Ο Guardian έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και έριξε βόμβα, καθώς τόνισε στο σχετικό δημοσίευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξηλωθεί η στέγη.
«Καθώς το κόστος του κλεισίματος του γηπέδου έγινε εμφανές, με την προοπτική να ακυρωθούν δεκάδες εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας των Coldplay τον επόμενο χρόνο – οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να διαλύσουν το διάσημο στέγαστρο συνολικά», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian για το ΟΑΚΑ.
Στο άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακά βασανιστήρια: Η Ελλάδα σκέπτεται να αποσυναρμολογήσει τη στέγη του σταδίου των Αγώνων», η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρει πως το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ υπήρξε συμβολική «για την ολυμπιακή δόξα».
«Αλλά αυτό που κάποτε ήταν μια στιγμή ολυμπιακής δόξας θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια υπερβολική ανοησία, με πολλούς Έλληνες να θεωρούν τους Αγώνες υπεύθυνους για την επιτάχυνση του βουνού του χρέους που ώθησε την οικονομική σχεδόν κατάρρευση του έθνους», τονίζεται σε άλλο σημείο του μακροσκελούς άρθρου.
Αναφέρει, ακόμα, πως πρόκειται για μία κατασκευή «που αψήφησε τους σκεπτικιστές που αμφισβήτησαν την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο σόου στη Γη και εξέφραζε μια νεογέννητη αίσθηση αυτοπεποίθησης».
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε όλο το χρονικό που οδήγησε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ, του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, μετά τις μελέτες που ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στα στέγαστρα.
«Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες μέρες και μήνες, η περίφημη στέγη Καλατράβα θα μείνει στη μνήμη όχι ως έμβλημα θριάμβου – το κατόρθωμα μιας μικρής χώρας που πηδά στο μέλλον διοργανώνοντας σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες που θεωρούνται από τους καλύτερους όλων των εποχών – αλλά για όλα όσα δεν ήταν», σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική ιστοσελίδα.
«Έχει γίνει σύμβολο της κατάρρευσης της αφήγησης του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας», είπε στον Guardian ο Γιάννης Τσίρμπας, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε τώρα ότι ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας ήταν ακριβώς αυτό: μια αφήγηση και όχι η πραγματικότητα», πρόσθεσε.