(Jonathan Ernst/Pool Photo via AP)

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν υπονοεί πως αποκλείει δεύτερη θητεία στο αξίωμα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Πέμπτη πως ελπίζει να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του την επόμενη χρονιά, υπονοώντας πως δεν λογαριάζει να συνεχίσει στον ρόλο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πατέρας δυο μικρών παιδιών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είδε το πρόγραμμα του να βαραίνει πολύ την τελευταία χρονιά. Μεταξύ άλλων, έκανε εννιά ταξίδια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο πλαίσιο των —άκαρπων— έμμεσεων διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

«Για το δικό μου μέλλον, το μόνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στον Τύπο στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου έκανε την πρώτη επίσκεψη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αϊτή έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία.

«Αφού πέρασα λίγο χρόνο την περασμένη άδεια κάνοντας διάλειμμα με τα παιδιά μου, μπορώ να σας πω πως λαχταράω να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους», είπε ο 62χρονος διπλωμάτης.

Είναι γενικά σπάνιο ο υπουργός Εξωτερικών να παραμένει στο αξίωμα έπειτα από εκλογές, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο απερχόμενος πρόεδρος επανεκλέγεται. Η τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν ο Τζορτζ Σουλτς, που παρέμεινε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μια εξαετία, επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρέιγκαν, τα χρόνια του 1980.

Ταυτισμένος με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Μπλίνκεν δεν θεωρείται πως έχει εξίσου καλή σχέση με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, πλέον υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, μετά την πολύκροτη απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο ο πρόεδρος, 81 ετών, να αποσυρθεί από την κούρσα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
«Παράθυρο» για ειρήνη στην Ουκρανία βλέπει η Κίνα
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη στέλεχος του καρτέλ Σιναλόα από τον στρατό του Μεξικού
21 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκ σε γυμνάσιο στο Πήλιο: Κάρφωσε με στυλό συμμαθήτριά του
21 Φεβρουαρίου, 2025
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα στο Ηράκλειο που έκανε διακίνηση και εμπορία κοκαΐνης
21 Φεβρουαρίου, 2025
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη
21 Φεβρουαρίου, 2025
Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς για τη δολοφονία των παιδιών Μπίμπας κι ότι επέστρεψε πτώμα άγνωστης
21 Φεβρουαρίου, 2025
ΝΔ: «Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι δεν μας πτοούν»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για το κύμα ψύχους Coral
21 Φεβρουαρίου, 2025
Εφιάλτης για γυναίκα στον Βόλο: Ο πρώην σύζυγός της την απειλούσε και προσπάθησε πολλές φορές να τη σκοτώσει
21 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Καλογήρου: «Κάταγμα στο οστό του λαιμού σημαίνει αυτόματα στραγγαλισμός»
21 Φεβρουαρίου, 2025