Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στους Αμερικανούς γερουσιαστές για να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση η Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσει στους γερουσιαστές των ΗΠΑ, ώστε η άλλη πλευρά του Ατλαντικού να στείλει νέο πακέτο χρηματοδότησης στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία Τσακ Σούμερ , στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ανακοίνωσε βράδυ ότι η κυβέρνηση προσκάλεσε τον Ζελένσκι να μιλήσει ενώπιον των γερουσιαστών μέσω ασφαλούς βιντεοσύνδεσης, στο πλαίσιο μιας απόρρητης ενημέρωσης σήμερα «ώστε να ακούσουμε απευθείας από τον ίδιο τι ακριβώς διακυβεύεται σε αυτήν την ψηφοφορία».

Επιπλέον, μια σειρά από κορυφαία στελέχη του Μπάιντεν, όπως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τους γερουσιαστές.

Ο Σούμερ ξεκίνησε επίσης τη διαδικασία προώθησης ενός νομοσχεδίου έκτακτης βοήθειας Ουκρανίας-Ισραήλ στη Γερουσία.

«Η εθνική ασφάλεια της Αμερικής διακυβεύεται σε όλο τον κόσμο» με την τύχη της βοήθειας προς την Ουκρανία να κρέμεται από μια κλωστή, είπε ο Σούμερ στην ομιλία του στη Γερουσία. «Αυταρχικοί ηγέτες, δικτάτορες διεξάγουν πόλεμο ενάντια στη δημοκρατία, εναντία στις αξίες μας, ενάντια στον δικό μας τρόπο ζωής. Αυτός είναι ο λόγος που η έγκριση μιας επιπρόσθετης χρηματοδότησης είναι τόσο σημαντική. Θα καθορίσει την τροχιά της δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια».

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει τον Νοέμβριο στο πρακτορείο Reuters ότι παρά την αργοπορία, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να έχει αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης έως το τέλος του έτους και ότι παραμένει σίγουρος ότι το Κίεβο θα έχει επιτυχίες στον πόλεμο παρά τις δυσκολίες στο μέτωπο.

Όμως η αδιέξοδη προσπάθεια για την παροχή αμερικανικής βοήθειας έχει θορυβήσει τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, ο οποίος φοβάται ότι μια αποτυχία να βοηθήσει περαιτέρω την Ουκρανία θα αυξήσει την πιθανότητα να σημειώσουν νίκες οι Ρώσοι.