In this photo released by the official Syrian state news agency SANA, people gather near a destroyed building struck by Israeli jets in Damascus, Syria, Monday, April 1, 2024. An Israeli airstrike has destroyed the consular section of Iran's embassy in Syria, killing a senior Iranian military adviser and roughly a handful of other people, Syrian state media said Monday. (SANA via AP)

Ο βομβαρδισμός της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία εντείνει την ανησυχία ανάφλεξης — Για κήρυξη πολέμου μιλά η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη καταδικάζει την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο προξενείο στη Δαμασκό, χαρακτηρίζοντάς την ως “Κήρυξη πολέμου” και αυξάνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ απειλούν με αντίποινα, ενώ οι ΗΠΑ διαψεύδουν οποιαδήποτε συμμετοχή, δηλώνοντας ανυποψίαστοι για τα γεγονότα.

Καπνοί και χάος στην καρδιά της Δαμασκού. Παράρτημα της ιρανικής Πρεσβείας στη Συρία έχει καταρρεύσει μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, με νεκρούς ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και αμάχους. Πρόκειται για το πιο σημαντικό πλήγμα εναντίον τους μετά το θάνατο του Κασέμ Σολεϊμανί.

Μεταξύ των νεκρών ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων Quds των Ιρανών Φρουρών, ο Μοχάμεντ Ρεζα Ζαχεντί, από τα ανώτερα στελέχη τους και εκείνος που είχε αναλάβει να μεσολαβεί μεταξύ της Χεζμπολάχ και της Ισλαμικής Τζιχάντ, μετά τον Σολεϊμανί. Νεκρός και ο αναπληρωτής του, Μοχάμεντ Χαντί Χατζί Ραχίμι.

Στην Τεχεράνη οργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες φωνάζοντας συνθήματα με την ιρανική ηγεσία να ορκίζεται εκδίκηση για τους νεκρούς και την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Ενώ το Κρεμλίνο κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως εδώ και καιρό παρακολουθούσε τις κινήσεις του Ζαχεντί, ενώ ενημέρωσε λίγα λεπτά νωρίτερα τον Τζο Μπάιντεν για την επίθεση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας σε επιτροπή της βουλής, χωρίς πάντως να αναφέρει το συγκεκριμένο συμβάν.

Την δια ώρα στην Ιερουσαλήμ, η Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ, δρομολογώντας έτσι την διακοπή μετάδοσής του. Επιτρέπεται πλέον στην Κυβέρνηση να το κλείσει για 45 μέρες, με την απόφαση να μπορεί να επεκταθεί και για περισσότερο καιρό.