ΝΔ πρώτο κόμμα αποκλείετε τη μη προσφυγή σε δεύτερες εκλογές;

Μου ζητάτε να μαντέψω και μάντης δεν είμαι. Μπορώ όμως να εκτιμήσω, βλέποντας τη διαδρομή και τον τρόπο σκέψης και πράξης του κ. Μητσοτάκη, ότι πολύ δύσκολα θα αποχωριστεί αυτή την καθεστωτική νοοτροπία του «εγώ είμαι το κράτος». Είμαι πεπεισμένος πως η κοινωνία θα κάνει τη στροφή και θα αναδείξει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, μιλώντας με τον νόμο των πιθανοτήτων, αν η Ν.Δ. τερματίσει πρώτη, σίγουρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διεκδικήσει μία ακόμη κυβέρνηση όπου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο ίδιος και οι ημέτεροί του.

Ο κ. Μητσοτάκης πολύ δύσκολα θα αποχωριστεί την καθεστωτική νοοτροπία του “εγώ είμαι το κράτος”, υποστηρίζει στο newsique ο κ. Κόκκαλης.

 

Με ποιο κριτήριο θεωρείτε ότι θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες;

Με το σκεπτικό του ποιος μπορεί πλέον να πιάσει στιβαρά το τιμόνι της χώρας και να το στρέψει προς τη ρότα ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους που θα προτάσσει το κοινό συμφέρον και όχι -με μπακαλίστικο τρόπο- το τι κοστίζει περισσότερο.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κομπάζει πως έχει πετύχει σε κάποιους αριθμούς, η αλήθεια όμως είναι πως έχει αποτύχει παταγωδώς στην πραγματική ζωή. Γιατί ξέρετε πως όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν. Και τι αξία έχει άραγε να συζητάμε για «ρυθμό ανάπτυξης», όταν ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα, όταν δεν υπάρχουν δουλειές, όταν δε μπορεί κάποιος να βρει την υγειά του χωρίς να πληρώσει κι όταν ο νέος δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Η 21η Μαΐου λοιπόν είναι ημέρα ορόσημο, γιατί η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί υπό τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα έλθει να τα αλλάξει όλα αυτά, να απονείμει δικαιοσύνη και να στείλει τον κ. Μητσοτάκη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη “χαλαρή” ψήφο; Πώς θα πείσετε τους πολίτες να αποφύγουν την επιλογή της αποχής;

Θα υπενθυμίσω τον βασικό κανόνα που λέει πως εκείνος που δε συμμετέχει την κρίσιμη στιγμή της επιλογής του πολιτικού προσωπικού μιας χώρας, είθισται να πριμοδοτεί την επιλογή που ο ίδιος θα ήθελε να αποφύγει. Από την άλλη, όμως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα δούμε χαλαρή ψήφο. Η κοινωνία μόνον χαλαρή δεν είναι. Η κοινωνία είναι θυμωμένη. Γιατί είδε δεκάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νεαρά παιδιά, να χάνουν τη ζωή τους από μία εγκληματική ανεπάρκεια. Γιατί το σήμερα δε βγαίνει και το αύριο δεν εμπνέει. Γιατί οι πολίτες διψούν για ελπίδα, για καλύτερες ημέρες, για περισσότερη διαφάνεια, δικαιοσύνη, για δουλειές, για ένα κράτος που σε όλες τις εκφάνσεις του θα τους σέβεται όταν εκείνοι το έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα, δίνει ξεκάθαρες και ρεαλιστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε κίνητρο, ούτε δικαιολογία για χαλαρή ψήφο ή αποχή.

 

Η κοινωνία είναι θυμωμένη. Γιατί το σήμερα δε βγαίνει και το αύριο δεν εμπνέει

 

Ποιο είναι το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης;

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, δεν είναι τυχαίο που ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε Δικαιοσύνη παντού. Δεν είναι δικό μας το αίτημα  αλλά επιταγή των ίδιων των πολιτών, που βλέπουν το νεοφιλελεύθερο καθεστώς του κ. Μητσοτάκη τέσσερα χρόνια τώρα να γιγαντώνεται και να ψαλιδίζει τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο, μετά από μία δεκαετία μνημονίων.

Αυτό λοιπόν είναι το διακύβευμα: Το δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση, εργασία, περίθαλψη, εκπαίδευση, σύνταξη και για ένα κράτος με περισσότερη δικαιοσύνη.

Αυτό θέλουμε, αυτό θα πράξουμε και σ’ αυτή την προσπάθεια ζητάμε δίπλα μας το σύνολο της κοινωνίας.

O Βασίλης Κόκκαλης είναι υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία